Ο Δήμος Αθηναίων, ο πρώτος Δήμος της χώρας που καλύπτει το σύνολο των ροών ανακύκλωσης

Μετράμε ήδη τέσσερα χρόνια από τη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη να αλλάξουμε συνήθειες για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον κόσμο.
Γράφει ο Νίκος Αβραμίδης (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης Μηχανολογικού Δήμου Αθηναίων, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη)
Επειδή η έννοια της βιωσιμότητας, της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντικές, θέσαμε από την πρώτη στιγμή ως προτεραιότητα την ανακύκλωση.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δουλέψαμε συλλογικά με πάθος, μεράκι και αγάπη για τον πολιτισμό της καθημερινότητας στην καθεμία από τις 129 γειτονιές της Αθήνας για να αλλάξουμε την νοοτροπία σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση. Τα απορρίμματα ευθύνονται για το 9% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Αθήνας.
Στον Δήμο της Αθήνας περισυλλέγουμε ετησίως 330.000 τόνους απορριμμάτων που παράγουν περισσότεροι από 650.000 κάτοικοι και σχεδόν 5 εκατομμύρια τουρίστες. Έτσι, ξεκινήσαμε ένα εκτεταμένο επιχειρησιακό σχέδιο ξεκινώντας από την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας στο επίκεντρο. Κάναμε το λεγόμενο restart στον «μπλε κάδο» για να επαναφέρουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και δημότη.
Αρχικά, βάλαμε τις υποδομές. Προχωρήσαμε σε ριζική ανανέωση και ιδιαίτερα σημαντική ενίσχυση του εξοπλισμού ανακύκλωσης μετά από 15 χρόνια, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τον επισκεπτών της Αθήνας. Επεκτείναμε το δίκτυο των μπλε κάδων για τα υλικά συσκευασίας, των καφέ κάδων για την κομποστοποίηση και των μωβ κάδων για την ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων.
Διπλασιάσαμε τους μπλε κάδους που υπήρχαν στην πόλη με την προσθήκη 3.148 κάδων ανακύκλωσης και αυτή τη στιγμή συνολικά 6.500 κάδοι ανακύκλωσης και 200 μπλε κώδωνες συλλογής γυαλιού βρίσκονται στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, ύστερα από ειδική μελέτη χωροθέτησης που πραγματοποιήθηκε, με γνώμονα τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Πλέον 1 μπλε κάδος τοποθετείται ανά 100 κατοίκους, ενώ 34 απορριμματοφόρα πραγματοποιούν ημερησίως 35 δρομολόγια για την αποκομιδή των μπλε κάδων ανακύκλωσης. Ενισχύσαμε το στόλο μας με 10 νέα απορριμματοφόρα ανακύκλωσης και 20 απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων.
Τοποθετήσαμε 650 καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων σε δυναμικά σημεία στην πόλη αξιοποιώντας τα οργανικά απόβλητα που προκύπτουν από μεγάλους παραγωγούς (Ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λαϊκές αγορές, νοσοκομεία κ.α,) και διευρύνουμε το δίκτυο καθημερινά. Περίπου 12,5 τόνοι βιοαποβλήτων αποκομίζονται ημερησίως από αυτά τα σημεία.
Στο πλαίσιο εφαρμογής καλών πρακτικών στη διαχείριση αποβλήτων, καινοτομούμε εφαρμόζοντας zero waste πρακτικές με σκοπό την εκτροπή του συνόλου των υπολειμμάτων από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης, αλλά και των προϊόντων ξυλείας από την απώθηση στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, με σκοπό την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου. Αυξήσαμε κατά 115% την ποσότητα του καθαρού ανακυκλώσιμου υλικού που συλλέγουμε από τους μπλε κάδους, κατά 165% την ποσότητα των συλλεγόμενων βιοαποβλήτων από τους καφέ κάδους, ενώ μειώσαμε τα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα που συλλέγουμε από τους μπλε κάδους από 63% σε 41%.
Επίσης, με στόχο την ενημέρωση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων πολιτών προς ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων, υλοποιήσαμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανακύκλωση συσκευασιών από πλαστικό, γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις στις γειτονιές της Αθήνας για να εκπαιδεύσουμε παιδιά, πολίτες αλλά και επαγγελματίες για τον σωστό τρόπο της ανακύκλωσης συσκευασιών στους «μπλε κάδους» και τις γυάλινες συσκευασίες στους μπλε κώδωνες με δημιουργικά παιχνίδια, quiz και ηλεκτρικά ποδήλατα δώρα για τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ανακύκλωσης. Ξεκινήσαμε επίσης μετά από πολλά χρόνια να διαθέτουμε door to door 230.000 τσάντες ανακύκλωσης πολλαπλών χρήσεων στο σύνολο των νοικοκυριών της πόλης.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι καταφέραμε να επαναφέρουμε τη σχέση εμπιστοσύνης των δημοτών στον τομέα της ανακύκλωσης. Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι ανακυκλώνουν, μας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους ακόμα και μέσα στην πανδημία που καταφέραμε και τριπλασιάσαμε το ποσοστό της ανακύκλωσης στην πόλη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. To 2019 ανακυκλώσαμε μόλις το 2,9. Το 2020 3,5%, το 2021: 7%, το 2022: 8%, ενώ το 2023 θα κλείσουμε με 10%.
