Μικρά κρυμμένα όμορφα στενά της Αθήνας: Ο μικρός κατάφυτος πεζόδρομος της οδού Ιακωβίδου!

2018-03-23

Ανακαλύψαμε έναν από τους ομορφότερους πεζόδρομους σε μια γειτονιά της Αθήνας που δεν φημίζεται ως η πιο καλαίσθητη.

Ανάμεσα στη λεωφόρο Ιωνίας και στην Αχαρνών στα Πατήσια, κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου «Άγιος Ελευθέριος», ο μικρός κατάφυτος πεζόδρομος της οδού Ιακωβίδου φαντάζει όαση.

H οδός Ιακωβίδου ξεκινάει από την Πατησίων και φτάνει μέχρι την Αχαρνών ενώ παρεμβάλλονται λίγο κάτω από το μέσον της οι γραμμές του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου.

Χαρούμενη νότα στον πεζόδρομο αποτελεί ο 7ος παιδικός σταθμός Άγιου Ελευθερίου του δήμου Αθηναίων.Αισθητική παραφωνία ο ακαλαίσθητος ναός του Άγιου Ελευθερίου που βρίσκεται στο τέλος του δρόμου και το απέναντι του, τερατόμορφο κτίριο του Jambo.

Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για έναν ιστορικό δρόμο ενώ θεωρούν τυχερούς όσους κατοικούν στις πολυκατοικίες του πεζόδρομου. «H Iακωβίδου πριν την οικονομική κρίση ήταν πιο ζωντανή έχουν κλείσει κάποια μαγαζιά ενώ κάποια άλλα υπολειτουργούν. Παραμένει όμως η όαση της γειτονιάς» μας λέει η κα Μαρία κάτοικος της περιοχής.

Ιστορία

Στην οδό Ιακωβίδου έμενε η ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη που είχε τραγικό τέλος στα Δεκεμβριανά.
Ο Πολύβιος Μαρσάν στο βιβλίο του για τη Ελένη Παπαδάκη περιγράφει:
«Πρωτομηνιά... 1 Δεκεμβρίου 1944. Η Ελένη και η Αιμιλία Καραβία στέκονται μπροστά στην μπαλκονόπορτα που άνοιγε στην μεγάλη βεράντα στο διαμέρισμα της Ελένης στην οδό Ιακωβίδου, απ'όπου φαινόταν ο κάμπος ώς την Πάρνηθα και το Αιγάλεω».

Κλικ στις εικόνες για μεγένθυνση

Το όνομα

Ο Γεώργιος Ιακωβίδης γεννήθηκε στα Χίδηρα της Λέσβου, 11 Ιανουαρίου του 1853. Ήταν ζωγράφος κι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κινήματος της Σχολής του Μονάχου.

Ο Γιώργος Ιακωβίδης υπήρξε μια προσωπικότητα που άφησε τα ίχνη της στην ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης. Καθιερωμένος ζωγράφος και με δυναμική παρουσία στο Μόναχο, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1900 για να αναλάβει τη διεύθυνση της υπό ίδρυση Εθνικής Πινακοθήκης, την οποία πέτυχε να οργανώσει ως Μουσείο και να τη θέσει σε λειτουργία μέσα από μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα. Απεβίωσε στην Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου του 1932.

Ιακωβίδης Γεώργιος-Παιδική συναυλία, 1900

Ο Άγιος Ελευθέριος

Η περιοχή του Αγίου Ελευθέριου τη δεκαετία του ΄20 υπήρξε δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο των Αθηναίων. Στις 4 Αυγούστου 1961 εγκαινιάστηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ομώνυμος σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου. Έτσι η περιοχή συνδέθηκε με το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και την Κηφισιά με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε σύγχρονη συνοικία της Αθήνας.

Αναδημοσίευση - ΠΗΓΗ: athens984.gr - Καλλιόπη Ασλανίδου