Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος προτείνει μυθιστορήματα των εκδόσεων “Ωκεανός”

2018-08-30

Γράφει ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος

Έρχεται πλέον ο Σεπτέμβρης και οι βροχές.

Οι βροχές ήρθαν. Κάθομαι εδώ και μια βδομάδα στο Πήλιο και τις τελευταίες μέρες βρέχει συνέχεια.

Κι εγώ, αφού δεν μπορώ να κατέβω ούτε στον κήπο, κάθομαι αναπαυτικά στην μαύρη πολυθρόνα μου, βλέπω την ζωή με φωτεινά χρώματα και διαβάζω.

Διαβάζω και προτείνω.

Πάλι μυθιστορήματα από τις εκδόσεις "Ωκεανός".

Την προηγούμενη εβδομάδα πρότεινα τρία μυθιστορήματα ξένων συγγραφέων. Πολλοί μου έστειλαν μηνύματα, εκφράζοντάς μου την εύλογη απορία τους γιατί δεν προτείνω στους αναγνώστες και βιβλία

Ελλήνων συγγραφέων.

Δύο από τα τρία βιβλία που θα προτείνω σήμερα τα έγραψαν

Έλληνες συγγραφείς!

Θα ξεκινήσω με ένα μυθιστόρημα που μου άρεσε πολύ και το δηλώνω. Δεσμεύομαι να φιλοξενήσω τον συγγραφέα του στην ραδιοφωνική μου εκπομπή "Αιρετικά Μαθήματα Πολιτισμού" στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6.

"Ο Στοιχειοχαράκτης" του Σίμου Κερασίδη.

Ο Μανουήλ Ντρέτος,

γιος Γιαννιώτη αργυροχόου, θα σταλεί για σπουδές στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με όνειρο να επιστρέψει στην τουρκοκρατούμενη γενέτειρά του σαν ελευθερωτής. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια γι᾽αυτόν. Θα τον κερδίσει η τέχνη της τυπογραφίας και θ᾽ασχοληθεί με τη στοιχειοχάραξη και την τυπογραφία. Εικοσιδύο ετών ο Μανουήλ μετακινείται στη Μεσευρώπη, εργάζεται σκληρά και δημιουργεί αριστουργήματα. Ο μονάρχης της Αυστρίας θα τον καλέσει στο παλάτι του. Στη Βιέννη θα ερωτευθεί την ωραία Ολιβέρα, αλλά σκοτεινές δυνάμεις θα τον αποσπάσουν από την αγκαλιά της και θα τον αναγκάσουν να περιπλανηθεί από τις ισχυρές πόλεις της Ευρώπης μέχρι τη ρωσική πρωτεύουσα όπου θα γνωρίσει τον πανίσχυρο τσάρο Νικόλαο Α΄. Θα κατορθώσει ο Μανουήλ να επιστρέψει στη Βιέννη και να βρει την Ολιβέρα; Θα μπορέσουν να μετοικήσουν στην Ήπειρο μέσα στη λαίλαπα του πολέμου που ξεσπά το 1853 στην Κριμαία;

Το βιβλίο του Σίμου Κερασίδη είναι ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και της εξέγερσης των εθνών. Μια ιστορία επιβίωσης ανάμεσα στα πλοκάμια μυστικών οργανώσεων, ένας αγώνας οικονομικής επικράτησης στις διεθνείς αγορές. Αλλά κι ένα ταξίδι στα γλυκά μονοπάτια του έρωτα και στον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας.

Ο Σίμος Κερασίδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς. Μεγάλωσε στη συνοικία της Τούμπας και αποφοίτησε από το ομώνυμο Γυμνάσιο. Απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εργάστηκε ως τραπεζικός από το 1973 μέχρι το 2006. Στον χώρο του βιβλίου εμφανίστηκε το 1995.

Και συνεχίζω με ένα ωραίο ελληνικό μυθιστόρημα.

"Βαθιά Νερά" της Ευδοκίας Σταυρίδου.

Δεκαετία του '30, Γιάννενα, μαγευτικά και μυστηριώδη. Δυο νεαρά παιδιά, η Μαργαρίτα και ο Μιχάλης, θα συναντηθούν σε ένα φύσημα της Μοίρας και το τυχαίο αντάμωμά τους θα στραγγίξει την ανάσα από την ψυχή τους και το αίμα από τα κορμιά τους, παρασύροντας μαζί και όσους τους περιβάλλουν, συνθέτοντας ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ...

