Πατέρας Θωμάς: Από μποξέρ, ιερέας με πλούσιο έργο και... τα βράδια στα μπουζούκια!

2017-12-12

Μεγάλο αφιέρωμα της γαλλικής τηλεόρασης στον εφημέριο του Αγίου Ανδρέα της Αθήνας 

Οι ενορίτες του τον αγαπούν καθώς βοηθά με συσσίτια αλλά και δωρεάν ιατρεία τους πιστούς, ενώ δεν παραλείπει να επισκέπτεται τα μπουζούκια για να προσφέρει και εκεί ό,τι μπορεί.

Ήταν επαγγελματίας kickboxer, όμως, κάποια στιγμή στη ζωή του έκανε στροφή 180 μοιρών για να αφιερωθεί στο Θεό.

Ο πατέρας Θωμάς που ιερουργεί στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Αθήνα είχε την τιμητική του στην γαλλική τηλεόραση. Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 2» τον επέλεξε για το αφιέρωμα που έκανε με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα» (19 Νοεμβρίου).Η κάμερα του γαλλικού δικτύου βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα κι έγινε η «σκιά» του Έλληνα ιερέα. Τον ακολούθησε όχι μόνο στην εκκλησία του αλλά και στα... μπουζούκια.
Η δημοσιογράφος του «France 2» Αλεξία Κεφαλά, παρουσίασε στην πρωινή εκπομπή «C' est un monde», τον 62χρονο ιερέα επί τω έργω, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη περίπτωση αφού ο πατέρας Θωμάς είναι αεικίνητος: Δίνει κουράγιο στους τραγουδιστές που παραπονιούνται ότι η οικονομική κρίση τους έχει γονατίσει και φροντίζει για όλους όσοι έχουν ανάγκη.Ο γενειοφόρος Έλληνας ιερέας δεν είναι σαν όλους τους άλλους, όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος του δικτύου «France 2». 

Μεταξύ άλλων, έχει αναπτύξει και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα διοργανώνει συσσίτια για τις άπορες οικογένειες αλλά και δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας για τις γυναίκες.

Παλιό ρεπορτάζ σε αθηναϊκή εφημερίδα το 2015
Παλιό ρεπορτάζ σε αθηναϊκή εφημερίδα το 2015

Τα βράδια όμως, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, θα επισκεφθεί νυχτερινά κέντρα για να στηρίξει -όπως ο ίδιος επισημαίνει- οικονομικά τους τραγουδιστές.
Στην εκπομπή «Télématin» του γαλλικού δικτύου «France 2» που παρουσιάζει ο παρουσιαστής Laurent Bignolas,ο γενειοφόρος ιερέας είχε την τιμητική του. Ο 62χρονος Έλληνας ιερέας έχει οργανώσει ενοριακό ιατρείο στην εκκλησία του προκειμένου να εξετάζονται δωρεάν οι πολίτες. Αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις του στο κοινωνικό έργο, όπως ο ίδιος λέει, και δίνει κουράγιο στις εθελόντριες που μαγειρεύουν σούπες για τους άστεγους της περιοχής. Επιπλέον, συγκεντρώνει χρήματα για τα σχολεία της περιοχής που έχουν ανάγκη.
Οι γυναίκες που προσεύχονται στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στάζουν μέλι για τον πατέρα Θωμά. Υποστηρίζουν χαρακτηριστικά πως έχει αφιερώσει τη ζωή του όχι μόνο στο Θεό αλλά και στο να προσφέρει βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη. «Ειδικά για τις γυναίκες το γεγονός ότι μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας είναι πολύ σημαντικό», υποστηρίζει μία από αυτές. 

