Μοναδικό ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες σκηνοθέτες

2020-05-12

Θα προβληθεί την επόμενη εβδομάδα από το BFI Player, τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου

Μπορεί η σκηνοθεσία να θεωρείται, κατά κύριο λόγο, ανδρικό επάγγελμα παρόλα αυτά είναι αρκετές και σημαντικές οι γυναίκες που έχουν βρεθεί κατά καιρούς πίσω από τις κινηματογραφικές κάμερες. Σε αυτές θα είναι επικεντρωμένο το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Women Make Film - A New Road Movie Through Cinema», που θα προβληθεί την επόμενη εβδομάδα από το BFI Player, τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη δουλειά 183 γυναικών, από έξι ηπείρους, που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια 13 δεκαετιών, από την πρώιμη δουλειά της Γαλλίδας ιδιοκτήτριας στούντιο Άλις Γκι Μπλας έως αυτή της Κίρα Μουράτοβα στη Ρωσία, των Ντόροθι Άρζνερ και Κάθριν Μπίγκελοου στις ΗΠΑ και της Γουάνγκ Πινγκ στην Κίνα.

Οι Τζέιν Φόντα, Τίλντα Σουίντον και Θάντι Νιούτον θα είναι ανάμεσα στις αφηγήτριες του ντοκιμαντέρ, διάρκειας 14 ωρών, το οποίο φέρει την υπογραφή του ιστορικού κινηματογράφου και σκηνοθέτη, Μαρκ Κάσινς. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο έργο των γυναικών στη μεγάλη οθόνη που καλύπτει πολλές και διαφορετικές πτυχές, από το είδος και την θεματολογία των ταινιών μέχρι τις επιδόσεις σε συγκεκριμένους τομείς της κινηματογραφικής τέχνης.
Για να συλλέξει όλα αυτά τα στοιχεία Μαρκ Κάσινς έκανε επισταμένη έρευνα σε αρχεία ταινιών ανά τον κόσμο, συγκέντρωσε περισσότερα από 700 αποσπάσματα και οργάνωσε το υλικό του υπό μορφή βιβλίου αποτελούμενου από 40 κεφάλαια που διδάσκουν θέματα και τεχνικές του κινηματογράφου!

protothema.gr

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αχαρνών υπενθυμίζει ότι στην Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δεκελείας και Δημοκρίτου) υπάρχει διαμορφωμένη πτέρυγα με εκατοντάδες παιδικά βιβλία η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις.

Το κέντρο του κόσμου στον τομέα της ρομποτικής θα γίνει από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου η Αθήνα. 190 αποστολές μαθητών από κάθε γωνία του πλανήτη θα ταξιδέψουν στην χώρα φέρνοντας τις ιδέες τους, την δημιουργικότητά τους, την καινοτομία αλλά κυρίως το όραμά τους με καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για ένα βιώσιμο παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα.

Τρέχουν» οι αιτήσεις για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 35 ατόμων στον Δήμο Καλλιθέας. Υπενθυμίζεται πως το νέο προσωπικό θα εργαστεί για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Άθλησης του Δήμου, που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

«Ύψιστη προτεραιότητα» χαρακτηρίζει η δημοτική Αρχή Κηφισιάς την κοινωνική ευθύνη, καθώς όπως σημειώνει, «αγωνίζεται καθημερινά για τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων της πόλης μας» και προσθέτει ότι «σε μια πρωτόγνωρη εποχή, η συνέργεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να επιφέρει οφέλη για την κοινωνία».