Σε 66 σημεία του Δήμου 3Β θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι ανακύκλωσης

2017-10-10

Στην τοποθέτηση καφέ κάδων για οργανικά απόβλητα θα προχωρήσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. 

Ανακύκλωση στους καφέ κάδους

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία (λίπασμα). Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους. 

Είναι μια εναλλακτική μορφή ανακύκλωσης, η οποία, αν και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ευρέως διαδεδομένη, στην Ελλάδα δεν είναι γνωστή (το ποσοστό κομποστοποίησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπερβαίνει το 2%).

Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου το 35-40 % των απορριμμάτων μπορεί να κομποστοποιηθεί. Τα προς κομποστοποίηση απορρίμματα τοποθετούνται μέσα σε ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες και συλλέγονται μέσα σε ειδικούς κάδους χρώματος καφέ. Έπειτα μεταφέρονται στα ειδικά κέντρα κομποστοποίησης όπου και τα επεξεργάζονται.


Τα υλικά που μπορούμε να διαθέσουμε προς κομποστοποίηση κυρίως είναι: φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά, χορταρικά ή φρούτα, κλαδέματα από τον κήπο του σπιτιού μας, οργανικά λιπάσματα, στάχτη από τζάκι, θρυμματισμένα τσόφλια αβγών, χαρτί κουζίνας, πριονίδι και υπολείμματα βοτάνων (π.χ. κατακάθια καφέ).

Η κομποστοποίηση είναι μια μορφή ανακύκλωσης, η οποία προτείνεται ως μια βασική μέθοδος διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Είναι μια μέθοδος ανακύκλωσης οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον, ενώ τα οφέλη προς αυτό είναι πολλά. 

Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό των ελληνικών εδαφών, αφού, ως γνωστό, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα διάβρωσης και ερημοποίησης.

Μια απλή αλλαγή στα νύχια σας μπορεί να σας αλλάξει στη στιγμή τη διάθεση. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές γυναίκες αγαπούν τόσο το μανικιούρ, το οποίο παράλληλα χαρίζει μια περιποιημένη και προσεγμένη εμφάνιση στην κάθε γυναίκα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics υποστηρίζει ότι αφού έχουμε πιει μια μικρή ποσότητα καφέ καταναλώνουμε 10% λιγότερη ποσότητα τροφής στο πρωινό μας γεύμα.