Δείτε το αφιέρωμα της γαλλικής τηλεόρασης - Στο 25:40 η εισαγωγή της δημοσιογράφου και στο 26:52 το βίντεο

Πατήρ Θωμάς: Έχω μαύρη ζώνη στο καράτε, έχω ρίξει ντιρέκτ - Πηγαίνω στα μπουζούκια για ποιμαντικούς λόγους

Ο πατήρ Θωμάς, ιερέας στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Αθήνα, που ήταν το κεντρικό πρόσωπο του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου «France 2», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα (19 Νοεμβρίου), μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 και την εκπομπή «Εντός ΘΕΜΑτος», με τον Γιώργο Λαμπράκο και τον Παναγιώτη Σουρέλη.
Η στήριξη των απόρων μέσω συγκέντρωσης τροφίμων, κοινωνικών ιατρείων και άλλων αγαθοεργιών, αλλά και η έντονη ζωή του, καθώς πηγαίνει ακόμη και στα μπουζούκια, είτε για αγιασμό είτε για να εξομολογήσει τραγουδιστές, προκάλεσαν το ενδιαφέρον της γαλλικής τηλεόρασης, η οποία επί μία εβδομάδα ακολουθούσε παντού τον ιερέα.

«Πηγαίνω στα μπουζούκια πρώτα απ' όλα για ποιμαντικούς λόγους. Με καλούν για να κάνουμε εγκαίνια, να κάνουμε προσευχή, να παρακαλέσουμε τον Θεό να τους ευλογήσει την καινούρια σεζόν. Έχουμε και κατ' ιδίαν εξομολόγηση, συμβουλές ή ψυχολογική στήριξη. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν πιο πολλοί από τους άλλους ανθρώπους, διότι είναι μέσα στους κινδύνους και τις ανασφάλειες της νύχτας. Ο άνθρωπος του γραφείου νομίζει ότι δεν έχει ανάγκη τον Θεό και είναι βολεμένος» είπε χαρακτηριστικά ο πατήρ Θωμάς.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο ιερέας μίλησε στη γαλλική τηλεόραση. Η πρώτη ήταν το 2013, στο ντοκιμαντέρ που είχε επιμεληθεί ο πρώην άσος του ποδοσφαίρου, Ερίκ Καντονά, για το ελληνικό ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, με τίτλο «Looking For Athenes».
«Οι Έλληνες είχαν έναν τρόπο ζωής. Από τη μία στιγμή στην άλλη, όλα ανατράπηκαν. Οικογένειες χάνουν τις δουλειές τους και έρχονται στην εκκλησία, η οποία τους στηρίζει. Έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν νερό να πιουν. Το 2013 στην Ευρώπη αυτό δεν επιτρέπεται να συμβαίνει» είχε πει ο ιερέας στον Γάλλο αστέρα της «στρογγυλής θεάς», ο οποίος συνέδεσε το ελληνικό ποδόσφαιρο και το πάθος του κόσμου για τον αθλητισμό, με την οικονομική κρίση. 

Στα 62 του χρόνια, ο πατήρ Θωμάς εξακολουθεί να γυμνάζεται και μάλιστα ασχολείται με ένα πολύ δυναμικό άθλημα, το κικ μπόξινγκ, ενώ υπήρξε και αθλητής του καράτε. «Έχω μαύρη ζώνη στο καράτε, είχα βγει 3ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ο παππάς δεν είναι να τρώει σφαλιάρες, από τη φύση του είναι ένα δυναμικό στοιχείο» είπε ο ιερέας στο ΘΕΜΑ 104,6. 


Παραδέχθηκε ότι
υπήρξε φορά που δεν κατάφερε να συγκρατηθεί, παρά το ράσο που φορούσε. «Είχα δώσει εντολή, οι φωτογράφοι που παίρνουν ρεύμα από το Ναό, να δίνουν πέντε ευρώ για το Κέντρο Νεότητας που έχουμε για τα παιδιά. Ένας φωτογράφος έκανε το λάθος να μου πει, ότι τα τα έριχνε στο παγκάρι, διότι "αυτά είναι για την τσέπη σου". Ήταν τέτοια η προσβολή, που ούτε το σκέφθηκα. Έφυγε το ντιρέκτ, του το έδωσα όμως στον ώμο! Με αγκάλιασε με φίλησε και μου έδωσε 20 ευρώ» δήλωσε ο 62χρονος ιερέας. 

Πηγή: protothema.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.