Μουσεία της Αθήνας που ίσως δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν

2018-04-27

Εκτός από τα μεγάλα και διάσημα μουσεία της πόλης, που προσελκύουν χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες, υπάρχουν κι άλλα λιγότερο γνωστά, αλλά αξιόλογα, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Με εξειδικευμένη θεματική, κάποια με εκπαιδευτικό χαρακτήρα κι άλλα με σπάνιες και αξιοζήλευτες συλλογές, τα παρακάτω μουσεία έχουν να σας διηγηθούν τις δικές τους, ιδιαίτερες ιστορίες. Αξίζει να τα επισκεφτείτε για να τις ανακαλύψετε. 

Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη 

Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος και Τρίτωνος στο Παλαιό Φάληρο, άνοιξε στο κοινό το 2017 με πυρήνα τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης. Παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική. Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και εθιμικά παιχνίδια. Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από το διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στεγάζεται σε ένα εκλεκτικιστικό κτήριο της περιόδου 1897- 1900 -η αρχιτεκτονική του μορφολογία συνδυάζει γοτθικά, μπαρόκ και Art Nouveau στοιχεία- το οποίο αποτελεί δωρεά της Βέρας Κουλούρα, σύμφωνα με την επιθυμία του συζύγου της, Υδραίου ευεργέτη και πλοίαρχου Αθανάσιου Κουλούρα. Βιβλία-μελέτες που αφορούν το Παιδί και το Παιχνίδι, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, στοιχεία για Έλληνες κατασκευαστές παιχνιδιών, 3.000 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και εκπαίδευσης ή γενικά πληροφοριακά συνθέτουν μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για κάθε ενδιαφερόμενο. Στο χώρο λειτουργεί, επίσης, πωλητήριο και cafe. 

Πληροφορίες 

Πέμπτη-Κυριακή: 10.00-18.00, γενική είσοδος: €9

Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο, www.benaki.gr, fb page: The Benaki Museum 

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Τους παλιούς θα τους γυρίσει πίσω και τους νέους θα τους ταξιδέψει σε έναν κόσμο που ίσως να τους είναι άγνωστος. Αυτό υπόσχεται το πρώτο μουσείο πληροφορικής στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα χώρο γεμάτο ιστορικά τεχνολογικά επιτεύγματα, σπάνια εκθέματα και πολλές αναμνήσεις που ενθουσιάζει, εκπαιδεύει και συγκινεί! Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής διαθέτει μία σπάνια συλλογή από υπολογιστές-ορόσημα και περιφερειακά που συνέβαλαν στην εξέλιξη της πληροφορικής. Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του '70, η συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής επιδιώκει να απεικονίσει τα μικρά και μεγάλα βήματα της πληροφορικής που οδήγησαν στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που ζούμε σήμερα. Οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές, οι πρώτοι micro computers, οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές, αλλά και οι λυχνίες, οι διάτρητες κάρτες, οι πρώτες μνήμες RAM και άλλα αντικείμενα hardware περιμένουν να τα ανακαλύψετε ή να τα ξανασυναντήσετε! Η συλλογή software του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λογισμικό από του πρώτους προσωπικούς και micro computers, παιχνίδια σε δισκέτες 5,25'' και 3,5'' και πολλά ακόμα ρετρό εκθέματα. Η πληροφορική όμως δεν σταματάει στο hardware και το software. Χιλιάδες ακόμα εκθέματα έχουν θέση στη συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής και αξίζουν την προσοχή σας, όπως joysticks, παιχνιδομηχανές, το πρώτο mouse, tracker balls, αριθμομηχανές, κινητά τηλέφωνα, palmtops, zip drives, βιβλία και περιοδικά. 

Πληροφορίες 

Ώρες ξεναγήσεων: πρωινές ή απογευματινές ώρες (κατόπιν συνεννοήσεως), γενική είσοδος: €3 

Το μουσείο είναι προσωρινά κλειστό λόγω μετεγκατάστασης σε νέο χώρο στο Μοσχάτο. Στο site του θα ανακοινωθεί σύντομα η ημερομηνία επαναλειτουργίας. 

