Σπήλαιο Ταϊλάνδη: Παγκόσμια αγωνία για τα εγκλωβισμένα παιδιά - Αρχίζει η νέα επιχείρηση διάσωσης

2018-07-09

Μετά τη διάσωση των τεσσάρων πρώτων παιδιών από τη σπηλιά στην Ταϊλάνδη, οι αρχές ετοιμάζονται πυρετωδώς για το δεύτερο μέρος της επιχείρησης. Για τον απεγκλωβισμό των υπόλοιπων οκτώ αγοριών και του 25χρονου προπονητή τους που παραμένουν παγιδευμένοι.

Η επιχείρηση αναμενόταν να ξεκινήσει από τις 7 έως τις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα). Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ή ανακοινώσεις περί ματαίωσης της προγραμματισμένης δεύτερης επιχείρησης.

Πληροφορίες που διακινήθηκαν νωρίτερα για το ότι ένας από τους τέσσερις διασωθέντες είναι ο 25χρονος προπονητής των μικρών ποδοσφαιριστών, Ekapol Chanthawong, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Οι πληροφορίες ήθελαν τον προπονητή να βγαίνει από τους πρώτους λόγω αδυναμίας, αφού ήταν εκείνος που έδωσε ό,τι διέθετε από φαγητό στους μαθητές, ενόσω περίμεναν τους διασώστες να τους εντοπίσουν.

Εν τω μεταξύ, όταν το βράδυ της Κυριακής (08.07.2018) ο κυβερνήτης της επαρχίας ανακοίνωνε τα χαρμόσυνα νέα, πως τέσσερα αγόρια είχαν βγει από τη σπηλιά, η είδηση σκόρπιζε δάκρυα χαράς σε όλη την Ταϊλάνδη.

Οι αρχές είχαν δώσει ένα «παράθυρο» 10 έως 20 ωρών για να ξεκινήσει η νέα επιχείρηση.

Αγωνία

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ και το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης απεγκλωβισμού θα γίνει σε τουλάχιστον δυο μέρη, αφού τα παιδιά θα χωριστούν σε ομάδες των τεσσάρων για να βγουν από τη σπηλιά.

Και η νέα επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων θα γίνει από τους ίδιους δύτες που έβγαλαν και τα τέσσερα πρώτα παιδιά. Και αυτό γιατί γνωρίζουν τις συνθήκες και το τι πρέπει να κάνουν, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Ταϊλάνδης.

Όπως τόνισε, οι δύτες πρέπει να τοποθετήσουν ξανά τις φιάλες οξυγόνου κατά μήκος της διαδρομής έως το σημείο όπου είναι οι εννέα εγκλωβισμένοι. Και αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί αρκετές ώρες.

Live video

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.