Μετά από 20 χρόνια με «λουκέτο» ανοίγει η βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ

2018-05-23

Μετά από 20 χρόνια κλειστή, ανοίγει η βιβλιοθήκη της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Η βιβλιοθήκη προβλέπεται να παραδοθεί ανακαινισμένη φέτος το φθινόπωρο και εκτός από τα πολύτιμα βιβλία και αρχεία που διαθέτει, θα φιλοξενήσει, μετά από δωρεάν παραχώρηση, 4.000 επιπλέον βιβλία της προσωπικής συλλογής του πρώην προέδρου της, Δημητρίου Πουρνάρα.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ευχαριστεί δημόσια την οικογένεια του Δημητρίου Πουρνάρα, η οποία, με μία γενναιόδωρη προσφορά, δεσμεύτηκε να ανακαινίσει πλήρως τη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ, που στεγάζεται στον 2ο όροφο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η οικογένεια του Δημητρίου Πουρνάρα θα παραδώσει τη βιβλιοθήκη προσβάσιμη στους συναδέλφους, τους επιστήμονες και το αναγνωστικό κοινό σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους ανακαίνισης βιβλιοθηκών, ενώ, ήδη, με τη γνωστοποίηση της δωρεάς κατέθεσε και τα σχέδια της νέας βιβλιοθήκης.

Η Βιβλιοθήκη θα ονομάζεται πλέον «Βιβλιοθήκη ΕΣΗΕΑ - Δημήτριος Πουρνάρας».

Bιογραφικό σημείωμα του Δημητρίου Πουρνάρα

 • 1900 Γεννήθηκε στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας
 • 1917 Φοιτά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών παράλληλα εργάζεται ως συντάκτης στις εφημερίδες «Ακρόπολις» και «Πατρίδα».
  · 1918 Ανταποκριτής στο Παρίσι των εφημερίδων «Ριζοσπάστης» (Γ. Πετσόπουλου), «Έθνος» (Σπ. Νικολόπουλου) και «Εμπρός» (Δ. Καλαποθάκη). Παράλληλα φοιτά στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι και εργάζεται ως συντάκτης στην «Ουμανιτέ» και στην «Ποπουλέρ».
  · 1919 Διαπιστευμένος δημοσιογράφος στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης.
  · 1923 Επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει ως αρχισυντάκτης ή διευθυντής των εφημερίδων:
  · 1924 «Ελεύθερος Λόγος» (Γ. Παπανδρέου).
  · 1925 «Δημοκρατία» (Α. Παπαναστασίου)- Η δικτατορία Παγκάλου διακόπτει την έκδοση της εφημερίδας , ενώ ο ίδιος διώκεται, φυλακίζεται και εξορίζεται.
  · 1930-1933 «Ελεύθερος Άνθρωπος» (Κ. Αθανάτου), Διευθυντής.
  · 1933-1935 Ιδρυτής, Εκδότης και Διευθυντής του «Ανεξάρτητου».
  · 1936 Διακόπτεται η έκδοση της εφημερίδας από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, ενώ ο ίδιος διώκεται και φυλακίζεται.
  · 1936 Ιδρύουν μαζί με τον αδερφό του Ανδρέα την εκδοτική εταιρία «Πάπυρος» ( Μεταφράσεις αρχαίων συγγραφέων).
  · 1940 «Κοινωνία» μετά την κήρυξη του πολέμου αναλαμβάνει διευθυντής.
  · 1941 Δεν εργάζεται κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
  · 1943 Εκδίδει κατά διαστήματα την παράνομη αντικατοχική εφημερίδα «Ελεύθερος».
  · 1946-1951 «Το Βήμα» αναλαμβάνει διευθυντής σύνταξης .
  · 1951 Ε.Ι. Ραδιοφωνίας διευθυντής προγράμματος με διοικητή τον στρατηγό Τσιγάντε (κυβέρνηση Κέντρου).
  · 1952 Ειδικός σύμβουλος του υπουργείου προεδρίας κυβερνήσεως με αρμοδιότητα ραδιοφωνικών σχολιασμών για το κυπριακό.
  · 1954 Παραιτείται και καταγγέλλει την παρέμβαση άγγλων αποικιοκρατών στο κυπριακό. Αναλαμβάνει διευθυντής στην «Αλλαγή» (Ν. Πλαστήρας) και «Αθηναϊκή», συνεργάζεται και με πολλές άλλες εφημερίδες.
  · 1945,1955 Εκδίδει την εφημερίδα «Ελεύθερος» (Ανεξάρτητη Δημοκρατική και Μαχητική Εφημερίδα, αρχικά καθημερινή και μετά εβδομαδιαία).
  · 1967 Διακόπτεται η έκδοση του «Ελεύθερος» από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου, ενώ ο ίδιος φυλακίζεται και εξορίζεται στη Σύρο.
  · 1985 πεθαίνει στην Αθήνα.

thetoc.gr

Το «Κάτω από τ΄ αστέρια» είναι ένα πρόγραμμα της Άλκηστης Πρωτοψάλτη που εκτός από τα αγαπημένα μας τραγούδια θα ακούσουμε και τις πιο ροκ της επιτυχίες που αγαπάει η ίδια.

Ένας ασύλητος θαλαμοειδής τάφος, όπου μεταξύ άλλων περιείχε μια λάρνακα με πολύ καλά σωζόμενο σκελετό ενήλικου ατόμου σε συνεσταλμένη στάση, καθώς και αγγεία σε άριστη κατάσταση διατήρησης, ήρθε στην επιφάνεια κατά τις ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή της Ιεράπετρας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.