Πέτρου Σπυροπούλου 2 & Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο, τηλ. 210 3007010, https://elmp.gr, fb page: Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής 

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης 

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) στεγάζεται σε ένα πανέμορφο διατηρητέο νεοκλασικό του 1850 στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, την Πλάκα. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν η ανάδειξη της εξέλιξης του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, μέσα από τη διάσωση, την έρευνα και τη μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων. Οι συλλογές του μουσείου αποτελούνται από αναγνωστικά και σχολικά βιβλία δημοτικού και γυμνασίου, σχολικά βιβλία από διάφορα σημεία του κόσμου, παιδικά βιβλία, σχολικό υλικό (γραφική ύλη, τετράδια, κασετίνες κ.ά.). Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά σημεία του συγκαταλέγεται η αναπαράσταση της σχολικής τάξης του '50 με τα παλιά ξύλινα θρανία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία όλων των βαθμίδων που διοργανώνονται στο μουσείο, ενώ κάθε σαββατοκύριακο λαμβάνουν χώρα προγράμματα για παιδιά -με ή χωρίς τους γονείς τους. 

Πληροφορίες 

Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-18.00, Σάββατο-Κυριακή: 11.00-19.00, είσοδος: €3, δωρεάν σε εκπαιδευτικούς, παιδιά έως 12 ετών 

Τριπόδων 23, Πλάκα, τηλ. 210 3250341, www.ekedisy.gr, fb page: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης 

Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά & εφήβους 

Το Μουσείο Συναισθημάτων είναι ένα μοναδικό διεθνώς, διαδραστικό μουσείο, που χρησιμοποιεί τα εκθέματά του, το παιχνίδι και τα παραμύθια για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη. Όλες οι δραστηριότητες του μουσείου βασίζονται στην αναγνώριση της ανεκτίμητης αξίας που έχει η συναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου για την εξέλιξη του. 

Πληροφορίες 

Σάββατο-Κυριακή: 10.00-13.00 (έκθεση), 13.00-14.00 (εργαστήρια), Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-15.00 (για σχολεία), Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, Φιλοπάππου, τηλ. 210 9218329, www.mce.gr, fb page: Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά & εφήβους - Emotions Museum 

Μουσείο Αφής 

Το Μουσείο Αφής δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1984 με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομία της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος και βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης στην Καλλιθέα. Πρόκειται για ένα από τα πέντε μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα μουσεία της χώρας μας (Εθνικό Αρχαιολογικό, Ακρόπολης, Δελφών, Ολυμπίας κ.ά.). Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφήσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα και άλλα. Εκτός από την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα, ενώ υπάρχουν και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης. Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί αυτόματη ξενάγηση σε ελληνικά και αγγλικά, ενώ έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγεθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες. 

Πληροφορίες 

Δευτέρα-Παρασκευή: 08.00-16.00, Σάββατο-Κυριακή: κατόπιν συνεννόησης, είσοδος: €2 Δοϊράνης 198, Καλλιθέα, www.tactualmuseum.gr, fb page: Μουσείο Αφής 

Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων

Στον τερματικό σταθμό της γραμμής του ΗΣΑΠ στον Πειραιά λειτουργεί το αξιόλογο και άκρως ενδιαφέρον Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, που δημιουργήθηκε από τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ. Στους χώρους του έχουν συγκεντρωθεί, μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία και αυτοχρηματοδότηση, αντικείμενα που βρέθηκαν πεταμένα σε μάντρες και ξεχασμένα σε γραφεία και αποθήκες, τα οποία εξιστορούν την ιστορία των τρένων, των λεωφορείων και των τραμ τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά. Ανάμεσα στα περισσότερα από 1.250 εκθέματα του μουσείου το ενδιαφέρον σας θα κεντρίσει αδιαμφισβήτητα το ξύλινο βαγόνι, που αναπαλαιώθηκε και βρίσκεται στο ισόγειο. Μεταξύ άλλων, θα παρατηρήσετε επίσης ηλεκτρικούς πίνακες και σηματοδότες, στολές εποχής, λεπτομερείς μακέτες κ.ά. Εξίσου σημαντικά με τα εκθέματα του μουσείου είναι το πλούσιο αρχειακό υλικό, καθώς και οι αμέτρητες, συλλεκτικές φωτογραφίες. 

Πληροφορίες Δευτέρα-Κυριακή: 09.00-14.00, είσοδος ελεύθερη

Πλατεία Λουδοβίκου 1, Μέγαρο ΗΣΑΠ, Πειραιάς, τηλ. 214 4141552, https://museum-synt-isap.gr, fb page: Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων ΣΑΠ ΕΗΣ ΗΣΑΠ