Επίσης, πέρα από την γνωστή σε όλους μας ανακύκλωση συσκευασιών, πραγματοποιούμε και ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων μέσω των μωβ κάδων και αυτή τη στιγμή 250 μωβ κάδοι υπάρχουν σε κεντρικά σημεία στις γειτονιές της Αθήνας, για να απορρίπτουμε ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη, τσάντες και αξεσουάρ που κανονικά θα απορρίπταμε στους κάδους απορριμμάτων. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα δηλαδή για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, μονωτικού και άλλου υλικού. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση καθώς και γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων. Είμαστε υπερήφανοι γιατί υπερδιπλασιάσαμε την ανακύκλωση των προϊόντων ένδυσης και υπόδησης και κερδίσαμε την πρώτη θέση συλλεγόμενων ποσοτήτων ανάμεσα σε 90 Δήμους το 2022 για δεύτερη χρονιά, παραδίδοντας 13.000 κιλά ρούχων στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Κ.Υ.Α.Δ.Α. για να διατεθούν σε ανθρώπους που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Ακόμα μια σημαντική μας ενέργεια είναι η ανακύκλωση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τους δρόμους της πόλης που περισυλλέγονται σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης οχημάτων, όπου ανακυκλώνεται το σύνολο των υλικών σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 98%. Μέχρι σήμερα, έχουμε αποσύρει και ανακυκλώσει περισσότερα από 5.800 εγκαταλελειμμένα οχήματα από το κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, απελευθερώνοντας πολύτιμο δημόσιο χώρο και εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης στην πόλη.
Ξεκινήσαμε επίσης το περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων «ΓΟΠΑ Project» στις γειτονιές της Αθήνας τοποθετώντας μεγάλα αστικά σταχτοδοχεία-κάλπες σε κεντρικά σημεία της πόλης καλώντας τους καπνιστές να ψηφίσουν, αφήνοντας τη γόπα τους και απαντώντας σε μια ερώτηση, η οποία αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας είναι περίπου 250.000 αποτσίγαρα να ανακυκλώνονται σε ετήσια βάση.
Επίσης, παρέχουμε και ενισχύσαμε την ανακύκλωση αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, λιπαντικών ελαίων, μπαταριών, συσσωρευτών, χαλυβδοελάσματος και μελανοδοχείων.
Μόλις πρόσφατα εγκαινιάσαμε επίσης τις γωνιές ανταποδοτικής ανακύκλωσης τριών ρευμάτων για πλαστικό, γυαλί & μέταλλο για πρώτη φορά στην Αθήνα οι οποίες κάνουν πράξη την «Διαλογή στην Πηγή» των ανακυκλώσιμων υλικών και σταδιακά θα τοποθετηθούν 50 σε όλη την πόλη.
Εγκαινιάσαμε για πρώτη φορά στην Αθήνα τους υπόγειους κάδους και σταδιακά 350 συστήματα υπόγειων κάδων για σύμμεικτα απορρίμματα, ανακυκλώσιμα και βιοαπόβλητα που αντιστοιχούν σε 1.774 συμβατικούς κάδους ξεκίνησαν να τοποθετούνται στην πόλη, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να ανακυκλώνουν πολύ πιο εύκολα απ' ότι στο παρελθόν.
Σε επίπεδο ενεργειών επίσης, τρέχουμε ειδικό πρόγραμμα ανακύκλωσης σε σχολεία της Αθήνας, συνεργαζόμαστε με πολλούς φορείς και οργανισμούς για την ευαισθητοποίηση των παιδιών και μεγαλύτερων ομάδων κοινού: «Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ευθύνης και Αειφορίας (ΠΕΠΕΑ)», μαθητική δράση YouSmile του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και πολλά προγράμματα για την περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση των μηνυμάτων μας: «WorldClean-upDay 2020», Let'sCleanUpEurope, Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2019 – 2021 – 2022 όπου κερδίσαμε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό φωτογραφίας, με τη «Βιώσιμη Φούστα», που κατασκευάστηκε από 1,5 τόνο ρούχων και υφασμάτων προς ανακύκλωση.
Τα επόμενα πλάνα μας ενισχύουν ακόμα περισσότερο την αειφορία και τη βιωσιμότητα στην Αθήνα και στόχος μας είναι η ανακύκλωση να γίνει βιωματική για τις Αθηναίες και τους Αθηναίους πολίτες και να αυξήσουμε το ανακυκλώσιμο υλικό σε όλες τις ροές κατά 20%, έως το 2025.
Σήμερα, είμαστε υπερήφανοι που ο Δήμος Αθηναίων είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που καλύπτει όλες τις ροές ανακύκλωσης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η καθημερινή συμμετοχή των πολιτών είναι βασική προϋπόθεση στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και μαζί προχωράμε αποφασιστικά για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
Πηγή: dikaiologitika,gr