Σαουδική Αραβία: Από τις 24 Ιουνίου οι γυναίκες πιάνουν τιμόνι

2018-05-10

Ο νέος νόμος που υπέγραψε ο βασιλιάς Salman από τον Σεπτέμβριο του 2017, αίροντας την απαγόρευση οδήγησης στις γυναίκες, τίθεται σε ισχύ τον Ιούνιο. 

Η άρση της απαγόρευσης να οδηγούν οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί απόφαση-ορόσημο που ελήφθη ως μέρος μιας νέας πολιτικής που δρομολόγησε ο νεαρός πρίγκιπας, Mohammed bin Salman. Αλλά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 24 Ιουνίου μέχρι να πιάσουν το τιμόνι στα χέρια τους.

Τα δικαιώματα των γυναικών προχωρούν με δειλά βήματα στη Σαουδική Αραβία. Οι δυστυχείς Σαουδαράβισσες χρειάζονται ακόμα τη συγκατάθεση ενός άνδρα της οικογένειάς τους για να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν ή να ασκήσουν κάποια επαγγέλματα. Αλλά όχι πλέον για να οδηγήσουν!

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούν να πιάσουν στα χέρια τους το τιμόνι από τις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με μια κυβερνητική δήλωση που διευκρινίζει: «Όλες οι συνθήκες έχουν ικανοποιηθεί για να ξεκινήσουν να οδηγηθούν οι γυναίκες». Τάδε έφη ο στρατηγός Mohammed al-Bassami, διευθυντής του Τμήματος Κυκλοφορίας, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω θα έχουν το δικαίωμα να περάσουν εξετάσεις για άδεια οδήγηση. Οι σχολές οδήγησης για γυναίκες έχουν ήδη δημιουργηθεί σε πέντε μεγάλες πόλεις του βασιλείου. Σαουδαράβισσες γυναίκες που κατέχουν ξένες άδειες θα μπορούν να τις αντικαθιστούν με νέα σαουδαραβικά έγγραφα.

Στο ίδιο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της σαουδαραβικής κοινωνίας, οι γυναίκες μπορούν πλέον να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις και να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες ή συναυλίες. Τα σινεμά έχουν ξανανοίξει για τις γυναίκες ύστερα από 35 χρόνια απαγόρευσης και τα πρότζεκτ ψυχαγωγίας για το ασθενές φύλλο πολλαπλασιάζονται στη χώρα.

drive.gr

Με αφετηρία το πρώτο κεφάλαιο της έκθεσης [α]γνωστοι προορισμοί που πραγματοποιήθηκε στην πρώην οικία Ζαρίφη του 1924 στην Κυψέλη (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017), ο επιμελητής δρ Κώστας Πράπογλου ενεργοποιεί με το δεύτερο κεφάλαιο της έκθεσης ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της περιοχής που η πορεία του χαράχτηκε παράλληλα με αυτήν των...

Μετά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις Πρόδρομες εργασίες της κατασκευής της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, το σύνολο του έργου ενεργοποιήθηκε. Τώρα περιμένουμε την έναρξη της Β`φάσης του κατασκευαστικού αντικειμένου που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com θα βγει στον αέρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Μόλις 10 μέρες έμειναν για την πιο διασκεδαστική και δροσιστική εμπειρία του καλοκαιριού! Το Colour Day Festival επιστρέφει φέτος για 4η συνεχή χρονιά στο ΟΑΚΑ πιο ανανεωμένο από ποτέ το Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1η Ιουλίου.

Με δυνατές «υπογραφές» εξαιρετικών συνεργατών προετοιμάζεται η μουσική παράσταση που θα είναι εμπνευσμένη από τη μουσική του Μάικλ Τζάκσον και θα ανέβει στο Μπρόντγουεϊ από το Κτήμα του Μάικλ Τζάκσον και την εταιρεία παραγωγής Columbia Live Stage.