«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

2018-05-26

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της νέας περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» που ανοίγει για το κοινό σήμερα Σάββατο 26 Μαΐου 2018, προγραμματίζει σειρά εργαστηρίων πειραματικής αρχαιολογίας με διαφορετικές θεματικές.

Τα επίσημα εγκαίνει της έκθεσης έγιναν χθές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου και πολλών προσκεκλημένων. Η έκθεση αποτελεί το τελευταίο μέρος της ς τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του κτηρίου που το στέγασε.

«Είναι εμβληματική αυτή η έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, αλλά και το μεγαλύτερο στον κόσμο όσον αφορά την ελληνική αρχαιότητα κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και είναι εμβληματική γιατί είναι εμβληματικά τα αντικείμενα που τη συνθέτουν, αντικείμενα ύψιστης αισθητικής από τη νεολιθική περίοδο ως την ύστερη αρχαιότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία

«Η έκθεση επιχειρεί να μας μεταδώσει αυτή την πολλαπλή παρουσία του Ωραίου. Μέσα από μια πολυαισθητηριακή προσέγγιση και μέσα από πειραματικά εργαστήρια δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες όχι απλώς να παρακολουθήσουν αλλά να ζήσουν -έστω για λίγο- τις αισθητικές επιλογές των αρχαίων» δήλωσε από τη μεριά της η κ. Κονιόρδου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων τις «άπειρες εκφάνσεις και εκδοχές του ωραίου, που μας κληροδοτεί η αρχαία Ελλάδα,

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το εορταστικό ανάκρουσμα «Το κάλλος του ήχου» από το σύνολο Αρχαιοελληνικών Μουσικών Οργάνων «Λύραυλος», που έπαιξε μουσικές συνθέσεις της αρχαιότητας, αλλά και μελοποιημένα ποιήματα. Στη συνέχεια έγινε μια συνοπτική παρουσία της έκθεσης από τη διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη, που έκανε λόγο για «την τρίτη στη σειρά έκθεση, με την οποία επιχειρούμε ένα ταξίδι στο ρεύμα του χρόνου παρακολουθώντας τις αμέτρητες εκδοχές του ωραίου. Αινιγματικό και γοητευτικό, αυτό το «ασύλληπτο κάτι», που ανιχνεύεται στις οπτικές τέχνες όλων των εποχών προσδιορίζεται ως μια πολυδιάστατη πραγματικότητα με πανανθρώπινη σημασία» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Λαγογιάννη, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης.

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» του Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και η ομώνυμη περιοδεύουσα έκθεση στα μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), υλοποιούνται στο πλαίσιο του Έτους Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Εργαστήρια αρχαιολογίας

Όπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Κυριακή 27 Μαΐου, τη Δευτέρα 28 Μαΐου και την Τρίτη 29 Μαΐου διοργανώνονται τα πρώτα στη σειρά πειραματικά εργαστήρια.

Η Δρ. Καλλιόπη Σαρρή, αρχαιολόγος και ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της Υφαντικής στο Ινστιτούτο Saxo του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και η Ulrikka Mokdad, καλλιτέχνης ταπισερί, ιστορικός τέχνης και συνεργάτης του ιδίου κέντρου (Centre for Textile Research), θα παρουσιάσουν τις πειραματικές τους προσεγγίσεις ως προς τις τεχνικές ύφανσης μοτίβων που απαντώνται σε πήλινα αγγεία και σφραγίδες της Νεολιθικής Ελλάδας.

«Η κεραμική της Νεολιθικής εποχής (6600 π.Χ. - 3300 π.Χ.) χαρακτηρίζεται από την πλούσια γραμμική της διακόσμηση. Οι ζωγραφικές συνθέσεις αποτελούνται συχνά από συμμετρικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα που καλύπτουν την επιφάνεια των αγγείων. Πολλά από αυτά θυμίζουν έργα της υφαντικής τέχνης και γι' αυτό θεωρούνται προϊόντα μίμησης διακοσμημένων υφασμάτων. Το ιδιαίτερο αυτό διακοσμητικό πρόγραμμα αποτελεί την πιο αξιόπιστη - αν και έμμεση - μαρτυρία για την ανασύσταση της νεολιθικής υφαντουργίας, αφού δεν έχουν διασωθεί υπολείμματα υφασμάτων από αυτή την εποχή», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ.

«Οι πρώτες ύλες και τα πραγματικά χρώματα των νεολιθικών υφασμάτων», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεν μας είναι γνωστά, όμως τα περίτεχνα υφαντικά μοτίβα μάς δείχνουν μια τεχνολογικά και αισθητικά πολύ προηγμένη τέχνη και την ύπαρξη διαφορετικών υφαντικών τεχνικών. Στο πειραματικό εργαστήρι υφαντουργίας τα νεολιθικά μοτίβα υφαίνονται με την απλή τεχνική της ταπισερί σε μικρά πλαίσια και ιμάντες, χρησιμοποιώντας λινά και μάλλινα νήματα».

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα 5 (Νεολιθική Συλλογή) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Για την παρακολούθηση του εργαστηρίου απαιτείται δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2132144856 και 2132144858 (θα δημιουργηθούν ομάδες των 15 ατόμων) και προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου.

Η έρευνα και το εργαστήριο υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON 2020 - Marie Sktodowska-Curie actions. Τη διεξαγωγή του εργαστηρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποστήριξε επίσης το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα.

athens984.gr - πηγή ΑΠΕ -ΜΠΕ

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.