Παλεύει για την επιβίωσή του ο Σπόρτινγκ

2017-10-08

Επί 81 χρόνια ο Αθλητικός Όμιλος Σπόρτινγκ, έχει συνδέσει το όνομά του με την περιοχή των Πατησίων. Αναμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες του ελληνικού μπάσκετ, όταν ακόμη οι καλαθοσφαιριστές αγωνίζονταν για τη φανέλα και όχι για τα χρήματα. 

Άλλωστε ο πρώτος προπονητής της εθνικής μας ομάδας στο μπάσκετ, ο Βλαδίμηρος Βάλλας, που υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, ξεκίνησε ως παίχτης και προπονητής του Σπόρτινγκ.

Από τα σπλάχνα του ομίλου αναδείχτηκαν κορυφαίοι αθλητές , όπως ο Ντίνος Αγγελίδης, ο Γιώργος Κολοκυθάς, ο Κώστας Διαμαντόπουλος και η Άννυ Κωνσταντινίδου, που θεωρείται ο θηλυκός Γκάλης. 

Αν και ο όμιλος διέθετε παράλληλα από το ξεκίνημά του τμήματα πάλης και βόλεϋ τα οποία αντικαταστάθηκαν αργότερα με τμήματα τζούντο και ρυθμικής γυμναστικής, το τμήμα καλαθοσφαίρισης αποτελούσε πάντα το δυνατό του χαρτί.

Ο εμβληματικός Αθλητικός Όμιλος Σπόρτινγκ μετά από μεγάλες διακρίσεις στο παρελθόν, αλλά και συνεχείς υποβιβασμούς τα τελευταία χρόνια, δίνει στις μέρες μας τη δική του μάχη επιβίωσης στα Πατήσια, σε πείσμα των δύσκολων καιρών.. 


Από τη Μικρά Ασία στα Πατήσια

Το 1936 Έλληνες από τη Μικρά Ασία ίδρυσαν στα Πατήσια τον Αθλητικό Όμιλο Σπόρτινγκ, εις ανάμνηση του αντίστοιχου συλλόγου που άφησαν πίσω τους.

Σύντομα οι προσπάθειες απέδωσαν και το «φυτώριο» του Σπόρτινγκ άρχισε να παράγει αξιόλογους αθλητές.
Οι μεγάλες διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν και η συνεχής ανοδική πορεία του ομίλου συσπείρωσε γύρω του τους κατοίκους της περιοχής, που τον αγκάλιασαν και τον στήριξαν.

«21 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα Ελλάδος, είναι ο απολογισμός της εξαιρετικής πορείας της ανδρικής και της γυναικείας ομάδας μπάσκετ, ενώ η ομάδα γυναικών ήταν η μόνη που είχε δύο συμμετοχές σε final 4 Ευρωλίγκας, για να μην αναφερθούμε και στις διακρίσεις και των υπολοίπων τμημάτων του ομίλου», όπως μας λέει ο Γ.Γρ. του Αθλητικού Ομίλου Σπόρτινγκ Δημήτρης Αγγελόπουλος.

Ο Γ.Γρ. του Αθλητικού Ομίλου Σπόρτινγκ Δημήτρης Αγγελόπουλος με τη δημοσιογράφο μας Βούλα Κουλισοπούλου
Ο Γ.Γρ. του Αθλητικού Ομίλου Σπόρτινγκ Δημήτρης Αγγελόπουλος με τη δημοσιογράφο μας Βούλα Κουλισοπούλου

Πώς ο Αθλητικός Όμιλος Σπόρτινγκ βρέθηκε από τις διακρίσεις στο περιθώριο 

Οι σοβαροί κλυδωνισμοί για τον ιστορικό όμιλο ξεκίνησαν όταν κατοχυρώθηκε ο επαγγελματικός αθλητισμός. «Οι περιορισμένες οικονομικές του δυνατότητες έμπαιναν συνεχώς τροχοπέδη στην απόκτηση αξιόλογων παιχτών και έτσι ο όμιλος έδωσε βαρύτητα στη δημιουργία και ανάδειξη αθλητών από τους κόλπους του. 


