Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ο Δήμος Πειραιά για τα καινοτόμα μοντέλα διακυβέρνησης της νυχτερινής οικονομίας

2023-09-24

Ο Δήμος Πειραιά, συμμετέχει στο πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Cities After Dark (CAD)» στο πλαίσιο του URBACT IV.

Αυτή η πρωτοβουλία σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη δέσμευση της πόλης να ενθαρρύνει τη ζωντανή και βιώσιμη αστική ζωή. Σε συνεργασία με εννέα Ευρωπαίους εταίρους θα αναλυθούν και θα ερευνηθούν καινοτόμα μοντέλα ενίσχυσης της νυχτερινής οικονομίας, αντλώντας από τις εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Οι τομείς εστίασης του έργου περιλαμβάνουν πολιτιστικές και τουριστικές πολιτικές, αστική διακυβέρνηση, ψηφιακή μετάβαση, αστική ασφάλεια, ηχορύπανση, δημόσιοι χώροι και πράσινο, αστική κινητικότητα, ισότητα φύλων, διαχείριση απορριμμάτων κ.α.

Στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, δύο κεντρικές συναντήσεις στο Δημαρχείο της πόλης, με στόχο την προώθηση ενός ανοιχτού και εποικοδομητικού διαλόγου και τη διερεύνηση διάφορων προκλήσεων που επηρεάζουν τη νυχτερινή οικονομία της πόλης μας.

Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Δημοτικής Συγκοινωνίας, κα Γερασιμούλα – Αλεξάνδρα Τουµαζάτου, καθώς και οι Πρόεδροι της Β' και Γ' Δημοτικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος και κ. Χαράλαμπος Λιακόσταυρος συνομίλησαν με τον κ. Antonio Baroso, εκπρόσωπο του επικεφαλής εταίρου (Braga – Πορτογαλία) και με τον Εμπειρογνώμονα του έργου κ. Simone D'Antonio και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε θέματα ενίσχυσης της νυχτερινής οικονομίας.

Στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους και επισκέπτες στη διάρκεια της νύχτας

Η ατζέντα περιελάμβανε διαφωτιστικές συζητήσεις για κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η πόλη κατά τις βραδινές ώρες και τη διαμόρφωση προτάσεων για αποτελεσματικές και βιώσιμες αστικές πολιτικές.

Επιπλέον, οργανώθηκε μια διαδραστική συνεδρία με τους σημαντικότερους ενδιαφερόμενους και θέμα συζήτησης τις διάφορες πτυχές της νυχτερινής οικονομίας. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών πάνω στις θεματικές του έργου ήταν καθοριστικής σημασίας για τη συλλογή πρόσφορων πληροφοριών, την καταγραφή της παρούσας κατάστασης και τη συν-διαμόρφωση ενός προφίλ της πόλης για το δίκτυο του URBACT.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις σε ενδεικτικές περιοχές ενδιαφέροντος, όπως το Μικρολίμανο, το Πασαλιμάνι, η Τρούμπα, η Πειραϊκή κ.α. επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση της τοπικής δυναμικής.

Η προσπάθεια που γίνεται μέσω του «Cities After Dark» ευθυγραμμίζεται με το όραμα του δήμου για την εφαρμογή καινοτόμων αστικών πολιτικών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το έργο θα διαρκέσει 2,5 χρόνια και περιλαμβάνει μια σειρά από διακρατικές συναντήσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της νυχτερινής οικονομίας.

Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη,σε δήλωσή της, ανέφερε:

«Η νυχτερινή οικονομία αποτελεί κρίσιμο τομέα για την ανάπτυξη και τη δυναμική της πόλης μας. Δεν αφορά μόνο τον τομέα ψυχαγωγίας, αλλά την απασχόληση, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των πολιτών και εν τέλει την προσέλκυση επενδύσεων. Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τις δραστηριότητες σχετικά με τη νυχτερινή οικονομία, προκειμένου να αξιοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό της και να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αχαρνών υπενθυμίζει ότι στην Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δεκελείας και Δημοκρίτου) υπάρχει διαμορφωμένη πτέρυγα με εκατοντάδες παιδικά βιβλία η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις.