Ο Αθήνα 9.84 αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση στην 30χρονη ιστορία του

2017-12-19

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση στα 30 χρόνια λειτουργίας του βρίσκεται ο Αθήνα 9.84, ο πρώτος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να δεσμεύσει τους λογαριασμούς της Επιχείρησης των νομίμων εκπροσώπων του και των συγγενών τους, για δήθεν μη καταβολή τέλους χαρτοσήμου επί της ετήσιας δημοτικής επιχορήγησης που λαμβάνει από το Δήμο Αθηναίων.

Η απόφαση υπηρεσιών του υπ. Οικονομικών να επιβάλλει ένα πρωτοφανές και ανεξήγητο πρόστιμο, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό στη φίμωση τον ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Ντόρα Μπακογιάννη: «Ουδέποτε ετέθη θέμα χαρτοσήμου»

«Αδιανόητο» χαρακτήρισε το γεγονός η βουλευτής της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην εκπομπή «Η Στάση των Δύο» και στον Άρη Τόλιο. «Ομολογώ ότι έχω απόλυτη δυσκολία ακόμη και να το κατανοήσω» είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνησε ότι, «από το 2006, μέχρι σήμερα έχουν γίνει απανωτοί φορολογικοί έλεγχοι, έχουμε δώσει όλα τα στοιχεία στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ουδέποτε ετέθη θέμα χαρτοσήμου. Εδώ, έρχεται μια ανεξάρτητη Αρχή και λέει ότι, θα έπρεπε να υπάρχει και καταλήγουμε στο να δεσμευτούν οι λογαριασμοί όλων των ανθρώπων. Είναι αδιανόητο. Η κυβέρνηση αυτή ρίχνει την ευθύνη στην ΑΑΔΕ. Το να ρίχνεις την ευθύνη στην ΑΑΔΕ δεν μπορεί να καλύψει το ό,τι ζητά κάτι που κανένας πριν δεν ζητούσε».
Αναφορικά με την δημοπράτηση των συχνοτήτων των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση έχει εντάξει και τα δημοτικά ραδιόφωνα, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι, «η κυβέρνηση θέλει με όλους τους τρόπους να φιμώσει δημοτικούς ή τηλεοπτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, διότι εάν αυτό ίσχυε θα έπρεπε να ισχύσει και για την ΕΡΤ. Από πού κι ως πού θα έπρεπε να έχει διαφορετική μεταχείριση η ΕΡΤ;», διερωτήθηκε και κατέληξε λέγοντας ότι το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι, «όσο λιγότερους σταθμούς έχουμε τόσο λιγότερο θα μας ασκούν κριτική».

«Για τις δημοτικές τηλεοράσεις η θέση της Ν.Δ ήταν σαφής. Η ίδια ισχύει για τα δημοτικά ραδιόφωνα. Είχαμε τότε υπερασπιστεί την διαδικασία της αδειοδότησης των δημοτικών τηλεοράσεων μέσα από την αυτονομία τους», ανέφερε στην εκπομπή «Η Τρόικα του Αθήνα 9.84» με τους Σταμάτη Ζαχαρό και Νεκτάριο Νώτη, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ, Μαρία Σπυράκη.

Το θέμα και στη Βουλή

Επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο ότι παρά το γεγονός ότι, έλαβε νωρίτερα το λόγο στη συζήτηση στην Ολομέλεια, δεν απάντησε επί της ουσίας στην ερώτηση που του απηύθυνε από χθες το βράδυ για τον Αθήνα 9.84 εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος.
«Ο προλαλήσας υπουργός δεν απάντησε και σήμερα στην ερώτηση για τους 120 εργαζόμενους του Αθήνα 9.84 που δεσμεύθηκε ο λογαριασμός μισθοδοσίας, παραμονές Χριστουγέννων θα κάνει κάτι; Οι φίλοι του λαού αποδεικνύονται φίλοι άλλων θεμάτων και όχι των εργαζομένων, όλα πάνε καλά εκτός από τους ανθρώπους», είπε ο κ. Λοβέρδος και κατηγόρησε τον υπουργό ότι, χθες παρέπεμψε το θέμα σε άλλο όργανο, αποποιούμενος την ευθύνη. «Θα κάνει κάτι ο κ. Τζανακόπουλος; Τελειώνουν οι μέρες. Θα αποδεσμεύσουν το λογαριασμό μισθοδοσίας ή επειδή δεν μας αρέσει το ραδιόφωνο, ας κλείσει και ας πεινάσουν οι εργαζόμενοι;», διερωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος.

Στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου από το βήμα της Βουλής παρέπεμψε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, μιλώντας στην εκπομπή «Η Στάση των Δύο» και στον Άρη Τόλιο. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι, η ΑΑΔΕ είναι αρμόδια. Είναι ανεξάρτητη Αρχή. Έχει σχέση με τους θεσμούς. Θα το δούμε μετά, με το 2018, και θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου. Εμείς, κάνουμε κάθε προσπάθεια να στηριχθούν οι εργαζόμενοι».
Ερωτηθείς σχετικά με την αδειόδοτηση, ο κ. Ρήγας είπε ότι, το θέμα της συμμετοχής των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών «θα το δούμε. Να κάνουν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες τις παρατηρήσεις τους, αλλά έπρεπε να υπάρξει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Σαφές νομοθετικό πλαίσιο ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, καταδικάζει την αιφνιδιαστική δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας του σταθμού και καλεί την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να αποδεσμεύσει όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Παράλληλα, ζητεί να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ειδικού Σκοπού, που έχουν μορφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους του σταθμού.

Αισιόδοξη για τον λογαριασμό μισθοδοσίας η Νέλλη Παπαχελά

«Όπως εξαιρέθηκαν οι δημοτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί από την διαδικασία δημοπράττησης το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τις δημοτικές ραδιοσυχνότητες», δήλωσε στον Αθήνα 9.84, η Αντιδήμαρχος Εμπορίου και Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά. Όσον αφορά το θέμα της μισθοδοσίας, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι θα λυθεί άμεσα.

Εν τω μεταξύ χθες, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε αυθαίρετη και καταχρηστική τη δέσμευση των λογαριασμών του Αθήνα 9.84 και των διοικήσεών του, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με την αδειοδότηση των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών.

Την ίδια ώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, μετά από έκτακτη σύσκεψη, ζητά με ψήφισμά του, από την ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποδεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Αθήνα 9.84, καθώς και οι λογαριασμοί των νομίμων εκπροσώπων του και των συγγενικών τους προσώπων.

Την απόφαση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών καταδικάζουν, με ανακοινώσεις τους, η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΠΗΤ και η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ.

Την αποδέσμευση του λογαριασμού μισθοδοσίας και των υπολοίπων λογαριασμών για την εύρυθμη λειτουργία του σταθμού ζητούν, με ψήφισμά τους, και οι εργαζόμενοι του Αθήνα 9.84.

athens984.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.