Στην πορεία φάνηκε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό σε μια εποχή έντονου ανταγωνισμού, που οι αντίπαλοι ξόδευαν αμύθητα ποσά για μια θέση στην κορυφή».
Έτσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον όμιλο που έχει φέρει στις μέρες μας την ομάδα μπάσκετ των ανδρών να κατατάσσεται στην Α κατηγορία Αθηνών και τη γυναικεία ομάδα να κατατάσσεται στην Α2 κατηγορία.
«Για να σταθεί μια επαγγελματική ομάδα μπάσκετ στις μέρες μας χρειάζεται 2.000.000 ευρώ το χρόνο μόνο για τους παίχτες. Σ΄αυτά πρέπει να προστεθεί το κόστος των ταξιδιών της ομάδας, η ιατρική υποστήριξη και ένα σωρό άλλα» μας λέει με παράπονο ο Δημήτρης Αγγελόπουλος.

 «Αυτά τα ποσά ο όμιλός μας αδυνατεί να τα εξασφαλίσει μέχρι στιγμής. Δεν έχουμε καμία οικονομική υποστήριξη από τη Γ.Γρ. Αθλητισμού, ούτε από το Δήμο Αθηναίων στον οποίο είχαμε απευθυνθεί για βοήθεια. Οι μοναδικοί μας πόροι προέρχονται από τους μεγάλους μας χορηγούς μας που είναι η εταιρεία νερά ΚΟΡΠΗ, η EUROIUS Ασφαλιστική, η PEUGEOT ΓΚΑΛΛΟ, αλλά και από τους κατοίκους των Πατησίων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Μακάρι στο μέλλον να υπάρξουν οι απαραίτητες χορηγίες που θα μας επιτρέψουν να ανέβουμε ξανά στην Α1 κατηγορία».

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ


Τα τελευταία έξι χρόνια στον όμιλο λειτουργούν τμήματα τζούντο και ρυθμικής γυμναστικής καθώς και τμήματα μπάσκετ.
«Στόχος του ομίλου μας είναι να φέρει τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό. Παλαιότερα τα παιδιά της περιοχής μας έπαιζαν στους δρόμους, όμως η αύξηση της εγκληματικότητας και η αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων στους δρόμους, δεν το επιτρέπει πλέον. Έτσι ο όμιλός μας αποτελεί μια διέξοδο. Αυτή τη στιγμή 400 παιδιά με συμβολικό οικονομικό τίμημα είναι εγγεγραμμένα και αθλούνται στο Σπόρτινγκ».

Το γήπεδο του Σπόρτινγκ να σημειωθεί ότι είναι από τα ελάχιστα ιδιόκτητα γήπεδα στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει ότι ο όμιλος επωμίζεται αποκλειστικά το κόστος λειτουργίας του. 


Αν αναλογιστεί κάποιος ότι η κατασκευή του κλειστού γηπέδου του έγινε το 1969, αντιλαμβάνεται ότι η συντήρησή του αποτελεί τεράστιο βάρος. 

Γι΄ αυτό λοιπόν ο Αθλητικός Όμιλος Σπόρτινγκ απευθύνει έκκληση για οικονομική στήριξη ή για εθελοντική εργασία σε οποιονδήποτε ευαισθητοποιημένο πολίτη θέλει να παραμείνει σε λειτουργία το ιστορικό γήπεδο.

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει να λειτουργεί στην Αττική το πρώτο κατάστημα γειτονιάς της αλυσίδας My Market, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο της επιχείρησης στη μεσαία λιανική. Θα ακολουθήσουν καταστήματα και στην επαρχία.

«∆ιακοπές αλά Ελληνικά» απολαµβάνει αυτές τις ηµέρες ένας από τους πλουσιότερους Αµερικανούς και µεγάλος πολέµιος του πλανητάρχη Ντόναλντ Τραµπ, o 76χρονος Μπάρι Ντίλερ, µε την Γερμανίδα πριγκίπισσα σύζυγό του και σχεδιάστρια µόδας Νταϊάν φον Φίρστενµπεργκ.

Από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς. Ούτε στον χειρότερο εφιάλτη του δεν φανταζόταν ο Ντίνος Καρύδης, όταν έφευγε από το σπίτι του το μεσημέρι του Σαββάτου για να πάει στην πλατεία Συντάγματος με τη φίλη του Γωγώ Αντζολετάκη, ότι μερικές ώρες αργότερα θα «λύγιζε» εν μέσω των επεισοδίων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, θέλοντας να βρεθεί κάποια λύση σε ένα θέμα που μεταλλάσσεται διαρκώς, διότι και η Airbnb εξελίσσεται και αλλάζει, έχει απευθύνει πρόσκληση προς μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως είναι η Βαρκελώνη, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ, ώστε εκπρόσωποί τους να έρθουν στην Αθήνα και να συζητήσουν το ζήτημα με την...