Νοσοκομείο στη Γαλλία χρησιμοποιεί την Εικονική Πραγματικότητα ως μέθοδο αντιμετώπισης του πόνου

2018-06-14

Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας (ή ακόμα και των βιντεοπαιχνιδιών) ως εναλλακτική μορφή διαχείρισης του πόνου δεν είναι κάτι το ανήκουστο. 

Οι ερευνητές γνωρίζουν καλά την ικανότητα της εικονικής πραγματικότητας να αποσπά την προσοχή των ασθενών στον οδοντίατρο καθώς και στην καταπολέμηση των πόνων φαντασμάτων (συνηθισμένο φαινόμενο σε ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό), και γι 'αυτό δεν αποτελεί έκπληξη που η εικονική πραγματικότητα σύντομα θα βρίσκεται στις μονάδες εντατικής φροντίδας των νοσοκομείων.

Μεταπτυχιακοί φοιτητές στην Κλινική St Joseph's, στη Γαλλία, σχεδίασαν μία εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ασθενείς να χαλαρώσουν και να αυξήσουν την αντοχή τους στον πόνο χωρίς να είναι απαραίτητο να πάρουν παυσίπονα.

Το πρόγραμμα είναι αναπάντεχα απλό: οι ασθενείς φορούν ένα VR headset, και "αφήνονται" να χαλαρώσουν στην τρισδιάστατη ηρεμία που προσφέρουν χιονισμένοι λόφοι ή οι Ιαπωνικοί κήποι ζεν. Επομένως, αντί να ανέχονται την ταλαιπωρία κάποιας χειρουργικής επέμβασης ή επίπονης θεραπείας - όπως στην περίπτωση της εξάρθρωσης ενός ώμου - η προσοχή τους αποσπάται με την χρήση ευχάριστων οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, που τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν ή και να ξεχάσουν τον πόνο.

Σύμφωνα με τον Dr. Olivier Ganasia, επικεφαλής της μονάδος εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, η χρήση VR κατά τη διάρκεια της θεραπείας μοιάζει με την ύπνωση: "Μας επιτρέπει να προσφέρουμε στους ασθενείς μέσω μίας τεχνικής τη δυνατότητα να αποσπάμε την προσοχή τους για να αποφεύγουν τον πόνο και την αγωνία τους στην εντατική μονάδα... Πιστεύω ότι σε 10 χρόνια, η εικονική πραγματικότητα δεν θα αποτελεί καν μια ερώτηση πια, και θα χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση στα νοσοκομεία".

Επί του παρόντος, η θεραπεία με VR εξακολουθεί να θεωρείται πειραματική και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διασφαλιστεί ότι χρησιμοποιείται σωστά και να αποκλειστεί η πιθανότητα να λειτουργεί ως πλασίμπο (placebo, εικονικό φάρμακο ή πλαστή, εικονική θεραπεία). 

Ωστόσο, πολλοί συμφωνούν, ότι η εικονική πραγματικότητα (VR, Virtual Reality) δεν είναι μόνο χρήσιμη για να αποσπά την προσοχή των ανθρώπων, αλλά μπορεί επίσης να αναπρογραμματίζει και τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται στον πόνο γενικότερα.

Engadget  -  insomnia.gr

Με το τραγούδι πρωταγωνιστή, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έρχεται στον Κήπο του Μεγάρου τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Ιουνίου (9:00 μ.μ.), για να παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα ακρόασης αλλά και συμμετοχής που μας ταξιδεύει μέσα από τις εντάσεις και τις σιωπές του στον πυρήνα της ιερής τέχνης του τραγουδιού.

Η εταιρεία ParkGene έχει έδρα στη Σιγκαπούρη, αλλά πρακτικά διοικείται από την Αθήνα, όπου βρίσκεται η ιδρυτική της ομάδα. Η τελευταία, από το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες, αφού ξεκίνησε την υλοποίηση του δικού της ICO (Ιnitial Coin Offering), δηλαδή της δικής της αρχικής δημόσιας προσφοράς νομισμάτων genes.