Νέες δωρεάν δράσεις στο Athens Book Space του πάρκου Ελευθερίας

2023-11-18

Μετά τις επιτυχημένες δράσεις του Οκτωβρίου, το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει δυναμικά τον Νοέμβριο με ένα πλούσιο πρόγραμμα με ελεύθερη είσοδο που περιλαμβάνει παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια και ενδιαφέρουσες ομιλίες.


Έως τις 26 Νοεμβρίου σε έναν φιλόξενο χώρο ανάγνωσης και συζήτησης, οι επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, να παρακολουθήσουν ομιλίες και να διασκεδάσουν σε διαδραστικά εργαστήρια.

Παράλληλα, το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων παραμένει ανοιχτό για όλους καθημερινά από Τρίτη έως Παρασκευή 11.00-19.00 και το Σαββατοκύριακο 10.00-15.00 ως ένας χώρος συνάντησης, ανάγνωσης, και χαλάρωσης μέσα στην καρδιά του Πάρκου Ελευθερίας. Όσοι επισκεφτούν τον χώρο, έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία, για παιδιά και ενήλικες, καθώς και 24ωρη δωρεάν πρόσβαση σε Wi-Fi.

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα Νοεμβρίου:

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 10.00 – 12.00

Η Σχολή Μωραΐτη τιμά εδώ και δέκα χρόνια την Γερμανική Ημέρα Ανάγνωσης και φέτος διοργανώνει τις δράσεις της στο πλαίσιο της ημέρας, στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων. Την Γερμανική Ημέρα Ανάγνωσης στα σχολεία της Γερμανίας προσκαλούνται γνωστοί άνθρωποι από διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής, οι οποίοι διαβάζουν βιβλία σε μαθητές και μαθήτριες με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου το θέμα της ανάγνωσης στην οποία συμμετέχουν παιδιά της Γ' Δημοτικού είναι «Το διάβασμα μας ενώνει». Ενώ, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, είκοσι έξι παιδιά της Δ' Δημοτικού από το τμήμα Γερμανικών της Σχολή Μωραΐτη μας μυούν επίσης στην μαγεία της ανάγνωσης.

*Η δράση απευθύνεται μόνο στους μαθητές της Σχολής Μωραΐτη

«Βελονιές της πρωτοπορίας»

Ζέφη Κόλια

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 19:00

Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις Μεταίχμιο συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του καινούριου βιβλίου της Ζέφης Κόλλια «Βελονιές της Πρωτοπορίας». Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της μόδας όπως αυτή διαμορφώθηκε στις ιστορικές εξελίξεις του 20ου αιώνα μέσα από σημαντικά γεγονότα. Το βιβλίο θα διατίθεται προς πώληση από τον εκδοτικό οίκο στον χώρο του Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο 20ός αιώνας εγκαινιάστηκε µε δόξα και τιμές το 1900 στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού της Belle Époque και έκανε θεαματική έξοδο τη βραδιά του Millennium σε ένα παγκόσμιο πάρτι. Στο μεταξύ είχαν συμβεί πολλά: Πόλεμοι, επαναστάσεις και εξεγέρσεις γέννησαν πολιτικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά ρεύματα, τα οποία µε τη σειρά τους αποτυπώθηκαν στη μόδα• η ηχώ των γεγονότων καταγράφηκε µε ακρίβεια στις βελονιές της ραφής και τρύπωσε στη φόδρα των ρούχων. Μουσική, χορός, ζωγραφική, σινεμά, φιλοσοφία, λογοτεχνία, ποίηση, ποπ κουλτούρα και αντικουλτούρα διαμόρφωσαν τις στιλιστικές πρωτοπορίες του 20ού αιώνα, που μοιραία κατέληξαν σε εποχιακές μόδες. Από την κατάργηση του βικτοριανού κορσέ από τον Πολ Πουαρέ ως την επανεμφάνισή του διά χειρός Ζαν Πολ Γκοτιέ κι από τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής ως το street style, η μόδα προσαρμόστηκε στα δεδομένα κάθε εποχής κι ανάγκης, στροβιλίστηκε στα σαλόνια και περπάτησε στους πιο άγριους δρόμους, αντέγραψε κι αντιγράφηκε. Σήμερα είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα βιομηχανία του πλανήτη.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Ζέφη Κόλια γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στη Νίκαια. Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 2000 και έκτοτε έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα και ένα βιβλίο για παιδιά. Διηγήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε λογοτεχνικές συλλογές, εφημερίδες, περιοδικά και ιστότοπους. Αρθρογραφία της έχει δημοσιευθεί στα περιοδικά Νέα Οικολογία, Αντί, Εποχή, Λιµάνι, Lobby, ∆ιαβάζω, Index, Literature, Athens Voice. Υπήρξε ενεργό µέλος του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα και εκ των ιδρυτικών µελών της PEN Greece. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Τον καιρό του Λοιμού

