Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Σαρωνικό

2017-09-14

Ευρεία επιχείρηση έχει στηθεί στο Σαρωνικό προκειμένου να καθαριστούν όσες ακτές επλήγησαν από το πετρέλαιο που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής ενώ ήταν αρόδο νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Η εικόνα από το «μαύρο» στις ακτές της Σαλαμίνας αρχικά και από τη Φρεαττύδα, αλλά ακόμα και τη Γλυφάδα στη συνέχεια, σε συνδυασμό με την ανησυχία που εκφράζεται μήπως «ανοίξει» και πάλι το πλοίο εξαιτίας της πίεσης που δέχεται, και διαρρεύσουν νέες ποσότητες, αλλά ακόμα και το ενδεχόμενο να εμφανιστεί τις επόμενες ημέρες πετρελαιοκηλίδα σε άλλη περιοχή του Σαρωνικού, έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις σε όλα τα επίπεδα.

Παρά το γεγονός ότι επιχειρησιακά η κατάσταση φαίνεται να εξομαλύνεται σταδιακά, αφού η ακτή στη Φρεαττύδα καθαρίστηκε, το πλοίο σφραγίστηκε και τις επόμενες 20 ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού, όπως έγραψε χθες η «Ν», το μυστήριο που καλύπτει τον τρόπο που ναυάγησε το πλοίο, αλλά και οι εκτιμήσεις ότι δεν ελέγχθηκε το περιστατικό άμεσα έχουν δημιουργήσει εντάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των κατοίκων της Σαλαμίνας, που διαμαρτύρονται λέγοντας ότι αν απειλούνταν οι ακτές άλλων περιοχών θα είχαν αντιδράσει άμεσα οι αρχές.

Πολιτική αντιπαράθεση
Η εικόνα των μαύρων στις ακτές της Αττικής από το μαζούτ πετρέλαιο έχει προκαλέσει κόντρα και σε πολιτικό επίπεδο, με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι αδιαφορεί, και τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να απαντά ότι θα φέρει την υπόθεση στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

Επίθεση στην κυβέρνηση και για το θέμα της επένδυσης στις Σκουριές και για αυτό της οικολογικής καταστροφής στη Σαλαμίνα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία ανάρτηση στο twitter.

Την ίδια στιγμή, έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό ζήτησε χθες με επιστολή του προς την πρόεδρο της Επιτροπής ο βουλευτής Χίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νότης Μηταράκης.

Το επιχειρησιακό

Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης ενεργοποιήθηκε χθες το αντιρρυπαντικό σκάφος AKTAIA OSRV με εξοπλισμό αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων. Το πλοίο είναι ναυλωμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα «EMSA» και δραστηριοποιείται κυρίως στην Αδριατική. Το πλοίο αυτό, αμέσως μόλις ήταν διαθέσιμο, ξεκίνησε να συμμετέχει στις επιχειρήσεις απορρύπανσης της θάλασσας. Παράλληλα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στεγανοποίησης του ναυαγίου που πραγματοποιήθηκε χθες, εντός ποντισθέντων φραγμάτων ναυαγίου δεν υφίσταται ρύπανση, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία απάντλησης του φορτίου του πλοίου. Στο μεταξύ, τη δεύτερη μαρίνα Γλυφάδας επισκέφθηκε το απόγευμα ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης. Εκεί κομμάτια της ρύπανσης έχουν φτάσει στην παράκτια περιοχή, όπου ήδη επιχειρεί στο πλαίσιο της διαδικασίας απορρύπανσης ένα βυτιοφόρο. Ο Δήμος Γλυφάδας έχει τοποθετήσει κορδέλες κατά μήκος της παραλίας και ενημερώνει με ταμπέλες του δημότες να μη προσέρχονται προς το παρόν για κολύμβηση για λόγους δημόσιας υγείας και έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.  

naftemporiki.gr