Νέο προβολικό σύστημα στο Ψηφιακό Πλανητάριο Ιδρύματος Ευγενίδου

2017-10-17

Το καινούργιο προβολικό σύστημα του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου παρουσιάστηκε σήμερα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Την παρουσίαση έκανε ο Δρ. Μάνος Κιτσώνας, διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, ο οποίος ανέφερε σχετικά:

«Τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πλέον ένα νέο προβολικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα της εικόνας στις προβολές του.

Για έναν θόλο με επιφάνεια περίπου 900 τ.μ., όπως αυτός του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, η ψηφιακή προβολή παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, ακόμα περισσότερο δε όταν υπάρχει η ανάγκη για ρεαλιστική απεικόνιση του έναστρου ουρανού.

Απαιτείται από τους ψηφιακούς προβολείς ένας εξαιρετικά δύσκολος συνδυασμός φωτεινότητας, ανάλυσης και αντίθεσης, ώστε να μπορεί να παραχθεί υψηλής ποιότητας εικόνα που θα προβάλλεται στο Πλανητάριο. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έναν προβολέα και όλοι οι κατασκευαστές τέτοιων συστημάτων παγκοσμίως έχουν οδηγηθεί σε σύνθετες λύσεις χρησιμοποιώντας πολλούς προβολείς.

Το καινούριο προβολικό σύστημα που εγκαταστάθηκε στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο αποτελείται από 6 προβολείς Barco F90-W13 που χρησιμοποιούν ως πηγή φωτός την συνδυασμένη τεχνολογία λέιζερ - φωσφόρου.

Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, καθώς πετυχαίνουν πολύ μεγάλη φωτεινότητα (της τάξης των 13.000 lumens) και παράλληλα εκπληκτική ποιότητα χρωμάτων, ενώ διατηρείται η αντίθεση της εικόνας σε άριστα επίπεδα. Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι ένα από τα πρώτα πλανητάρια στον κόσμο όπου εγκαταστάθηκε σύστημα αυτής της τεχνολογίας και μάλιστα με αυτήν την φωτεινότητα.

Μαζί με τους προβολείς εγκαταστάθηκε και ένα νέο σύστημα αυτόματης ρύθμισης και ευθυγράμμισης, το οποίο χρησιμοποιεί κάμερες και επικοινωνεί με το κυρίως σύστημα του Πλανηταρίου. Με αυτό το σύστημα εξασφαλίζεται η άριστη προσαρμογή των 6 προβολέων ώστε να δημιουργούν μια ομοιόμορφη εικόνα στον θόλο.

Την παρουσίαση έκανε ο Δρ. Μάνος Κιτσώνας, διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου
Την παρουσίαση έκανε ο Δρ. Μάνος Κιτσώνας, διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου

Την εγκατάσταση έκανε η εταιρεία Sky-Skan Inc., μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο κόσμο με ειδίκευση σε πλανητάρια, η οποία είναι και κύριος προμηθευτής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου σε τεχνολογία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η τρίτη γενιά προβολέων που εγκαθίστανται από την έναρξη της λειτουργίας του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου το 2003.

Επιθυμία της διοίκησης του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι το Πλανητάριο να βρίσκεται πάντα ανάμεσα στα κορυφαία πλανητάρια του κόσμου και γι' αυτό ο εξοπλισμός του ανανεώνεται σε συχνά χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Το νέο προβολικό σύστημα με την κορυφαία ποιότητα εικόνας που διαθέτει προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία. Μια εμπειρία που μόνο μέσα στο Πλανητάριο μπορεί να βιώσει κάποιος».

Το 2016, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο επισκέφθηκαν περισσότεροι από 250.00 θεατές κάθε ηλικίας, ενώ τη χρονική περίοδο που διανύουμε παρουσιάζονται στο κοινό έντεκα διαφορετικές παραστάσεις. Ανάμεσα τους υπάρχουν παραστάσεις για μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, καθώς και παραστάσεις για φοιτητές/φοιτήτριες και σπουδαστές/σπουδάστριες, ενώ τα τελευταία χρόνια εντάσσουμε στο πρόγραμμα μια ψηφιακή παράσταση για τους μικρότερους θεατές μας, τα παιδιά δηλαδή των πρώτων τάξεων του Δημοτικού και των Νηπιαγωγείων.

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι ο αγαπημένος προορισμός ανθρώπων όλων των ηλικιών, με επιμορφωτικές παραστάσεις που συνδυάζουν την γνώση με την ψυχαγωγία και παρουσιάζουν τις τρέχουσες ανακαλύψεις ή εξελίξεις στα πεδία της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής με τρόπο μοναδικό και συναρπαστικό.

Με αφετηρία το πρώτο κεφάλαιο της έκθεσης [α]γνωστοι προορισμοί που πραγματοποιήθηκε στην πρώην οικία Ζαρίφη του 1924 στην Κυψέλη (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017), ο επιμελητής δρ Κώστας Πράπογλου ενεργοποιεί με το δεύτερο κεφάλαιο της έκθεσης ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της περιοχής που η πορεία του χαράχτηκε παράλληλα με αυτήν των...

Μετά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις Πρόδρομες εργασίες της κατασκευής της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, το σύνολο του έργου ενεργοποιήθηκε. Τώρα περιμένουμε την έναρξη της Β`φάσης του κατασκευαστικού αντικειμένου που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com θα βγει στον αέρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Μόλις 10 μέρες έμειναν για την πιο διασκεδαστική και δροσιστική εμπειρία του καλοκαιριού! Το Colour Day Festival επιστρέφει φέτος για 4η συνεχή χρονιά στο ΟΑΚΑ πιο ανανεωμένο από ποτέ το Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1η Ιουλίου.

Με δυνατές «υπογραφές» εξαιρετικών συνεργατών προετοιμάζεται η μουσική παράσταση που θα είναι εμπνευσμένη από τη μουσική του Μάικλ Τζάκσον και θα ανέβει στο Μπρόντγουεϊ από το Κτήμα του Μάικλ Τζάκσον και την εταιρεία παραγωγής Columbia Live Stage.