Ομάδα Λαϊκής Τέχνης στα Πατήσια

2017-10-27

Οι Κυριακές στην Ελλάδα ανέκαθεν είχαν ένα νόημα για όλους, πέραν της αναπαυτικής διακοπής από την καθημερινότητα.


Στη συνοικία του Αγίου Ελευθερίου, στα Πατήσια, απέκτησαν μία επιπλέον σημασία. Σε μια πρωτότυπη δράση «χειροτεχνακτιβισμού», άνθρωποι κάθε ηλικίας συναθροίζονται στο φιλότεχνο συνοικιακό καφέ «Μαγικό Φίλτρο» φέρνοντας τα δικά τους υλικά και την καλή τους διάθεση, πλέκουν, κεντάνε, ράβουν και εν-πλέκονται σε μια μικρή συλλογικότητα της γειτονιάς. 

Μαλλιά, κουβάρια, νήματα, βελόνες, βελονάκια και ραπτομηχανή γίνονται τα βασικά υλικά πειραματισμού, ελεύθερης έκφρασης, συν-δημιουργίας αλλά και σύνδεσης μεταξύ των συμμετεχόντων.


Η εμπειρία από την Ομάδα Λαϊκής Τέχνης μοιάζει με εκείνο το παλιό τσίγκινο κουτάκι με τα ραπτικά. Ανοίγει και αποκαλύπτει ένα μικρό θησαυρό που ανακαλεί μνήμες και όνειρα, το αόρατο νήμα που συνδέει παρελθόν, παρόν, μέλλον. 

Καθώς οι άνθρωποι πλέκουν μαζί, μοιράζονται γνώσεις, ιστορίες προφορικής παράδοσης, προσωπικές αφηγήσεις. Βγαίνουν από τα σπίτια τους, ξεδιπλώνονται, εμπλέκονται αυθόρμητα σε μια διαδικασία αλληλοδιδακτικής. Η διαδικασία διευκολύνεται από τις ποιότητες του υλικού: ζεστό, απαλό, χουχουλιάρικο, μας δένει σε μια «ζεστή αγκαλιά». Έτσι, επαν-υφαίνεται αθόρυβα ο διαρρηγμένος κοινωνικός ιστός.

To Mαγικό Φίλτρο στα Πατήσια
To Mαγικό Φίλτρο στα Πατήσια

Εισάγοντας τη Λαϊκή Τέχνη ως μέσο κοινωνικού διαλόγου, σηματοδοτείται στην πραγματικότητα το πέρασμα σε μια ενεργά δημιουργική στάση ζωής. Χάρη δε, στην πανανθρώπινη γλώσσα της τέχνης, δίνεται η δυνατότητα να αποδεσμευτούμε από ιδεολογικά στεγανά που μας χωρίζουν και να στραφούμε στην ουσία, σε αυτά που μας ενώνουν. Σε ένα κατεστραμμένο κοινωνικό τοπίο, το έδαφος είναι στην πραγματικότητα εύφορο για να δημιουργήσουμε εκ νέου.

Είναι σημαντικό να σπέρνονται ιδέες ακόμα και αν δεν φαίνονται άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα. Η πίστη στη φαντασία, η πίστη ως κατάσταση του «είναι» φέρνει την ανατροπή. Η αλλαγή είναι ανάγκη να αρχίσει από μέσα προς τα έξω, από κάτω προς τα πάνω. 

Η κάθε γειτονιά, ως μικρό κοινωνικό κύτταρο, είναι η ιδανική αφετηρία.

Η Ομάδα Λαϊκής Τέχνης είναι απλή ιδέα. Μπορεί ο καθένας να την κάνει σε κάθε γειτονιά. Σκοπός λοιπόν αυτής της δημοσίευσης είναι καταρχάς να απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους και, κυρίως, να ανοίξει η ιδέα τα φτερά της και να ταξιδέψει σε κάθε κοινοτικό χώρο που επιθυμεί να εισάγει μια τέτοια δράση, με την ευχή να αναπτύξουμε ένα ευρύτερο ιστό πρωτοβουλιών αναζητώντας το νήμα που μας συνδέει.

Η Ομάδα Λαϊκής Τέχνης λαμβάνει χώρα κάθε Κυριακή πρωί 10.30 με 13.30 στο Καφέ Μαγικό Φίλτρο, Καβάφη 19 και Παγανέλη, στον Άγιο Ελευθέριο, στα Πατήσια.

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.

Αύξηση των τιμών σε τσάντες και σχολικά είδη από χρόνο σε χρόνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες 36 χώρες, διαπιστώνει έρευνα της picodi.com, που δείχνει ότι το κόστος για τον Έλληνα γονιό είναι σχετικά υψηλό, ως ποσοστό του μέσου μηνιαίου μισθού του