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου 

Μπορεί να είναι γνωστό στους λάτρεις της αυτοκίνησης, αλλά αξίζει όλοι να ανακαλύψουν τους θησαυρούς του. Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στεγάζεται στο μοντέρνο και βιομηχανικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού Πολυχώρο Capitol Mall στο κέντρο της Αθήνας. Βασισμένο στα αρχιτεκτονικά πρότυπα του μουσείου Guggenheim της Νέας Υόρκης, με τη χαρακτηριστική σπειροειδή ράμπα, αναβαθμίζει όλη τη γύρω περιοχή και αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους του αυτοκινήτου και της τέχνης. Η συλλογή του αποτελείται συνολικά από 120 αυτοκίνητα (συλλογή του Ιδρύματος Θεόδωρου & Γιάννας Χαραγκιώνη), που χρονολογούνται από το 1895 ως το 1980 περίπου. Το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει, εκτός από έναν ικανό αριθμό Bentley, Rolls Royce, Μaserati, Bugatti, Aston Martin, Bristol, Lamborghini, Porche, Mercedes, BMW και κάποιους τετράτροχους superstars, όπως την εκτυφλωτικά ροζ Chrysler Imperial του Ρόμπερτ Πλαντ των Led Zeppelin, τη Rolls Royce του σερ Λόρενς Ολίβιε, «εργαλεία» οδηγών της Formula 1 και την Cadillac Seville με εσωτερικό ειδικά σχεδιασμένο από τον οίκο Gucci. Επίσης, «γαλαζοαίματα» αμάξια βαρόνων και λόρδων εντυπωσιάζουν με την πολυτέλειά τους. 

Πληροφορίες 

Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-14.00, Σάββατο- Κυριακή: 11.00-18.00, γενική είσοδος: €8 3ης Σεπτεμβρίου, Ιουλιανού 33-35 & 28ης Οκτωβρίου, τηλ. 210 8816187, www.hellenicmotormuseum.gr, fb page: Hellenic Motor Museum 

Επιγραφικό Μουσείο 

Μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, το Επιγραφικό Μουσείο με έτος ίδρυσης το 1885 βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο όπου φυλάσσονται και εκτίθενται αρχαίες ελληνικές επιγραφές, κυρίως πάνω σε λίθο, από την Αττική και άλλες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Συνολικά 14.000 επιγραφές βρίσκονται στη δικαιοδοσία του μουσείου, στις δραστηριότητες του οποίου συγκαταλέγονται η φύλαξη, η προστασία, η συντήρηση, η έκθεση, η ανάδειξη και η προβολή των επιγραφικών συλλογών που αποτελούν τη συλλογή του. Στους χώρους του θα έχετε την ευκαιρία να δείτε, επίσης, φωτογραφικό αρχείο και επιστημονικά αρχεία σχετικά με τις επιγραφές, όπως επίσης να επισκεφτείτε την εξειδικευμένη βιβλιοθήκη του. 

Πληροφορίες 

Τρίτη-Κυριακή: 08.00-15.00, είσοδος: €2 

Τοσίτσα 1, Αθήνα, τηλ. 210 8232950 

Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών 

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜΙΠΑ) αποτελεί ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα μουσείο στο οποίο αποτυπώνονται οι απαρχές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1837-1841. Το μοναδικό κτήριο της προοθωνικής περιόδου (γνωστό ως «Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιo») στο οποίο στεγάζεται βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ακριβώς κάτω από το βράχο της Ακρόπολης. Αρχικά αποτελούσε την κατοικία και τη βάση για τα πρώτα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά σχέδια της νεοσυσταθείσας πρωτεύουσας των αρχιτεκτόνων Σταμάτιου Κλεάνθη και Εδουάρδου Σάουμπερτ. Η σημερινή του λειτουργία ως μουσείο εγκαινιάστηκε το 1987. Στη μόνιμη έκθεση, στον πρώτο και το δεύτερο όροφο του κτηρίου, παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, προσωπογραφίες καθηγητών από αναγνωρισμένους ζωγράφους της εποχής, διδακτικά συγγράμματα, φωτογραφίες από τη ζωή στο πανεπιστήμιο, σπάνια επιστημονικά όργανα και άλλα κειμήλια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η οργάνωση και η παρουσίαση των αντικειμένων είναι θεματική και ακολουθεί τη διάκριση στις πρώτες Σχολές του Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών φιλοξενεί στις εξωτερικές του αυλές, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. 

Πληροφορίες 

Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-16.00, είσοδος €2. Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα το Μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό και πραγματοποιείται δωρεάν ξενάγηση στις 13:00. 

Θόλου 5, Πλάκα, τηλ. 210 3689500-10, www.historymuseum.uoa.gr, fb page: The Athens University History Museum

Πηγή: www.greekguide.com

Χωμένη ανάμεσα στις γερασμένες πολυκατοικίες της Κυψέλης, σε έναν πεζόδρομο από εκείνους τους κακοσιαγμένους και ανέμπνευστους με τ'αφρόντιστα παρτέρια και τις γκρίζες πλάκες πεζοδρομίου, βρίσκεται μία μικρή εκκλησιά.