Μελέτη: τι δεν ξέρεις για το σφουγγάρι κουζίνας;

2017-11-08

Έχεις σκεφτεί ποτέ κάθε πόσο πρέπει να αλλάζεις το σφουγγάρι κουζίνας; Τα ευρήματα μίας νέας μελέτης σε αφορούν.

Μία ομάδα ερευνητών από την Γερμανία ανακάλυψε πως όσο και αν καθαρίζουμε τα σφουγγάρια της κουζίνας, αυτά... δεν καθαρίζουν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής έρευνας, τα σφουγγάρια έχουν πάνω τους βακτηριακό φορτίο, το οποίο χρειάζεται να ξεφορτωνόμαστε κάθε εβδομάδα!

Ειδικότερα, τα σφουγγάρια της κουζίνας φιλοξενούν βακτήρια "ομάδας κινδύνου 2", τα οποία προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους. Ένα τέτοιο βακτήριο είναι το Moraxella osloensis, το οποίο βρίσκεται και στα πλυντήρια και τα κάνει να μυρίζουν (πουφ!).

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, ελέγχθηκαν εξίσου χρησιμοποιημένα σφουγγάρια, κάποια εκ των οποίων είχαν καθαριστεί μετά τη χρήση και κάποια εκ των οποίων όχι. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τα καθαρισμένα σφουγγάρια, στην πραγματικότητα δεν ήταν πιο καθαρά από τα μη καθαρισμένα.

Οι ερευνητές, όπως σημειώνεται στο Science of Us, δεν μας λένε να σταματήσουμε τη χρήση των σφουγγαριών, αλλά μας συστήνουν την τακτική τους αλλαγή τους.

"Από μακροπρόθεσμη σκοπιά, οι μέθοδοι αποκατάστασης σφουγγαριών δεν φαίνονται επαρκείς για να μειώσουν αποτελεσματικά το βακτηριακό φορτίο των σφουγγαριών κουζίνας και ίσως ακόμη και να αυξάνουν τα μερίδια των βακτηρίων που σχετίζονται με τα βακτήρια. Ως εκ τούτου, προτείνουμε μία εύκολα πραγματοποιήσιμη λύση, η οποία είναι η αντικατάσταση των σφουγγαριών κουζίνας σε εβδομαδιαία βάση", λένε συγκεκριμένα.

Καιρός να ανανεώσουμε τη λίστα για το supermarket.

Pathfinder.gr

Με αφετηρία το πρώτο κεφάλαιο της έκθεσης [α]γνωστοι προορισμοί που πραγματοποιήθηκε στην πρώην οικία Ζαρίφη του 1924 στην Κυψέλη (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017), ο επιμελητής δρ Κώστας Πράπογλου ενεργοποιεί με το δεύτερο κεφάλαιο της έκθεσης ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της περιοχής που η πορεία του χαράχτηκε παράλληλα με αυτήν των...

Μετά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις Πρόδρομες εργασίες της κατασκευής της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, το σύνολο του έργου ενεργοποιήθηκε. Τώρα περιμένουμε την έναρξη της Β`φάσης του κατασκευαστικού αντικειμένου που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com θα βγει στον αέρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.