Όταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος πήγαινε σχολείο στα Πατήσια...

2017-12-08

Μια ιστορία θα σας πω για τον Παύλο, τον Παύλο τον «Πρίγκηπα»...

Ο γεννημένος το 1948 Πρίγκηπας της ελληνικής ροκ τελείωσε το 22ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών που στεγαζόταν τότε στην οδό Νικοπόλεως 33-35, στα Πατήσια. Το εν λόγω σχολείο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1920 και στεγαζόταν μέχρι και το Νοέμβριο του 2011, στο ιστορικό κληροδότημα του Μ. Νομικού, στην οδό Νικοπόλεως 33-35.

Εκεί τώρα στεγάζονται τα 8ο γυμνάσιο και λύκειο Αθηνών. Το 1ο εσπερινό γυμνάσιο και λύκειο Αθηνών και ένα κομμάτι του 4ου ειδικού δημοτικού σχολείου.

Τελειώνοντας το δημοτικό ο Παύλος συνέχισε στο 8ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, ένα ιστορικό σχολικό συγκρότημα από το οποίο αποφοίτησαν πολλοί διάσημοι. Μερικοί από αυτούς: Ο πρωθυπουργός-Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρικός, ο φιλόσοφος-οικονομολόγος Κορνήλιος Καστοριάδης, ο σκηνοθέτης-παραγωγός Φιλοποίμην Φίνος, ο συγγραφέας-σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος, ο ηθοποιός Τάκης Μηλιάδης, ο τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος, ο συνθέτης-τέως υπουργός Θάνος Μικρούτσικος, ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, ο βουλευτής-τέως υπουργός Χρήστος Παπουτσής, η τραγουδίστρια-τ. βουλευτής Μαρία Φαραντούρη, ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος, ο ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης, η δημοσιογράφος Κατερίνα Δασκαλάκη και πολλοί άλλοι. (Πηγή: alfavita.gr)

Ο Παύλος αποφοίτησε το 1966. Μάλιστα στο βιβλίο Η΄Γυμνάσιο-Λύκειο - Εκπαιδευτήρια Μ.Κ.ΝΟΜΙΚΟΣ 1911-2000 Ιστορικό οδοιπορικό [Αθήνα, 2003], γράφουν για τον Παύλο: «Σαν μαθητής, χάρη στην άμεση αντίληψή του, είχε καλές επιδόσεις».

Η καθημερινή του διαδρομή

Ο Πρίγκηπας αγαπούσε πολύ το μπιλιάρδο. Περνούσε ολόκληρες ώρες σκυμμένος πάνω από την πράσινη τσόχα ρίχνοντας στεκιές στα μπιλιαρδάδικα των Άνω Πατησίων.

Ποια ήταν όμως η καθημερινή του διαδρομή; Φεύγοντας από το σχολείο του, προσπερνούσε το σπίτι του στην οδό Βλαβιανού 13, ανέβαινε τη Νικοπόλεως, έστριβε αριστερά και προχωρούσε προς το τέρμα της Οδού Πατησίων.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή συγκέντρωνε πάνω του τα βλέμματα των περαστικών εξαιτίας των πολλών κοριτσιών που τον ακολουθούσαν κατά πόδας. Η εξωτερική του εμφάνιση αλλά και το ανήσυχό του πνεύμα μαγνήτιζε τον κοριτσόκοσμο από τότε.

Φυσικά δεν γινόταν ακόμα ο χαμός που προκαλούσε όταν άρχισε να ασχολείται με τη μουσική στα φοιτητικά του χρόνια.

Παρότι περνούσε πολύ χρόνο στα μπιλιαρδάδικα ο Παύλος όντας πανέξυπνος κι ένας μαθητής που τα «άρπαζε» με την πρώτη πέρασε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης όπου είχε ζήσει κάποια χρόνια της παιδικής του ηλικίας.

Ο Σιδηρόπουλος άφησε πίσω του τα ανέμελα σχολικά του χρόνια και εισήλθε στη σφαίρα του "μύθου" όταν άρχισε να ασχολείται με τη μουσική αλλά ως έφηβος στα Πατήσια σφυρηλάτησε τον επαναστατικό του χαρακτήρα που θα τον οδηγούσε στη φήμη. 

Πηγή: sport-chicas.gr

Γιατί παλιά το Μοναστηράκι ονομαζόταν Τζιερτζίδικα και ποιος ήταν ο Γιουσουρούμ; Τι κελαρύζει κάτω από την πλατεία και γιατί το τζαμί της θεωρείται καταραμένο; Πώς ήταν το αθηναϊκό κέντρο τον 19ο αιώνα και πότε σφύριξε για πρώτη φορά ο Ηλεκτρικός;

Η φυσιογνωμία της πασίγνωστη, η "αφελής" του ελληνικού κινηματογράφου -το κορίτσι "κλόουν"- όπως την χαρακτήριζαν εξαιτίας των επιφανειακών ρόλων που συνήθιζε να παίζει, όχι μόνο αφελής δεν ήταν αλλά υπήρξε άνθρωπος ασυμβίβαστος, με συνεχείς αναζητήσεις που μέσα από τα ποιήματα της στιγμάτισε μία εποχή.

Το «λουκέτο» αποδείχτηκε προσωρινό για το ιστορικό κτίριο της οδού Ακαδημίας, έδρα του πρώτου λυρικού θεάτρου της χώρας, που φιλοξένησε σπουδαίες παραστάσεις όπερας αλλά και όλα τα έργα της αθηναϊκής οπερέτας.