Στην ηλιόλουστη Ελλάδα 8 στα 10 λουλούδια εισαγόμενα

2017-10-15

Ξέρατε ότι το 80% των λουλουδιών που στολίζουν τις τελετές μας, τα μαιευτήρια, τα σπίτια μας, που συνοδεύουν την αγάπη και τις ευχές μας, προέρχονται από εισαγωγές και µόνο το 20% από Έλληνες παραγωγούς;

Τα άνθη εισάγονται κυρίως από την Ολλανδία η οποία θεωρείται η «Μέκκα» των λουλουδιών. Κι όμως, λίγες δεκαετίες πριν, η εικόνα ήταν ακριβώς η αντίστροφη: μόλις το 20% των λουλουδιών προέρχονταν από το εξωτερικό, ενώ το 80% καλλιεργούνταν στην Ελλάδα από ντόπιους παραγωγούς. Το κλίμα της χώρας μας είναι προσόν για την καλλιέργεια ανθέων και οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τα ελληνικά είδη(άνθη, αρωματικά φυτά, πρασινάδες) ως «κρυμμένο θησαυρό» της πατρίδας μας. Η συρρίκνωση της ελληνικής ανθοπαραγωγής, οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων,οικονομικών και κοινωνικών. Παράλληλα η οικονομική κρίση πλήττει βαριά τον κλάδο.

Υπάρχει όμως μια αγορά στην Αθήνα που διαθέτει αποκλειστικά μόνο άνθη Ελληνικής προέλευσης και τα μέλη της είναι όλοι ανθοπαραγωγοί αγρότες και όχι έμποροι. Πρόκειται για την «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών» τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών, που βρίσκεται στα Άνω Πατήσια στη θέση Προμπονά. 

Στον, τεσσεράμισι στρεμμάτων, χώρο ο οποίος ανήκει στα περίπου 170 μέλη του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών. λειτουργούν περίπου 70 καταστήματα χονδρικής πώλησης κομμένων λουλουδιών. Οι πόρτες ανοίγουν σχεδόν αξημέρωτα από τις 6.00 και έως τις 11.00 το πρωί έχουν κλείσει. Κάθε Σάββατο η αγορά είναι ανοιχτή για το κοινό, γίνεται δηλαδή και λιανική πώληση. 

Περισσότερα διαβάστε εδώ!

Πηγή: athina984.gr

Μια απλή αλλαγή στα νύχια σας μπορεί να σας αλλάξει στη στιγμή τη διάθεση. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές γυναίκες αγαπούν τόσο το μανικιούρ, το οποίο παράλληλα χαρίζει μια περιποιημένη και προσεγμένη εμφάνιση στην κάθε γυναίκα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics υποστηρίζει ότι αφού έχουμε πιει μια μικρή ποσότητα καφέ καταναλώνουμε 10% λιγότερη ποσότητα τροφής στο πρωινό μας γεύμα.