Σαουδική Αραβία: Από τις 24 Ιουνίου οι γυναίκες πιάνουν τιμόνι

2018-05-10

Ο νέος νόμος που υπέγραψε ο βασιλιάς Salman από τον Σεπτέμβριο του 2017, αίροντας την απαγόρευση οδήγησης στις γυναίκες, τίθεται σε ισχύ τον Ιούνιο. 

Η άρση της απαγόρευσης να οδηγούν οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί απόφαση-ορόσημο που ελήφθη ως μέρος μιας νέας πολιτικής που δρομολόγησε ο νεαρός πρίγκιπας, Mohammed bin Salman. Αλλά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 24 Ιουνίου μέχρι να πιάσουν το τιμόνι στα χέρια τους.

Τα δικαιώματα των γυναικών προχωρούν με δειλά βήματα στη Σαουδική Αραβία. Οι δυστυχείς Σαουδαράβισσες χρειάζονται ακόμα τη συγκατάθεση ενός άνδρα της οικογένειάς τους για να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν ή να ασκήσουν κάποια επαγγέλματα. Αλλά όχι πλέον για να οδηγήσουν!

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούν να πιάσουν στα χέρια τους το τιμόνι από τις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με μια κυβερνητική δήλωση που διευκρινίζει: «Όλες οι συνθήκες έχουν ικανοποιηθεί για να ξεκινήσουν να οδηγηθούν οι γυναίκες». Τάδε έφη ο στρατηγός Mohammed al-Bassami, διευθυντής του Τμήματος Κυκλοφορίας, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω θα έχουν το δικαίωμα να περάσουν εξετάσεις για άδεια οδήγηση. Οι σχολές οδήγησης για γυναίκες έχουν ήδη δημιουργηθεί σε πέντε μεγάλες πόλεις του βασιλείου. Σαουδαράβισσες γυναίκες που κατέχουν ξένες άδειες θα μπορούν να τις αντικαθιστούν με νέα σαουδαραβικά έγγραφα.

Στο ίδιο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της σαουδαραβικής κοινωνίας, οι γυναίκες μπορούν πλέον να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις και να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες ή συναυλίες. Τα σινεμά έχουν ξανανοίξει για τις γυναίκες ύστερα από 35 χρόνια απαγόρευσης και τα πρότζεκτ ψυχαγωγίας για το ασθενές φύλλο πολλαπλασιάζονται στη χώρα.

drive.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.

Αύξηση των τιμών σε τσάντες και σχολικά είδη από χρόνο σε χρόνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες 36 χώρες, διαπιστώνει έρευνα της picodi.com, που δείχνει ότι το κόστος για τον Έλληνα γονιό είναι σχετικά υψηλό, ως ποσοστό του μέσου μηνιαίου μισθού του