Ο Νίκος Καζαvτζάκης στον Kινηματογράφο –Η παρουσίαση του βιβλίου από τις εκδόσεις Gutenberg

2017-11-23

Το 2017 έχει ανακηρυχτεί έτος Νίκου Καζαντζάκη. Ο διαχρονικός και παγκόσμιος συγγραφέας, ποιητής και φιλόσοφος, Νίκος Καζαντζάκης, παραμένει επίκαιρος και βαθιά ανθρώπινος.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του, οι εκδόσεις Gutenbergτιμούν τη μνήμη του και σας προσκαλούν τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου ώρα 19.00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Αθήνα), στην παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Αγάθου .

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ποιήτρια

Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας

Έρη Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

Και ο συγγραφέας, Θανάσης Αγάθος

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί:

Στέφανος Ληναίος, Μαρίνα Καλογήρου και Αμαλία Αρσένη Χαιρετίζει: Η Νίκη Σταύρου από τις Εκδόσεις Καζαντζάκη

Συντονίζει:

Η Μαρία Κομνηνού, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας & Μ.Μ.Ε. του ΕΚΠΑ, Μέλος του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Θα προβληθούν αποσπάσματα από έργα του Καζαντζάκη που έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο αυτό επικεντρώνεται στη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με τον κινηματογράφο, μια σχέση η οποία μελετάται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: την ενασχόληση του ίδιου του Κρητικού δημιουργού με τη συγγραφή κινηματογραφικών σεναρίων και τις μεταφορές μυθιστορημάτων του στον κινηματογράφο από διαφορετικούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Παρουσιάζονται τα σενάρια που γράφει ο Καζαντζάκης σε διάφορες φάσεις της δημιουργικής πορείας του (1928, 1931-1932, 1956), επιχειρείται μια συστηματική συγκριτολογική ανάγνωση των μυθιστορημάτων του "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" και "Ο τελευταίος πειρασμός" και των κινηματογραφικών διασκευών τους, που φέρουν τις σκηνοθετικές υπογραφές των Jules Dassin, Μιχάλη Κακογιάννη και Martin Scorsese αντιστοίχως, σχολιάζονται τόσο η κριτική υποδοχή των παραπάνω βιβλίων και ταινιών, όσο και οι αντιδράσεις που συνοδεύουν τις αντίστοιχες εκδόσεις και προβολές. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στις ταινίες τεκμηρίωσης που ασχολούνται με τον βίο και το έργο του συγγραφέα, καθώς και στην ταινία Καζαντζάκης του Γιάννη Σμαραγδή.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Οι περιπέτειες του Νίκου Καζαντζάκη και των βιβλίων του στον κινηματογράφο. Η πολύχρονη και βαθιά σχέση του Έλληνα συγγραφέα με το σινεμά. Οι διάσημες μεταφορές μυθιστορημάτων του στη μεγάλη οθόνη. Οι ενθουσιώδεις κριτικές και οι βίαιες αντιδράσεις φανατικών, εκκλησιαστικών παραγόντων και πολιτικών. Μια πρωτότυπη μελέτη που φωτίζει άγνωστες πτυχές του βίου, της προσωπικότητας, του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ο μόνος Έλληνας που τρία μυθιστορήματα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο ως διεθνείς παραγωγές. Γιατί διάσημοι σκηνοθέτες τον αγαπούν τόσο; Πόσο διαφέρουν οι ταινίες από τα βιβλία στα οποία βασίστηκαν; Ποια είναι η δική του σχέση με τον σινεμά; Το βιβλίο ξεκινά με τον Καζαντζάκη σεναριογράφο στη Μόσχα τη δεκαετία του 1920. Από τον Λένιν και τον Βούδα, δύο από τα σενάρια που έγραψε τότε, προχωρά στο Ο Χριστός ξανασταυρώνεται και την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου από τον Jules Dassin που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία. Με δύο ακόμα έργα - σταθμούς, το Ο Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και Ο τελευταίος πειρασμός και δύο ακόμα διάσημους σκηνοθέτες, τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Martin Scorsese, φτάνει μέχρι την φετινή ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά καζαντζακικού έργου όπου ακούγεται η ελληνική γλώσσα.

Στις σελίδες του:

Παρουσιάζονται τα σενάρια που έγραψε ο ίδιος ο Καζαντζάκης. Αναλύονται οι διαφορές ανάμεσα στα μυθιστορήματα και στις κινηματογραφικές μεταφορές τους. Σχολιάζεται η κριτική υποδοχή τους. Βλέπουμε φανατικούς να εισβάλλουν σε κινηματογράφους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Παρακολουθούμε πολιτικούς, προκαθήμενους εκκλησιών, εστεμμένους, διανοούμενους και σταρ του σινεμά να μάχονται κατά ή υπέρ του Καζαντζάκη. *Ο Θανάσης Αγάθος είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για το έργο των Εμμανουήλ Ροΐδη, Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή, Σπυρίδωνος Ζαμπέλιου, Κωνσταντίνου Θεοτόκη, Νίκου Καζαντζάκη, Στράτη Μυριβήλη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Άγγελου Τερζάκη, Βασίλη Βασιλικού κ.ά. (timelink.gr)