Σοφιανός κατά Μπακογιάννη: Δίνει 113 εκατ. ευρώ για γήπεδο ΠΑΕ, αλλά δεν φτιάχνει τα σχολεία

2023-10-05

Σε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι μίλησε ο Νίκος Σοφιανός το βράδυ της Τετάρτης. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Βαγγέλης Αντωνίου, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, ο οποίος ξεκινώντας αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη προσφορά της επί σειρά ετών διαμερισματικής συμβούλου Δαρείας Βουγιουκλάκη που έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή, ενώ στη συγκέντρωση μίλησε και ο Φώτης Μπάσιος, υποψήφιος σύμβουλος 2ης Δημοτικής Κοινότητας.

Ο Ν. Σοφιανός στην ομιλία εξαπέλυσε πυρά κατά της διοίκησης Μπακογιάννη, σημειώνοντας: «Δε μπορεί για το γήπεδο μιας ανώνυμης εταιρείας να δίνονται 113 εκ ευρώ σε 3 χρονια και να μη φτιάχνονται τα σχολεία».

Παράλληλα τόνισε ότι "η δημοτική αρχή δεν έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά είχε στήριγμα τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μαζί έχουν ψηφίσει όλα τα μεγάλα "πρότζεκτ" και για αυτό προεκλογικά δε μιλάνε. Το Παγκράτι ξέρει καλά τι σημαίνει βραχυχρόνια μίσθωση. Τι σημαίνει πανάκριβα ενοίκια, προκάτ αναπλάσεις και οικιστικά μέρη για τους τουρίστες.

Με την ψήφιση της "πρότυπης πόλης τουριστικού προορισμού" οι ξενοδόχοι και η βραχυχρόνια μίσθωση εντάχθηκαν στον φιλοεπενδυτικό νομο για να παίρνουν επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις,να έχουν ασυλία από τις δημοτικές αρχές γιατί και αυτά που εισπράττουν από τους δημοτικούς φόρους των τουριστών δε τα αποδίδουν στο δήμο.

Τα 6.5 εκατομμύρια τουριστών αποφέρουν μόλις το 0.5 % των εσόδων του Δήμου, όταν για άλλες πόλεις της Ευρώπης το ποσοστό αυτό είναι 20 και 30%.

Αυτό συμβαίνει γιατί το τουριστικό προϊόν πρέπει να είναι ανταγωνιστικό.

Εμείς ζητάμε να φορολογηθεί βαριά η βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά η δημοτική αρχή κωφεύει.

Ο Δήμος της Αθήνας είναι η χαρά των εργολάβων και των εταιρειών. Ο Δήμος εισπράττει 200 εκ ετησίως από τους δημότες, με υψηλούς συντελεστές φορολόγησης, 7 εκατομμύρια από τις κλήσεις και άλλα από την ελεγχόμενη στάθμευση, και ταυτόχρονα δεν φορολογεί το μεγάλο κεφάλαιο, φανερώνοντας την ταξική πολιτική που υπηρετεί".

Στη συνέχεια ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε στην τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, και στις εργολαβίες που κάνουν "πάρτυ" σε όλους τους τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία, που η εργολαβία που τα έχει αναλάβει προβλέπει την επισκευή μόλις του 1/3 από αυτά.

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα στον φωτισμό, στο πράσινο.

"Ο Δήμος διαφημίζει τη σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού, όμως τα σώματα παραμένουν ίδια σε αριθμό εδώ και 13 χρόνια, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να μένουν στο σκοτάδι ή στο ημίφως. Και αυτά, την ώρα που ο Δήμος της Πάτρας δίνει 4 εκατομμύρια αντί για 53 που δίνει ο Δήμος της Αθήνας, για την ίδια σύμβαση".

Στη συνέχεια τόνισε ότι "είναι ανάγκη να συγκρουστούμε με τη λογική ότι από τα μεγάλα "πρότζεκτ" του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας θα κάνουμε και κάποια μπαλώματα, θα συμβιβαστούμε με τα λιγότερα.

Με αυτή τη λογική συγκρουστήκαμε και συγκρουόμαστε καθημερινά, γιατί στις δικές μας προτεραιότητες είναι ένα νέο τεχνικό πρόγραμμα για επισκευή όλων των σχολείων της πόλης. Δε μπορεί για το γήπεδο μιας ανώνυμης εταιρείας να δίνονται 113 εκ ευρώ σε 3 χρονια κ να μη φτιάχνονται τα σχολεία.

Δε γίνεται να υπάρχουν 41 παιδικές χαρές για 130 γειτονιές.

Δε γίνεται να υπάρχουν στρέμματα ελεύθερων χώρων που να χάνονται, δε γίνεται ο μικροεπαγγελματίας να αφαιμάζεται από τη δημοτική φορολόγηση".

Κλείνοντας, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι Μπακογιάννης-Χαρδαλιάς δεν θα πάνε "περίπατο" την Κυριακή, "υπάρχει οργή και αγανάκτηση που πρέπει να πάρουν πολιτικό περιεχόμενο με την ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση.

Μπορούμε να το πάρουμε αλλιώς γιατί υπάρχει ρεαλιστική πρόταση διαχείρισης ενός δήμου, που δεν τα αλλάζει όλα αλλά δημιουργεί ανάσες. Και για αυτό θέλουμε τους δημότες να μην κάθονται στον καναπέ τους, θέλουμε τον λαό οργανωμένο.

Αυτά που προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση στην Αθήνα, στην Πάτρα γίνονται πράξη.

Την άλλη μέρα θα είμαστε εδώ, και έχει σημασία τι δυναμική θα έχουμε για να αλλάξουν τα πράγματα".

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.