Παραδοσιακή φασολάδα

2017-11-02

Μια πεντανόστιμη και μοσχοβολιστή αχνιστή φασολάδα που κερδίζει επάξια μια θέση στο καθημερινό μας τραπέζι τώρα που ο καιρός κρυώνει.

Μερίδες: 6 Χρόνος προετοιμασίας: 15' Χρόνος μαγειρέματος: 1:15΄

Έτοιμο σε: 1:30' Χρόνος αναμονής:8 ώρες

Υλικά

  • 500γρ. φασόλια ξερά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2-3 καρότα, σε ροδέλες
  • ½ κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή 1-2 γεμάτες κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • ½ φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο + λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
  • ½ πιπεριά κόκκινη
  • 1 κόκκινη πιπερίτσα καυτερή
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βάζετε τα φασόλια σε ένα ευρύχωρο μπολ με νερό και τα αφήνετε να μουσκέψουν όλο το βράδυ. Την επομένη χύνετε το νερό, τα ξεπλένετε και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό να πάρουν δυο τρεις βράσεις.
Αμέσως μετά χύνετε το νερό και τα γυρίζετε πάλι στην κατσαρόλα γεμίζοντάς την ξανά με νερό μέχρι τη μέση περίπου. Βράζετε τα φασόλια μαζί με το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε τα καρότα.
Αφού βράσουν καλά τα φασόλια ρίχνετε την ντομάτα, το σέλινο, την πιπεριά, αλατοπίπερο, την καυτερή πιπερίτσα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 15 λεπτά επιπλέον ή μέχρι να πήξει και να χυλώσει όμορφα η φασολάδα.
Τη σερβίρετε σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζοντας, αν θέλετε, με επιπλέον ψιλοκομμένο σέλινο. Συνοδεύετε με ρέγκα, ελιές, φέτα και ένα κρεμμύδι ξερό κομμένο σε φετούλες.

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr

Αλεύρι από άγριο σιτάρι και κριθάρι, ανακατεμένο με ρίζες φυτών, προσθήκη νερού και ψήσιμο ήταν η «συνταγή» για το αρχαιότερο ψωμί του κόσμου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.

Το site Good Food του BBC φιλοξενεί συχνά αφιερώματα με 10 φαγητά που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσει κάποιος όταν επισκεφτεί έναν προορισμό. Ανάμεσα τους η Κρήτη και η τοπική κουζίνα του νησιού, που όπως ενημερώνουν τους αναγνώστες τους είναι γνωστή για τα μοναδικά υλικά, τις γεύσεις της και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.