Προϋπολογισμός 2018: Ψηφίζεται αύριο και φέρνει νέα μέτρα. Τι περιλαμβάνει

2017-12-18

Αύριο Τρίτη 19 Δεκεμβρίου ψηφίζεται από την Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2018.

Σκοπός είναι να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η καταβολή των μισθών και των συντάξεων.

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό για το 2018 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% του ΑΕΠ,

η ανεργία να μειωθεί περαιτέρω στο 18,4%, το δημόσιο χρέος να διαμορφωθεί στο 179,8% του ΑΕΠ (332 δισ. ευρώ) και το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 3,82% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή όμως νέα μέτρα με αυξήσεις φόρων και επιβολή νέων τελών έρχονται από την πρώτη κιόλας μέρα του νέου χρόνου.

Συγκεκριμένα το «πακέτο» των μέτρων για το 2018 περιλαμβάνει:

1. Μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, με στόχο την εξοικονόμηση 58 εκατ. ευρώ.

2. Μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή συντάξεων για εξοικονόμηση 328 εκατ. ευρώ.

3. Αλλαγή τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου στα έσοδα θα συμπεριλαμβάνονται και οι εισφορές, για την είσπραξη επιπλέον 59 εκατ. ευρώ (124 εκατ. το 2019).

4. Κατάργηση απαλλαγής 50% για οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα, που θα αποφέρουν στο Δημόσιο 13 εκατ. ευρώ.

5. Φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, που θα αποφέρουν 74 εκατ. ευρώ

6. Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας (Airbnb) για την είσπραξη 48 εκατ. ευρώ.

7. Κατάργηση απαλλαγής ιατρικών δαπανών, που θα στοιχίσει στους φορολογούμενους 121 εκατ. ευρώ. Η κατάργηση της σχετικής φοροαπαλλαγής ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017.

8. Κατάργηση έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, με κόστος για μισθωτούς και συνταξιούχους 68 εκατ. ευρώ.

9. Κατάργηση αφορολόγητου 25% σε βουλευτές-δικαστικούς, για την είσπραξη 44 εκατ. ευρώ.

10. Επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία.

11. Κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

12. Αυστηρότερη εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα.

Για το 2018 μειωμένες θα είναι και οι δαπάνες του προϋπολογισμού καθώς προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 48,438 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 916 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021, κυρίως λόγω της μείωσης της δαπάνης τόκων, της επανεκτίμησης της επιχορήγησης στον ΕΦΚΑ για την πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου, της μείωσης του ελλείμματος του ΕΛΕΓΕΠ, της επανεκτίμησης των αποδιδόμενων πόρων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της επανεκτίμησης των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης.

eleftherostypos

Μπορεί η μέλισσα-δολοφόνος να μοιάζει πως έχει βγει από ταινία τρόμου χαμηλού προϋπολογισμού, είναι όμως μια πραγματικότητα που ξεπήδησε από μια ταπεινή απόπειρα να αυξηθεί η παραγωγή μελιού πίσω στη δεκαετία του 1950.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός «συγκρούονται» στο ΟΑΚΑ (19:00, CosmoteSport 4) στον 5ο τελικό της Basket League, με τον νικητή της «τιτανομαχίας» να πανηγυρίσει τον τίτλο.

Ένα παραδοσιακό καφενείο αναβιώνει σε έναν υπέροχο χώρο, με ατού την εκπληκτική θέα που απλώνεται μπροστά του. Αυτό είναι το Καφενείον Ακροπόλεως στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, που από τον Δεκέμβριο του 2017 έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά στην περιοχή.