Oι αθλητές στον πόλεμο του 40 και την αντίσταση

2017-10-28

To ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της κοινωνίας και φυσικά τα μέλη του, δεν μπορούσαν να μείνουν αμέτοχα, πολέμησαν κατά των Ιταλών και στην αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής, με ποδοσφαιριστές να γράφουν ιστορία με το θάνατο τους.

Στην Αλβανία λοιπόν πολέμησαν μαζί ο θρυλικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, με τον Μίμη Πιερράκο του Παναθηναϊκού, ο οποίος σκοτώθηκε στο Μέτωπο. Για την ιστορία, να πούμε πως μια ημέρα πριν από το «ΟΧΙ», είχαν διεξαχθεί ποδοσφαιρικοί αγώνες: Αθήνα-Βόλος 6-0, Πάτρα-Πειραιάς 1-3 για το Κύπελλο Πόλεων και Άρης-ΜΕΝΤ 4-0 για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Αυτές ήταν και οι τελευταίες ποδοσφαιρικές μάχες.

Η Ένωση Ελλήνων Αθλητών δημιουργήθηκε στα πρώτα χρόνια της κατοχής και αρκετά μέλη της εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς για την αντιστασιακή τους δράση, όπως ο άσος της ΑΕΚ, Νίκος Κοντούλης, που σκοτώθηκε καθ' οδόν προς τον τοίχο της Καισαριανής. Η ΕΕΑ επανιδρύθηκε ουσιαστικά το 1942 και οι αθλητές του στίβου είχαν τον πρώτο λόγο, γι' αυτό και αρχικά έγινε γνωστή με την επωνυμία «Στίβος». Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Ρένος Φραγκούδης, ο Γιάννης Σκιαδάς και άλλοι όπως οι Καραγιώργης, Μισαηλίδης, Θάνος και Φραγκούδης πρωτοστάτησαν στην δράση της.

Ο Βαλκανιονίκης δρομέας Γιάννης Σκιαδάς, μαχητής στην Αλβανία, ήταν εκδότης της εφημερίδας «Αθλητικά Νέα», ενώ ο Λαμπράκης, Βαλκανιονίκης και ρέκορντμαν στο άλμα εις μήκος και στα 100 μέτρα. Στην διάρκεια της κατοχής διοργάνωναν αγώνες με άλλους συναθλητές τους, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε διοργάνωση λαϊκών συσσιτίων.

Το φθινόπωρο του 1942 μάλιστα, η Ένωση Ελλήνων Αθλητών είχε κανονίσει να αγωνιστούν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ και μέρος των εισπράξεων θα πήγαινε στους φυματικούς του «Σωτηρία». Το γήπεδο συγκεντρώθηκαν 15.000 φιλάθλους, αλλά το παιχνίδι δεν έγινε ποτέ, διότι ορίστηκε ως διαιτητής Αυστριακός κατοχικός αξιωματικός και οι παίκτες αρνήθηκαν να παίξουν. Οι φίλαθλοι έσπασαν τα δοκάρια, κατέστρεψαν τις ξύλινες εξέδρες , για να ακολουθήσει αντιφασιστική διαδήλωση που έφτασε μέχρι την Ομόνοια.

Ένας ακόμη ήρωας του πολέμου, ήταν ο Γεώργιος Σαϊνόβιτς-Ιβάνωφ, που γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1911 και στη Θεσσαλονίκη πήγε το 1926 με την Πολωνή μητέρα του και τον Έλληνα, Ιωάννη Λαμπριανίδη, δεύτερο σύζυγό της. Ο αθλητής του Ηρακλή θεωρείται ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων. Συνελήφθη ύστερα από την προδοσία του Παντελή Λαμπρινόπουλου, ο οποίος εισέπραξε 2.000.000 δραχμές. Μαζί του βρέθηκε στη φυλακή και ο Μιχάλης Παπάζογλου, ο οποίος ήταν εμπνευστής του εμβλήματος του Παναθηναϊκού. Ο Ιβάνωφ εκτελέστηκε και ο Ηρακλής έδωσε ,προς τιμήν του, το όνομά του στο κλειστό του μπάσκετ, το «Ιβανώφειο».

Ο Νίκος Γόδας, αποτελούσε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές. Αγωνιστής και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών και λοχαγός του ΕΛΑΣ, εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας στις 19 Νοεμβρίου 1948 στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Εκτελέστηκε ως κομμουνιστής, φορώντας την εμφάνιση του Ολυμπιακού, την ερυθρόλευκη φανέλα και το λευκό σορτσάκι, καθώς αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία. «Να μου ρίξετε και να με δολοφονήσετε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, και να μη μου δέσετε τα μάτια, για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου πριν από τη χαριστική βολή», είπε πριν την εκτέλεσή του,

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού, Μίμης Πιερράκος, στις 18 Νοεμβρίου του 1940 σκοτώθηκε από θραύσμα οβίδας στο χωριό Διποταμιά, Ο Σπύρος Κοντούλης της ΑΕΚ, επίσης σκοτώθηκε στην κατοχή το 1944. Ο Γιώργος Βατίκης, ο τότε αριστερός οπισθοφύλακας του ΠΑΟΚ, έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έπεσε στο αλβανικό μέτωπο στις 17 Νοεμβρίου 1940 σε ηλικία 22 ετών. Ο Νικόλαος Σωτηριάδης, σκοτώθηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο στις 28 Ιανουαρίου 1941 σε ηλικία 33 ετών, υπήρξε Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, που αγωνιζόταν τερματοφύλακας στον ΠΑΟΚ.

athina984.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.