Οι τιμές των μπαταριών καθορίζουν την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων

2023-09-21

Καθώς το 40% της αξίας κάθε αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων αντιστοιχεί στο κόστος της μπαταρίας, που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα τον έναν είτε τους δυο ηλεκτρικούς κινητήρες του, οι έρευνες εκτιμούν ότι η μείωση του κόστους των μπαταριών θα συμβάλει καθοριστικά στη πτώση των τιμών των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Αν εξασφαλισθεί η καθοδική πορεία των τιμών των μπαταριών των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τότε οι τιμές των αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων θα μπορούσαν να πετύχουν ισοτιμία με τις τιμές των αντίστοιχων μοντέλων που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη το 2024 και στην αγορά των ΗΠΑ το 2026, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσίευσε το Reuters.

Επίσης, εκτιμάται ότι τα αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων (EV) θα αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων μέχρι το 2030.

Μια έκθεση από το Rocky Mountain Institute (RMI) προβλέπει ότι το κόστος της μπαταρίας θα μειωθεί κατά το ήμισυ αυτή τη δεκαετία, από 141,47 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) το 2022 σε μεταξύ 56,21 και 84,32 ευρώ ανά kWh, καθιστώντας τα EV «για πρώτη φορά τόσο φθηνά στην αγορά όσο τα αυτοκίνητα που καταναλώνουν βενζίνη σε κάθε αγορά μέχρι το 2030 καθώς και φθηνότερα στο κόστος χρήσης».

Οι μπαταρίες είναι ακριβές και αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της τιμής ενός EV, ένα κόστος που μέχρι στιγμής τις έχει κάνει απρόσιτα τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα για την πλειοψηφία των καταναλωτών.

Ωστόσο, οι τιμές των μπαταριών μειώνονται σταθερά, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν σε νέες χημικές ουσίες μπαταριών, υλικά και λογισμικό για να κάνουν πιο αποδοτικά ηλεκτρικά οχήματα, δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος διευθυντής της RMI, Kingsmill Bond.

Σύμφωνα με την ανάλυση της RMI, η ταχεία ανάπτυξη των ηλεκτρικών μοντέλων στην Ευρώπη και την Κίνα «συνεπάγεται ότι οι πωλήσεις EV θα εξαπλασιαστούν τουλάχιστον έως το 2030, για να κατακτήσουν μερίδιο αγοράς από 62% έως 86% των πωλήσεων».

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν σχεδόν κατά 61% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022, αντιπροσωπεύοντας το 13,6% του συνόλου των πωλήσεων αυτοκινήτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να απαγορεύσει την πώληση νέων μοντέλων που τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο) από το 2035. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί για ημερομηνία λήξης των πωλήσεων των μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη στοχεύουν το 2035 για να στραφούν στην πώληση μόνο μοντέλων μηδενικών εκπομπών.

Σύμφωνα με την έρευνα της RMI, η ζήτηση πετρελαίου για αυτοκίνητα κορυφώθηκε το 2019 και θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα κάθε χρόνο μετά το 2030.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Economics of Energy Innovation and System Transition (EEIST) του Πανεπιστημίου Exeter προβλέπει επίσης αύξηση στις πωλήσεις των EV. Εκτιμά ότι τα EV θα φτάσουν σε ένα «σημείο καμπής» στην ισοτιμία των τιμών με τα μοντέλα ορυκτών καυσίμων ήδη από το 2024 στην Ευρώπη, το 2025 στην Κίνα, το 2026 στις ΗΠΑ και το 2027 στην Ινδία «για αυτοκίνητα μεσαίου μεγέθους και ακόμη νωρίτερα για μικρότερα οχήματα».

Η πτώση των τιμών των μπαταριών σημαίνει ότι πάνω από το 60% των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων θα μπορούσε να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι τα EV θα μπορούσαν να φτάσουν σε παρόμοιο ύψος τιμών με τα ICE στην Ευρώπη το επόμενο έτος.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αχαρνών υπενθυμίζει ότι στην Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δεκελείας και Δημοκρίτου) υπάρχει διαμορφωμένη πτέρυγα με εκατοντάδες παιδικά βιβλία η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις.