Μελιτζάνες φούρνου με μοτσαρέλα και παρμεζάνα

2018-05-03

Ιταλική σπεσιαλιτέ για το μεσημεριανό σας

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές φέτες
  • ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • 800 γρ ντοματάκια κονσέρβα ή την ίδια ποσότητα σε φρέσκες ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • 2-3 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένα
  • λίγη ρίγανη ξερή
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη συναρμολόγηση

  • 500 γρ μοτσαρέλα φρέσκια ή για πίτσα
  • 100 γρ παρμεζάνα
  • φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι τριμμένο

Εκτέλεση

  1. Κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες 1 εκατοστού. Καλύψτε δύο ρηχά ταψιά φούρνου με αντικολλητικό λαδόχαρτο και απλώστε επάνω τις φέτες μελιτζάνας, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσά τους.
  2. Με το πινέλο αλείψτε καλά με λάδι και τις δύο πλευρές. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 οC) για περίπου 20 -25 λεπτά. Θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μαλακές, αλλά δεν χρειάζεται να πάρουν χρώμα.
  3. Αν έχετε φούρνο με αέρα μπορείτε να ψήνετε τα ταψιά δύο δύο και να κερδίσετε χρόνο.
  4. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι μελιτζάνες. Αφήστε τις να κρυώσουν και φυλάξτε τις σε τάπερ στο ψυγείο μέχρι και δύο μέρες.
  5. Φτιάξτε την σάλτσα ντομάτας. Σε μια κατσαρολίτσα βαθιά βάλτε να κάψει λίγο λάδι (3-4 κ.σ.) και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίξτε την τομάτα και σιγοβράστε μέχρι να αποκτήσετε μια πηχτή σάλτσα.
  6. Δοκιμάστε μήπως θέλει και λίγη ζάχαρη, γιατί καμιά φορά οι ντομάτες είναι ξινές.
  7. Στο τέλος ρίξτε τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη στην άκρη. Και η σάλτσα μπορεί να φτιαχτεί από την προηγουμένη.
  8. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 oC αέρα.
  9. Λαδώστε τη βάση του πυρέξ και ρίξτε λίγη σάλτσα. Στρώστε τις μισές μελιτζάνες. ρίξτε τη μισή μοτσαρέλα και τη μισή παρμεζάνα και ίσως και λίγο φρυγανιά.
  10. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα υλικά και τελειώστε με λίγη μοτσαρέλα, παρμεζάνα και φρυγανιά αν θέλετε.
  11. Ψήστε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 45 λεπτά.
  12. Αφήστε το φαγητό να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρετε, για να δέσουν οι γεύσεις και να απορροφηθούν τυχόν υγρά.

Αλεύρι από άγριο σιτάρι και κριθάρι, ανακατεμένο με ρίζες φυτών, προσθήκη νερού και ψήσιμο ήταν η «συνταγή» για το αρχαιότερο ψωμί του κόσμου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.

Το site Good Food του BBC φιλοξενεί συχνά αφιερώματα με 10 φαγητά που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσει κάποιος όταν επισκεφτεί έναν προορισμό. Ανάμεσα τους η Κρήτη και η τοπική κουζίνα του νησιού, που όπως ενημερώνουν τους αναγνώστες τους είναι γνωστή για τα μοναδικά υλικά, τις γεύσεις της και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταλήξει στην απόφαση ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε δέκα μήνες αντί για πέντε σήμερα και η αρχή να γίνεται τον Μάρτιο κάθε έτους και η εξόφληση τον Δεκέμβριο.