Νέο «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες

2017-11-26

Νέα προγράμματα ρυθμίσεων έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες που αφορούν σε δανειολήπτες που κατά κανόνα δεν δύνανται λόγω οικονομικής αδυναμίας να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνεια τους αλλά ωστόσο είναι συνεργάσιμοι. 

Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες με βάση τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2017, έχουν 102 δισ. ευρώ σε NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα), 73 δισ. ευρώ NPLs (δάνεια σε οριστική καθυστέρηση), επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ. Τα μισά, δηλαδή, από τα συνολικά δάνεια ανήκουν στην κατηγορία είτε των NPLs είτε των NPEs, τα οποία εμπίπτουν επίσης κατά την ευρεία του όρου έννοια στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα νέα προγράμματα


Σε μια προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων οι τράπεζες επεξεργάζονται και ήδη έχουν προσφέρουν νέες λύσεις για όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα και αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων, λόγω των αρνητικών συνεπειών της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης.
Οι νέες αυτές λύσεις για την εγχώρια τραπεζική αγορά εστιάζονται κυρίως στο τομέα της στεγαστικής πίστης και είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και προκύπτουν μετά από συνεργασία μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας.
Με τους νέους διακανονισμούς, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οφειλή διαχωρίζεται σε δύο μέρη, ήτοι σε αυτήν που ο δανειολήπτης μπορεί να εξυπηρετήσει, βάσει των εισοδημάτων του, λαμβάνοντας υπ' όψιν και την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου που έχει χρηματοδοτηθεί και σε αυτήν που «παγώνει» για έως και 15 έτη, χωρίς την επιβολή τόκων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στην καταβολή των δόσεων για το πρώτο μέρος του δανείου, προβλέπεται διαγραφή της εναπομένουσας οφειλής, σταδιακά ή εφάπαξ, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και το 30%.

Μιλούν τα νούμερα


Για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη διενεργήσει προβλέψεις 53 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 50% των NPEs και το 69% των NPLs.
Τα ποσοστά αυτά κάλυψης είναι πάνω από το μέσο όρο των λοιπών χωρών της Ευρωζώνης. Περίπου 60% των NPEs εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια επί ακινήτων, τα οποία αποτιμώνται σήμερα σε πολύ χαμηλές τιμές.
Σε αντίθεση με τις ιταλικές τράπεζες, οι ελληνικές έχουν υψηλά επίπεδα εσόδων προ προβλέψεων, στα 4,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2017.

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί


Από την ερχόμενη Τετάρτη, ξεκινά η πρώτη έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων από τις Τράπεζες. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διεξάγονται στα Ειρηνοδικεία με τη συνδρομή της Αστυνομίας , ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα προπηλακισμών σε βάρος συμβολαιογράφων η διακοπών προγραμμάτων πλειστηριασμών από συλλογικότητες που αντιδρούν στην εκποίηση ακινήτων από τις Τράπεζες.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ήδη ανοίξει και σε αυτή έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα 60 πλειστηριασμοί και ο αριθμός τους ολοένα εμπλουτίζεται.

in.gr

Με αφετηρία το πρώτο κεφάλαιο της έκθεσης [α]γνωστοι προορισμοί που πραγματοποιήθηκε στην πρώην οικία Ζαρίφη του 1924 στην Κυψέλη (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017), ο επιμελητής δρ Κώστας Πράπογλου ενεργοποιεί με το δεύτερο κεφάλαιο της έκθεσης ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της περιοχής που η πορεία του χαράχτηκε παράλληλα με αυτήν των...

Μετά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις Πρόδρομες εργασίες της κατασκευής της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, το σύνολο του έργου ενεργοποιήθηκε. Τώρα περιμένουμε την έναρξη της Β`φάσης του κατασκευαστικού αντικειμένου που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com θα βγει στον αέρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.