Σκληρή ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων για το ν/σ ανάπλασης της Αθήνας

2018-04-04

Σε σκληρή απάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τη δημιουργία ανώνυμης εταιρίας με σκοπό την ανάπλαση περιοχών της Αθήνας προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων. Ειδικότερα, η δημοτική αρχή αφού χαρακτηρίζει την κυβερνητική κίνηση μικροπολιτική επισημαίνει ότι για ακόμη μια φορά παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ο ρόλος του Δήμου έχει υποβαθμιστεί σε ένα απλό μέλος του 8μελούς διοικητικού συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρίας.

Στην ανακοίνωση του ο δήμος Αθηναίων αφού υπογραμμίζει οτι η Αθήνα διαθέτει ένα σχολαστικά επεξεργασμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα με οικονομικούς πόρους της τάξης των περίπου 200 εκ. Ευρώ καταλήγει: Όσοι νομίζουν οτι θα υπάρξει σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας χωρίς την Αθήνα θα διαψευσθούν στην πράξη. Θα είναι όμως αργά καθώς άλλη μια ευκαιρία για την πρωτεύουσα θα έχει χαθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε σύσταση εταιρίας που θα αναλάβει αναπλάσεις σε περιοχές του κέντρου, αλλά και της περιφέρειας, του δήμου Αθηναίων.​

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ότι ο δήμος Αθηναίων θα διαδραμάτιζε κεντρικό, ακόμη και συντονιστικό, ρόλο στο εγχείρημα, από το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα προκύπτει ότι η συμμετοχή του Δήμου έχει υποβαθμιστεί σε ρόλο απλού μέλους ενός οκταμελούς διοικητικού συμβουλίου. ​Πρόκειται για κυβερνητική κίνηση που de facto ακυρώνει τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της χώρας, με κίνητρα προδήλως μικροπολιτικά. Η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει, και μάλιστα με τον πιο ακραίο και απροκάλυπτο τρόπο, την πάγια πολιτική των προκατόχων της, να κρατούν τον πρώτο Δήμο της χώρας καθηλωμένο σε ρόλο απλού παρατηρητή σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα του οίκου του.

Ο δήμος Αθηναίων ήδη υλοποιεί συγκεκριμένο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Βιώσιμης ​Αστικής Ανάπτυξης. Η Αθήνα, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, διαθέτει ένα σχολαστικά επεξεργασμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς και εγχώριους οικονομικούς πόρους της τάξεως των περίπου 200 εκ. ευρώ.

Όσοι νομίζουν ότι θα υπάρξει σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας, χωρίς την Αθήνα, θα διαψευστούν στην πράξη. Θα είναι όμως αργά, καθώς άλλη μια ευκαιρία για την πρωτεύουσα θα έχει χαθεί. Εκτός εάν η κυβερνητική εξαγγελία, για το καλό της πόλης, παραμείνει εξαγγελία.

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.