Νέα κρούσματα αποεπένδυσης στην Ελλάδα : Λουκέτα από Nestle, Pitsos, Ελαΐς και Mαΐλλη

2017-11-16

Πληθαίνουν τα κρούσματα μεγάλων βιομηχανιών που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών στα τρία εργοστάσια τα οποία έχουν ανακοινώσει αναστολή των δραστηριοτήτων τους στη χώρα, ακόμη ένα ετοιμάζεται να «κατεβάσει» ρολά, αυτή τη φορά στον Έβρο.

Πρόκειται για το εργοστάσιο Μαΐλλης καθώς το επενδυτικό fund Harvard Investment Group (HIG), που από το 2014 έχει εξαγοράσει την εταιρεία, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον σταδιακό τερματισμό των λειτουργιών του εργοστασίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο βασικός λόγος αυτής της αρνητικής εξέλιξης είναι ότι η Μαΐλλης διατηρεί εργοστάσιο με ομοειδές αντικείμενο παραγωγής (παραγωγή μεταλλικών, πλαστικών και χάρτινων ειδών συσκευασίας και υλικών και μηχανών συσκευασίας) στην Πολωνία, το οποίο έχει το πλεονέκτημα της εγγύτητας στις μεγάλες αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, σε αντίθεση με αυτό του Έβρου που έχει να αντιμετωπίσει υψηλά μεταφορικά κόστη, καθώς και τα άλλα προβλήματα που φθίνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Πάντως, από τους ίδιους κύκλους εκφράζεται η βεβαιότητα ότι το έτερο εργοστάσιο της Μαΐλλης στα Οινόφυτα θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του, καθώς παράγει άλλου τύπου υλικά συσκευασίας.

Σε κάθε περίπτωση, το προαναγγελθέν λουκέτο είναι ακόμα ένα πλήγμα για την τοπική οικονομία και κοινωνία, δεδομένου ότι στο εργοστάσιο του Έβρου απασχολούνται 59 εργαζόμενοι.

Η οικονομική ύφεση, η μείωση της κατανάλωσης αλλά και η γραφειοκρατία είναι οι λόγοι που οδήγησαν την Ελαΐς, την Nestle την Πίτσος αλλά και την Μαΐλλης να κλείσουν ή να ετοιμάζονται να προχωρήσουν στο κλείσιμο των εργοστασίων τους στην χώρα μας, την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και τα δύσκολα έχουν πλέον ξεπεραστεί.

Είχε προηγηθεί η πώληση των δραστηριοτήτων εμπορίας ελαιολάδου και μαργαρινών από την Ελαΐς - Unilever με το κλείσιμο του εργοστασίου της εταιρείας στην Πειραιώς.

Πλέον η Ελαΐς διατηρεί δύο μονάδες παραγωγής στου Ρέντη και τη Γαστούνη, ενώ το χαρτοφυλάκιο των τροφίμων θα περιοριστεί στα σήματα: Knorr, Hellmann's, Poumaro καθώς και τα παγωτά Algida, ΕΒΓΑ και Ben & Jerry που παράγονται σε εργοστάσιο στην Ιερά Οδό.

Σε κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου παγωτού στην Ελλάδα (στον Ταύρο), στο οποίο απασχολούνται 102 εργαζόμενοι, ανακοίνωσε ότι προχώρησε η νεοσύστατη εταιρεία Froneri Hellas, η οποία ιδρύθηκε με τη συμμετοχή της Nestlé και της R&R στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου.

Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν την εταιρεία να κλείσει το εργοστάσιο στον Ταύρο, όπως αναφέρει: «λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η Froneri Hellas είναι ζημιογόνος, η εταιρεία διακόπτει την λειτουργία του εργοστασίου της στον Ταύρο και επαναπροσδιορίζει την οργάνωσή της. Στην απόφαση αυτή οδηγούν, επίσης, οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.

Τέλος, λουκέτο έβαλε και το εργοστάσιο της Πίτσος το οποίο βρίσκεται στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη και εκτείνεται σε έκταση 51 στρεμμάτων.

Στις αρχές της εβδομάδας η εταιρεία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελοντικής αποχώρησης για τους 250 εργαζόμενους.

Η συγκεκριμένη μονάδα που δημιουργήθηκε το 1959 έχει ιστορικό χαρακτήρα όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για την Βosch Siemens Hausgerate, η οποία είναι γνωστή ως BSH. Και αυτό επειδή η Πίτσος και το εργοστάσιό της αποτέλεσαν την πρώτη επένδυση της γερμανικής εταιρείας που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1970 εκτός Γερμανίας.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι λουκέτα θα συνεχιστούν καθώς η συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς και η σημαντική μείωση της κατανάλωσης καθιστά ασύμφορη την συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας πολλών πολυεθνικών Ομίλων στη χώρα.

athens984.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.