Πάμε σαν άλλοτε για το θέατρο Άλσος στο Πεδίον του Άρεως

2017-12-06

Επιφυλακτικοί και δύσπιστοι εμφανίζονται περίοικοι και επισκέπτες του Πεδίου του Άρεως όσον αφορά στην επικείμενη αναβίωση του θεάτρου Άλσος, νυν «Οικονομίδη».

Ωστόσο χαρακτηρίζουν το γεγονός, εφόσον πραγματοποιηθεί όπως λένε, ένα σημαντικό βήμα προς την πολυπόθητη συνολική αναβάθμιση του πάρκου.

Το ιστορικό κτίριο «Οικονομίδη» 1.600 τ.μ. το οποίο βρίσκεται εντός του πάρκου, είναι έτοιμο και προορίζεται να γίνει χώρος αναψυχής, εστίασης και πολιτισμού. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του πλειοδότη που θα αξιοποιήσει το χώρο. Μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του 2018.

Οι κάτοικοι

«Είναι πολλά τα χρόνια της αναμονής, της επιμονής και επίσης πολλές οι εξαγγελίες των εκάστοτε αρμοδίων που δεν υλοποιήθηκαν» μας λέει ο κ. Ανδρέας, ο οποίος θυμάται το θέατρο Άλσος στις δόξες του και τα βαριετέ με τον Γιώργο Οικονομίδη, που τον πήγαινε η μητέρα του. «Αξέχαστα καλοκαιρινά βράδια με κλόουν, χορευτές, τραγουδιστές και ταχυδακτυλουργούς» αναφέρει με νοσταλγία.

Η επαναλειτουργία του ιστορικού αναψυκτηρίου, που παραμένει κλειστό εδώ και μία δεκαετία αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής οι όποιοι υποστηρίζουν ότι «το Πεδίο του Άρεως δεν μπορεί να «αναστηθεί» ουσιαστικά, αν δεν αποκτήσει λειτουργίες, αν δεν έχει ανοιχτές παιδικές χαρές, ανοιχτά αναψυκτήρια, ανοιχτά περίπτερα, ανοιχτές βρύσες, ανοιχτά σιντριβάνια, ανοιχτές τουαλέτες, ανοιχτή την προοπτική να γίνει και πάλι ένας δημόσιος χώρος πρασίνου και αναψυχής, σημείο αναφοράς για όλη την Αθήνα».

Η Περιφέρεια Αττικής

«Το 2017 μας βρίσκει στο τέλος του με αυτή την ολοκλήρωση των εργασιών οπότε μπορούμε να μιλάμε για το 2018 που το Πεδίον του Άρεως με όλες του τις δυνάμεις και το οικιστικό του απόθεμα θα αποδοθεί στους πολίτες του» τόνισε η Ευαγγελία Αποστολάκη, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πολιτισμού & Νεότητας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του κτηρίου «Οικονομίδη».

Το πάρκο

Η εικόνα του πάρκου είναι γεγονός ότι είναι αντιφατική. Μπαίνοντας από τη είσοδο της οδού Μαυροματαίων οι εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι τραγικές καθώς το σημείο είναι στέκι και υπνωτήριο τοξικομανών και αστέγων, γεμάτο σκουπίδια . Προχωρώντας προς το κέντρο, ωστόσο, του πάρκου οι εικόνες αλλάζουν. Είναικαταπράσινο, ανθισμένο, καθαρό με πολλούς επισκέπτες όλων των ηλικιών. Αθηναίοι με τα σκυλάκια τους πολλοί, συνταξιούχοι που απολαμβάνουν τον ήλιο συζητώντας ή παίζοντας τάβλι, περίοικοι που αθλούνται, εθελοντές που καθαρίζουν τα αγάλματα από τις μουτζούρες, εργάτες που στήνουν, αυτήν την περίοδο, τα Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια. 

Βεβαίως τα δύο περίπτερα πληροφοριών παραμένουν κλειστά.Οι παιδικές χαρές είναι ακόμα κλειστές, όπως και οι κοινόχρηστες βρύσες και οι τουαλέτες.

Ο Γιώργος Οικονομίδης

Ο Γιώργος Οικονομίδης (1916 - 1985), υπήρξε ο πρώτος δημιουργός talent show στην Ελλάδα. Πολυτάλαντος, εκφράστηκε στην καλλιτεχνική του καριέρα ως κομφερανσιέ, τραγουδιστής, σεναριογράφος, στιχουργός, θεατρικός συγγραφέας και, βέβαια, εκφωνητής ραδιοφώνου και τηλεπαρουσιαστής.

Έγραψε στίχους σε εκατοντάδες τραγούδια (συνεργαζόμενος με τους Σουγιούλ, Μωράκη, Μουζάκη, Γούναρη, Πλέσσα, Καπνίση, Κατσαρό κ.ά.), συμμετείχε σε γνωστές ταινίες, ως σεναριογράφος («Έξω φτώχεια και καλή καρδιά» / 1964 & «Κάλιο πέντε και στο χέρι» / 1965), ως ηθοποιός («Μαρία η Πενταγιώτισσα» / 1957, «Κάθε λιμάνι και καημός» / 1964, «Τρούμπα» / 1967, «Ο Αστραπόγιαννος» / 1970 κ.ά.) παρουσίασε εκπομπές στην τηλεόραση («Βαριετέ της Αθήνας», «Νέα ταλέντα» και «Ο ένας στους δυο κερδίζει»).

Ο Γιώργος Οικονομίδης έγραψε, το 1940, τους στίχους, στο πασίγνωστο τραγούδι «Κορόιδο Μουσολίνι», το 1958 τον «Ύμνο του Παναθηναϊκού» σε μουσική Γιώργου Μουζάκη, αλλά και τον «Ύμνο της 21ης Απριλίου 1967» σε μουσική Γιώργου Κατσαρού. Κατηγορήθηκε για συνεργασία με το καθεστώς της χούντας στην επταετία και αυτό σήμανε και το τέλος της καριέρας του.

Πηγή: athens984.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.

Αύξηση των τιμών σε τσάντες και σχολικά είδη από χρόνο σε χρόνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες 36 χώρες, διαπιστώνει έρευνα της picodi.com, που δείχνει ότι το κόστος για τον Έλληνα γονιό είναι σχετικά υψηλό, ως ποσοστό του μέσου μηνιαίου μισθού του