Μυστικά κρυμμένα κάτω από μαξιλάρια ποτισμένα με δάκρυα. Μυστικά που πνίγηκαν στα στήθη των ακούσιων πρωταγωνιστών τους. Μυστικά που και τα ίδια ντράπηκαν που έλαβαν χώρα. Μυστικά που σύρθηκαν από τα σοκάκια του Κάστρου ως τις όχθες της Λίμνης. Σφραγισμένα στόματα που μάτωσαν στην προσπάθειά τους να μην ανοίξουν ποτέ.Κορμιά που λύγισαν κάτω από το βάρος της μοίρας. Ηδονές που κυριάρχησαν στον νου οδηγώντας τον στην παραφροσύνη. Ζωές που παραδόθηκαν στον βαρκάρη πριν την ώρα τους κι αναζητούν δικαίωση.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος διεκδικώντας τον έρωτα; Πόσο μπορεί να μεταμορφωθεί, να καταστρέψει

και να καταστραφεί;

Η Ευδοκία Σταυρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Θέατρο. Η μεγάλη της αγάπη για το διάβασμα από τα νεαρά της χρόνια αποτέλεσε ερέθισμα, ώστε να στραφεί στα μονοπάτια της γραφής. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημιουργία θεατρικών ομάδων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Γράφει ποιήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα τα οποία έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.

Και το τρίτο και τελευταίο μυθιστόρημα...

Εξαιρετικό!

"Όλα αυτά θα στα δώσω" της Ντολόρες Ρεδόντο.

Στο μαγευτικό τοπίο της Ριμπέιρα Σάκρα, στη Γαλικία, ο Άλβαρο σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Όταν ο Μανουέλ, ο σύζυγός του, πηγαίνει εκεί για να αναγνωρίσει το πτώμα, ανακαλύπτει πως η αστυνομική έρευνα γύρω από τον θάνατό του έχει κλείσει υπερβολικά γρήγορα. Η αρνητική στάση της πανίσχυρης εξ αγχιστείας οικογένειάς του, των Μουνίθ ντε Ντάβιλα, τον κάνει να θέλει να το βάλει στα πόδια, αλλά τον συγκρατούν οι κατηγορίες περί ατιμωρησίας που ο Νογκέιρα, ένας απόστρατος αστυνομικός, διατυπώνει ενάντια στην οικογένεια του Άλβαρο, αριστοκράτες οχυρωμένους στα προνόμιά τους, και η υποψία πως αυτός δεν ήταν ο μοναδικός θάνατος στον περίγυρό του που είχε μασκαρευτεί ως ατύχημα. Ο Λούκας, ένας ιερέας, παιδικός φίλος του `Αλβαρο, συνεργάζεται με τον Μανουέλ και τον Νογκέιρα στην ανασύσταση της κρυφής ζωής εκείνου που νόμιζαν ότι γνώριζαν καλά.

Η απρόσμενη φιλία των τριών ανδρών, που τίποτε δεν μοιάζει να τους συνδέει, βοηθά τον Μανουέλ να περιηγηθεί ανάμεσα στην αγάπη του για τον νεκρό σύζυγό του και στην πικρή συνειδητοποίηση ότι τόσο καιρό ζούσε με την πλάτη γυρισμένη στην πραγματικότητα, προστατευμένος στον μικρόκοσμό του του επιτυχημένου συγγραφέα. Θα ξεκινήσει έτσι η αναζήτηση της αλήθειας, σε ένα μέρος όπου επικρατούν βαθιά ριζωμένες δοξασίες και συνήθειες, και στο οποίο η λογική δυσκολεύεται να πρυτανεύσει.

Η Ντολόρες Ρεδόντο (Ντονόστια-Σαν Σεμπαστιάν, 1969) γράφει από την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών και είναι συγγραφέας της Τριλογίας του Μπαζτάν, το σημαντικότερο λογοτεχνικό φαινόμενο της ισπανικής γλώσσας των τελευταίων χρόνων. Τα τρία μέρη της τριλογίας, Αόρατος φύλακας, Κληρονομιά στα οστά, Ανάθημα στη θύελλα, έχουν ήδη αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς αναγνώστες. Περισσότεροι από τριάντα εκδοτικοί οίκοι σε όλον τον κόσμο έχουν πλέον δημοσιεύσει τα βιβλία της. Μετά την κυκλοφορία του Αόρατου φύλακα, η κριτική την καλωσόρισε ως μία από τις πιο πρωτότυπες και στιβαρές φωνές του ισπανικού νουάρ, και συνέχισε να την επαινεί για κάθε νέο της μυθιστόρημα.

Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. 

Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ., επιμελητής στις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ και ΡΩΜΗ, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις εκδόσεις ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες.  

Έχει γράψει: 

  • Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) 
  • Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) 
  • Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) 
  • Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) 
  • Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο)
  • Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) 
  • Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) 
  • Ροζ (θεατρικό έργο) 
  • Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα )
  • Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)