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 19.00

Το Athens Book Space συνδιοργανώνει με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης μία συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «Τον καιρό του Λοιμού» που εξετάζει τις επιδημίες στην αρχαιότητα που ξεπέρασαν την λογική, με ομιλητές το μεταφραστή, Στέφανο Παρασκευαΐδη, και το διευθυντή της σειράς "Διάλογοι με την αρχαιότητα" και καθηγητή, Δημήτρη Κυρτάτα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Οι μεγάλες επιδημίες ξεχώρισαν από πολύ νωρίς ως σημαντικά και αξιομνημόνευτα γεγονότα. Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή κειμένων, τα οποία περιγράφουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες το φαινόμενο των επιδημιών και τον αντίκτυπό τους στις αρχαίες κοινωνίες.

Τα δεδομένα που παρουσιάζουν οι αρχαίοι συγγραφείς δίνουν συχνά την εντύπωση ότι ξεπερνούν την ίδια την ανθρώπινη λογική και πολλές φορές αφήνουν να διαφανεί το στοιχείο της αμφισβήτησης, της αβεβαιότητας και της αντιφατικότητας στις αντιδράσεις των ανθρώπων. Οι ασυνήθιστες και επείγουσες συνθήκες μιας φονικής επιδημίας δημιουργούσαν δυναμικές οι οποίες επηρέαζαν ιδέες και αντιλήψεις, καλλιεργούσαν νέες συνήθειες, άγγιζαν όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η εμπειρία της πρόσφατης πανδημίας κάνει τα κείμενα αυτά να μοιάζουν ασυνήθιστα επίκαιρα. Ο σημερινός αναγνώστης θα εντοπίσει προβλήματα και ερωτήματα που πιθανόν να έχουν απασχολήσει και τον ίδιο. Μπορεί μάλιστα ο αρχαίος άνθρωπος να του φανεί λιγότερο αρχαίος και περισσότερο άνθρωπος, με τους ίδιους φόβους και την ίδια θνητότητα.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:

Ο Στέφανος Παρασκευαΐδης είναι διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας. Έχει μεταφράσει το βιβλίο «Τον καιρό του λοιμού», στο οποίο έχει συντάξει την εισαγωγή και τις σημειώσεις.

Ο Δημήτρης Ι. Κυρτάτας είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγγραφέας δοκιμίων σχετικών με την Αρχαία Ελληνική Ιστορία. Είναι ο διευθυντής της σειράς «Διάλογοι με την αρχαιότητα» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

kriti.png

Εξερευνώντας το ΑΡΧΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ βασισμένο στο βιβλίο "ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"

Από τις εκδόσεις Μέλισσα

Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023 στις 11:30

Το Athens Book Space Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μέλισσα φιλοξενεί την δράση «Εξερευνώντας το ΑΡΧΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ βασισμένο στο βιβλίο ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ». Μια βαλίτσα γεμάτη από αντικείμενα, παιχνίδια, βιβλία ανοίγονται και ένας ολόκληρος κόσμος –η σχολική ζωή στην αρχαία Ελλάδα- παίρνει ζωή! Γράφουμε, διαβάζουμε όπως παλιά και ανακαλύπτουμε ξεφυλλίζοντας το βιβλίο «Αρχαίο Σχολείο» (εκδ. «Μέλισσα») και παίζοντας κουίζ τα χνάρια των Αρχαίων Ελλήνων. Μαζί ο εικονογράφος του βιβλίου Φίλιππος Αβραμίδης. Σχεδιασμός & υλοποίηση προγράμματος «Βιβλιοδιαπλάσεις».

Αν βρεθείτε στο Πάρκο Ελευθερίας:

Μην χάσετε την έκθεση στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων που περιλαμβάνει προσχέδια, ντοκουμέντα και έργα του Νάσου Δάφνη από το ιστορικό project City Walls (1969-1975) που ο ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης πραγματοποίησε στο δημόσιο χώρο στη Νέα Υόρκη. Πολλά από αυτά παρουσιάστηκαν στην Richard Taittinger Gallery, ΝΥ, από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι την άνοιξη του 2023. Είσοδος ελεύθερη.