Μετά από 20 χρόνια με «λουκέτο» ανοίγει η βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ

2018-05-23

Μετά από 20 χρόνια κλειστή, ανοίγει η βιβλιοθήκη της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Η βιβλιοθήκη προβλέπεται να παραδοθεί ανακαινισμένη φέτος το φθινόπωρο και εκτός από τα πολύτιμα βιβλία και αρχεία που διαθέτει, θα φιλοξενήσει, μετά από δωρεάν παραχώρηση, 4.000 επιπλέον βιβλία της προσωπικής συλλογής του πρώην προέδρου της, Δημητρίου Πουρνάρα.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ευχαριστεί δημόσια την οικογένεια του Δημητρίου Πουρνάρα, η οποία, με μία γενναιόδωρη προσφορά, δεσμεύτηκε να ανακαινίσει πλήρως τη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ, που στεγάζεται στον 2ο όροφο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η οικογένεια του Δημητρίου Πουρνάρα θα παραδώσει τη βιβλιοθήκη προσβάσιμη στους συναδέλφους, τους επιστήμονες και το αναγνωστικό κοινό σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους ανακαίνισης βιβλιοθηκών, ενώ, ήδη, με τη γνωστοποίηση της δωρεάς κατέθεσε και τα σχέδια της νέας βιβλιοθήκης.

Η Βιβλιοθήκη θα ονομάζεται πλέον «Βιβλιοθήκη ΕΣΗΕΑ - Δημήτριος Πουρνάρας».

Bιογραφικό σημείωμα του Δημητρίου Πουρνάρα

 • 1900 Γεννήθηκε στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας
 • 1917 Φοιτά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών παράλληλα εργάζεται ως συντάκτης στις εφημερίδες «Ακρόπολις» και «Πατρίδα».
  · 1918 Ανταποκριτής στο Παρίσι των εφημερίδων «Ριζοσπάστης» (Γ. Πετσόπουλου), «Έθνος» (Σπ. Νικολόπουλου) και «Εμπρός» (Δ. Καλαποθάκη). Παράλληλα φοιτά στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι και εργάζεται ως συντάκτης στην «Ουμανιτέ» και στην «Ποπουλέρ».
  · 1919 Διαπιστευμένος δημοσιογράφος στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης.
  · 1923 Επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει ως αρχισυντάκτης ή διευθυντής των εφημερίδων:
  · 1924 «Ελεύθερος Λόγος» (Γ. Παπανδρέου).
  · 1925 «Δημοκρατία» (Α. Παπαναστασίου)- Η δικτατορία Παγκάλου διακόπτει την έκδοση της εφημερίδας , ενώ ο ίδιος διώκεται, φυλακίζεται και εξορίζεται.
  · 1930-1933 «Ελεύθερος Άνθρωπος» (Κ. Αθανάτου), Διευθυντής.
  · 1933-1935 Ιδρυτής, Εκδότης και Διευθυντής του «Ανεξάρτητου».
  · 1936 Διακόπτεται η έκδοση της εφημερίδας από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, ενώ ο ίδιος διώκεται και φυλακίζεται.
  · 1936 Ιδρύουν μαζί με τον αδερφό του Ανδρέα την εκδοτική εταιρία «Πάπυρος» ( Μεταφράσεις αρχαίων συγγραφέων).
  · 1940 «Κοινωνία» μετά την κήρυξη του πολέμου αναλαμβάνει διευθυντής.
  · 1941 Δεν εργάζεται κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
  · 1943 Εκδίδει κατά διαστήματα την παράνομη αντικατοχική εφημερίδα «Ελεύθερος».
  · 1946-1951 «Το Βήμα» αναλαμβάνει διευθυντής σύνταξης .
  · 1951 Ε.Ι. Ραδιοφωνίας διευθυντής προγράμματος με διοικητή τον στρατηγό Τσιγάντε (κυβέρνηση Κέντρου).
  · 1952 Ειδικός σύμβουλος του υπουργείου προεδρίας κυβερνήσεως με αρμοδιότητα ραδιοφωνικών σχολιασμών για το κυπριακό.
  · 1954 Παραιτείται και καταγγέλλει την παρέμβαση άγγλων αποικιοκρατών στο κυπριακό. Αναλαμβάνει διευθυντής στην «Αλλαγή» (Ν. Πλαστήρας) και «Αθηναϊκή», συνεργάζεται και με πολλές άλλες εφημερίδες.
  · 1945,1955 Εκδίδει την εφημερίδα «Ελεύθερος» (Ανεξάρτητη Δημοκρατική και Μαχητική Εφημερίδα, αρχικά καθημερινή και μετά εβδομαδιαία).
  · 1967 Διακόπτεται η έκδοση του «Ελεύθερος» από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου, ενώ ο ίδιος φυλακίζεται και εξορίζεται στη Σύρο.
  · 1985 πεθαίνει στην Αθήνα.

thetoc.gr

Ολοι έχουμε με κάποιο τρόπο στο μυαλό μας στα Εξάρχεια. Είτε τα ζήσαμε στις μυθικές τους εποχές, είτε όχι, είτε βγάλαμε όλη τη φοιτητική μας ζωή σε κάποιο από τα café του, είτε ζήσαμε οι ίδιοι ή φίλοι μας σε κάποιον από τους δρόμους τους.

«Καλησπέρα Αθήνα». Με τις λέξεις αυτές ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας ο Klaus Meine τη μεγάλη συναυλία των Scorpions στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (KOA).

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», της οποίας μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τις εικαστικές εκθέσεις «Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο», 1910-1967 και Το βιβλίο ως έργο τέχνης - artist's books από τα χρόνια του ΄60,...