Στην Ακαδημία Πλάτωνος το πρώτο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αθήνα

2018-05-26

Το «πράσινο φως» για την λειτουργία του πρώτου σχολείου «Δεύτερης Ευκαιρίας» στην Αθήνα άναψε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το σχολείο θα στεγάζεται στο 27ο ΓΕΛ, Μοναστηρίου 43-45 και Πύλου, στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ήδη, η σχετική απόφαση του δήμου Αθηναίων και οι λεπτομέρειες έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Παιδείας και από τη νέα σχολική χρονιά -τον Σεπτέμβριο- αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Η λειτουργία του καλύπτει ένα μεγάλο κενό

Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπως είπε στον Αθήνα 9.84, η Αντιδήμαρχος για το Παιδί στον δήμο Αθηναίων, Μαρία Ηλιοπούλου, θα λειτουργούν τρία τμήματα στα οποια θα φοιτούν ενήλικοι (άνω των 18 ετών), οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Παράλληλα, η Αντιδήμαρχος τόνισε ότι η λειτουργία αυτού του σχολείου έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην πόλη, καθώς η Αθήνα μέχρι σήμερα δεν διέθετε ανάλογο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

«Ξεκινώντας με αυτό το σχολείο φέτος», πρόσθεσε η κυρία Ηλιοπούλου, «ευελπιστούμε ότι την επόμενη χρόνια σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας να υπάρξει και δεύτερο σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αθήνα».

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ( Σ.Δ.Ε. ) είναι ένα δωρεάν, καινοτόμο δημόσιο σχολείο εκπαίδευσης ενηλίκων, με συνολική διάρκεια φοίτησης 2 εκπαιδευτικά έτη.

Απευθύνεται σε πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα σπουδών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης, διαθέτει πιο ευέλικτο περιεχόμενο, και έχει προσαρμοσμένη διδακτική μεθοδολογία και αξιολόγηση των εκπαιδευομένων.

Στόχος των Σ.Δ.Ε. είναι η επανασύνδεση των εκπαιδευομένων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, η ενίσχυση της προσωπικότητας και, τέλος, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Τα μαθήματα που διδάσκονται

  • Ελληνική Γλώσσα
  • Μαθηματικά
  • Αγγλική Γλώσσα
  • Πληροφορική
  • Κοινωνική Εκπαίδευση
  • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
  • Φυσικές Επιστήμες
  • Πολιτισμική - Αισθητική αγωγή

Η καινοτομία

Μία από τις καινοτομίες που περιλαμβάνονται στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες από έναν Σύμβουλο Σταδιοδρομίας και έναν Σύμβουλο Ψυχολόγο.

Μαζί με την απόκτηση βασικών προσόντων και την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση των νέων τεχνολογιών, την εκμάθηση ξένης γλώσσας, και τη συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, που βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

athens984.gr

Με αφετηρία το πρώτο κεφάλαιο της έκθεσης [α]γνωστοι προορισμοί που πραγματοποιήθηκε στην πρώην οικία Ζαρίφη του 1924 στην Κυψέλη (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017), ο επιμελητής δρ Κώστας Πράπογλου ενεργοποιεί με το δεύτερο κεφάλαιο της έκθεσης ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της περιοχής που η πορεία του χαράχτηκε παράλληλα με αυτήν των...

Μετά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις Πρόδρομες εργασίες της κατασκευής της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, το σύνολο του έργου ενεργοποιήθηκε. Τώρα περιμένουμε την έναρξη της Β`φάσης του κατασκευαστικού αντικειμένου που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com θα βγει στον αέρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Μόλις 10 μέρες έμειναν για την πιο διασκεδαστική και δροσιστική εμπειρία του καλοκαιριού! Το Colour Day Festival επιστρέφει φέτος για 4η συνεχή χρονιά στο ΟΑΚΑ πιο ανανεωμένο από ποτέ το Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1η Ιουλίου.