Στην ηλιόλουστη Ελλάδα 8 στα 10 λουλούδια εισαγόμενα

2017-10-15

Ξέρατε ότι το 80% των λουλουδιών που στολίζουν τις τελετές μας, τα μαιευτήρια, τα σπίτια μας, που συνοδεύουν την αγάπη και τις ευχές μας, προέρχονται από εισαγωγές και µόνο το 20% από Έλληνες παραγωγούς;

Τα άνθη εισάγονται κυρίως από την Ολλανδία η οποία θεωρείται η «Μέκκα» των λουλουδιών. Κι όμως, λίγες δεκαετίες πριν, η εικόνα ήταν ακριβώς η αντίστροφη: μόλις το 20% των λουλουδιών προέρχονταν από το εξωτερικό, ενώ το 80% καλλιεργούνταν στην Ελλάδα από ντόπιους παραγωγούς. Το κλίμα της χώρας μας είναι προσόν για την καλλιέργεια ανθέων και οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τα ελληνικά είδη(άνθη, αρωματικά φυτά, πρασινάδες) ως «κρυμμένο θησαυρό» της πατρίδας μας. Η συρρίκνωση της ελληνικής ανθοπαραγωγής, οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων,οικονομικών και κοινωνικών. Παράλληλα η οικονομική κρίση πλήττει βαριά τον κλάδο.

Υπάρχει όμως μια αγορά στην Αθήνα που διαθέτει αποκλειστικά μόνο άνθη Ελληνικής προέλευσης και τα μέλη της είναι όλοι ανθοπαραγωγοί αγρότες και όχι έμποροι. Πρόκειται για την «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών» τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών, που βρίσκεται στα Άνω Πατήσια στη θέση Προμπονά. 

Στον, τεσσεράμισι στρεμμάτων, χώρο ο οποίος ανήκει στα περίπου 170 μέλη του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών. λειτουργούν περίπου 70 καταστήματα χονδρικής πώλησης κομμένων λουλουδιών. Οι πόρτες ανοίγουν σχεδόν αξημέρωτα από τις 6.00 και έως τις 11.00 το πρωί έχουν κλείσει. Κάθε Σάββατο η αγορά είναι ανοιχτή για το κοινό, γίνεται δηλαδή και λιανική πώληση. 

Περισσότερα διαβάστε εδώ!

Πηγή: athina984.gr

Με αφετηρία το πρώτο κεφάλαιο της έκθεσης [α]γνωστοι προορισμοί που πραγματοποιήθηκε στην πρώην οικία Ζαρίφη του 1924 στην Κυψέλη (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017), ο επιμελητής δρ Κώστας Πράπογλου ενεργοποιεί με το δεύτερο κεφάλαιο της έκθεσης ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της περιοχής που η πορεία του χαράχτηκε παράλληλα με αυτήν των...

Μετά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις Πρόδρομες εργασίες της κατασκευής της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, το σύνολο του έργου ενεργοποιήθηκε. Τώρα περιμένουμε την έναρξη της Β`φάσης του κατασκευαστικού αντικειμένου που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com θα βγει στον αέρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Μόλις 10 μέρες έμειναν για την πιο διασκεδαστική και δροσιστική εμπειρία του καλοκαιριού! Το Colour Day Festival επιστρέφει φέτος για 4η συνεχή χρονιά στο ΟΑΚΑ πιο ανανεωμένο από ποτέ το Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1η Ιουλίου.

Με δυνατές «υπογραφές» εξαιρετικών συνεργατών προετοιμάζεται η μουσική παράσταση που θα είναι εμπνευσμένη από τη μουσική του Μάικλ Τζάκσον και θα ανέβει στο Μπρόντγουεϊ από το Κτήμα του Μάικλ Τζάκσον και την εταιρεία παραγωγής Columbia Live Stage.