Μοναδικό ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες σκηνοθέτες

2020-05-12

Θα προβληθεί την επόμενη εβδομάδα από το BFI Player, τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου

Μπορεί η σκηνοθεσία να θεωρείται, κατά κύριο λόγο, ανδρικό επάγγελμα παρόλα αυτά είναι αρκετές και σημαντικές οι γυναίκες που έχουν βρεθεί κατά καιρούς πίσω από τις κινηματογραφικές κάμερες. Σε αυτές θα είναι επικεντρωμένο το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Women Make Film - A New Road Movie Through Cinema», που θα προβληθεί την επόμενη εβδομάδα από το BFI Player, τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη δουλειά 183 γυναικών, από έξι ηπείρους, που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια 13 δεκαετιών, από την πρώιμη δουλειά της Γαλλίδας ιδιοκτήτριας στούντιο Άλις Γκι Μπλας έως αυτή της Κίρα Μουράτοβα στη Ρωσία, των Ντόροθι Άρζνερ και Κάθριν Μπίγκελοου στις ΗΠΑ και της Γουάνγκ Πινγκ στην Κίνα.

Οι Τζέιν Φόντα, Τίλντα Σουίντον και Θάντι Νιούτον θα είναι ανάμεσα στις αφηγήτριες του ντοκιμαντέρ, διάρκειας 14 ωρών, το οποίο φέρει την υπογραφή του ιστορικού κινηματογράφου και σκηνοθέτη, Μαρκ Κάσινς. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο έργο των γυναικών στη μεγάλη οθόνη που καλύπτει πολλές και διαφορετικές πτυχές, από το είδος και την θεματολογία των ταινιών μέχρι τις επιδόσεις σε συγκεκριμένους τομείς της κινηματογραφικής τέχνης.
Για να συλλέξει όλα αυτά τα στοιχεία Μαρκ Κάσινς έκανε επισταμένη έρευνα σε αρχεία ταινιών ανά τον κόσμο, συγκέντρωσε περισσότερα από 700 αποσπάσματα και οργάνωσε το υλικό του υπό μορφή βιβλίου αποτελούμενου από 40 κεφάλαια που διδάσκουν θέματα και τεχνικές του κινηματογράφου!

protothema.gr

Την εποχή που η οδός Πατησίων ήταν ακόμη χωματόδρομος και οι δεσποινίδες ανασήκωναν λιγάκι τα φορέματά τους για να μη σκονιστούν από τον δρόμο, την ώρα που έκαναν τη βόλτα τους στην περίφημη κηπούπολη Κυπριάδου, ένας Κεφαλλονίτης εφοπλιστής, ο Γιαννουλάτος, έχτισε ή αγόρασε ένα εντυπωσιακό κτίριο το οποίο διασώζεται ακόμη και σήμερα, στη συμβολή...

Ανοχύρωτη παραμένει η Αττική σε ενδεχόμενο πλημμύρας με ορατό τον κίνδυνο σε περίπτωση ακραίας καταιγίδας να «βυθιστούν» μεγαλα τμήματα πολλών δήμων του λεκανοπεδίου επηρεαζόμενων από τον Κηφισό, ο οποίος είναι ο κύριος αποδέκτης των υδάτων της πρωτεύουσας.

Το δικό του πάρκο σκύλων απέκτησε ο δήμος Γλυφάδας, στην οδό Σερρών στην Άνω Γλυφάδα και δίπλα στο «μπαλκόνι με θέα». Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο πάρκο, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, θα ακολουθήσουν κι άλλα, από το βουνό μέχρι την παραλία.

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σε μία περίοδο που ανέδειξε με «ηχηρό» τρόπο τον κομβικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στις ζωές των πολιτών.

Γ. Πατούλης: «Κεντρικοί δρόμοι του Πειραιά μετά από πολλά χρόνια εκσυγχρονίζονται και γίνονται πιο λειτουργικοί και πιο ασφαλείς για τους κατοίκους του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας»

"Αθήνα Ψηλά" δεν είναι μόνο ένα σύνθημα είναι ο στόχος μας, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και εκ νέου υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη, Νίκη Αραμπατζή.

Την πεποίθηση του ότι είναι ο μόνος υποψήφιος που μπορεί να κερδίσει τον Κώστα Μπακογιάννη, εφόσον αναμετρηθεί μαζί του στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών εκφράζει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας.