Στην ηλιόλουστη Ελλάδα 8 στα 10 λουλούδια εισαγόμενα

2017-10-15

Ξέρατε ότι το 80% των λουλουδιών που στολίζουν τις τελετές μας, τα μαιευτήρια, τα σπίτια μας, που συνοδεύουν την αγάπη και τις ευχές μας, προέρχονται από εισαγωγές και µόνο το 20% από Έλληνες παραγωγούς;

Τα άνθη εισάγονται κυρίως από την Ολλανδία η οποία θεωρείται η «Μέκκα» των λουλουδιών. Κι όμως, λίγες δεκαετίες πριν, η εικόνα ήταν ακριβώς η αντίστροφη: μόλις το 20% των λουλουδιών προέρχονταν από το εξωτερικό, ενώ το 80% καλλιεργούνταν στην Ελλάδα από ντόπιους παραγωγούς. Το κλίμα της χώρας μας είναι προσόν για την καλλιέργεια ανθέων και οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τα ελληνικά είδη(άνθη, αρωματικά φυτά, πρασινάδες) ως «κρυμμένο θησαυρό» της πατρίδας μας. Η συρρίκνωση της ελληνικής ανθοπαραγωγής, οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων,οικονομικών και κοινωνικών. Παράλληλα η οικονομική κρίση πλήττει βαριά τον κλάδο.

Υπάρχει όμως μια αγορά στην Αθήνα που διαθέτει αποκλειστικά μόνο άνθη Ελληνικής προέλευσης και τα μέλη της είναι όλοι ανθοπαραγωγοί αγρότες και όχι έμποροι. Πρόκειται για την «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών» τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών, που βρίσκεται στα Άνω Πατήσια στη θέση Προμπονά. 

Στον, τεσσεράμισι στρεμμάτων, χώρο ο οποίος ανήκει στα περίπου 170 μέλη του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών. λειτουργούν περίπου 70 καταστήματα χονδρικής πώλησης κομμένων λουλουδιών. Οι πόρτες ανοίγουν σχεδόν αξημέρωτα από τις 6.00 και έως τις 11.00 το πρωί έχουν κλείσει. Κάθε Σάββατο η αγορά είναι ανοιχτή για το κοινό, γίνεται δηλαδή και λιανική πώληση. 

Περισσότερα διαβάστε εδώ!

Πηγή: athina984.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.

Αύξηση των τιμών σε τσάντες και σχολικά είδη από χρόνο σε χρόνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες 36 χώρες, διαπιστώνει έρευνα της picodi.com, που δείχνει ότι το κόστος για τον Έλληνα γονιό είναι σχετικά υψηλό, ως ποσοστό του μέσου μηνιαίου μισθού του