Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ εγκαινιάζει ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί!...

2018-05-12

Διαβάστε ποια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ εγκαινιάζει νέο ωράριο λειτουργίας και που.

Η γερμανική πολυεθνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl ανακοίνωσε προ ημερών ότι αποφάισε να αλλάξει το εδώ και πολλά χρόνια συμφωνημένο ωράριο λειτουργίας και ως ώρα έναρξης από τις 8πμ, να την μετακινήσει μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 7πμ.

Μπορεί αυτή της η απόφαση να αφορά για την ώρα μόνο ένα της κατάστημα, στον Πειραιά, αλλά είναι προφανές ότι φέρνει τα πάνω κάτω στον έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ευμετάβλητο κλάδο των σούπερ μάρκετ. Διότι εάν περάσει "αναίμακτα" αυτή η επιλογή και αποδειχθεί "κερδοφόρα", πολύ σύντομα θα δούμε και άλλα δικά της καταστήματα να λειτουργούν πλέον σε 14ωρη βάση και πιθανώς να την μιμηθούν και άλλες μεγάλες αλυσίδες που αποτελούν ανταγωνιστές της. 

Να σημειωθεί ότι το καθιερωμένο ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ είναι από 8πμ ως 9μμ από Δευτέρα ως Παρασκευή, δηλαδή 13ωρο, και από 8πμ ως 8μμ τα Σάββατα, δηλαδή 12ωρο.

Η κίνηση αυτή της Lidl πάντως προκάλεσε την μήνυση των συνδικαλιστών του κλάδου, με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας να προβαίνει σε καταγγελία σε βάρος της εταριείας, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, όπως «νέο πρωινό ωράριο εργασίας από τα Lidl γιατί κανείς δεν εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όσο τα Lidl», παραφράζοντας το σλόγκαν της γνωστής διαφήμισης.

Συγκεκριμένα με Δελτίο Τύπου της η ΟΙΥΕ αναφέρει:

Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει τη βαθιά αντεργατική, επιθετική και εντελώς αθέμιτη ενέργεια της πολυεθνικής LIDL να προχωρήσει στο άνοιγμα του καταστήματος της στον Πειραιά (Αλιπέδου) από τις 7.00 πμ., σπάζοντας έτσι το συμφωνημένο εδώ και χρόνια με την ΟΙΥΕ και καθιερωμένο από την αγορά καθημερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων στις 8.00 πμ.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη, άκρως επιθετική και καθαρά αντεργατική ενέργεια, η οποία προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο ενός νέου αθέμιτου ανταγωνισμού και πολέμου με τις υπόλοιπες αλυσίδες, ιδιαίτερα τις ελληνικές που διατηρούν μικρότερα ωράρια λειτουργίας.

Η LIDL κάνει χρήση, μετά από 13 χρόνια, της αντεργατικής διάταξης του άρθρου 13, του Ν. 3377/2005, με στόχο την κυριάρχηση της στο (μετα)μνημονιακό τοπίο της πλήρους εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της ακραίας ευελιξίας και των μισθών - πείνας των εργαζομένων. Ακόμα, με την ενέργεια της αυτή, η πολυεθνική - Γερμανική LIDL θα εξωθήσει τους ανταγωνιστές και τις εμπορικές επιχειρήσεις γενικότερα, σε ακόμα πιο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, θα καθιερώσει τη γενικευμένη ευελιξία των εργασιακών ωραρίων με διαφορετικές ταχύτητες, θα καταστήσει ακόμα πιο λάστιχο τους εργαζόμενους και θα εντείνει την υπερεκμετάλλευση και την εντατικοποίηση τους, η οποία ήδη έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία να μη χαρίσουν ούτε μια ώρα απλήρωτης δουλειάς, ούτε μια ώρα απλήρωτης υπερεργασίας και υπερωρίας απέναντι σε αυτές τις πρακτικές και να καταγγέλουν στην ΟΙΥΕ οποιαδήποτε παραβίαση της (κουτσουρεμένης) εργατικής νομοθεσίας.

Οι ελεγκτικές αρχές του ΣΕΠΕ να κινητοποιηθούν άμεσα και να επιβλέψουν τη νομιμότητα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε αυταπάτες. Η σημερινή Κυβέρνηση δεν θα καταργήσει (όπως υποσχόταν ως αντιπολίτευση) το συνολικό αντεργατικό - αντικοινωνικό πλαίσιο του Ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Αντίθετα το έχει υιοθετήσει ως μνημονιακή υποχρέωση. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ανθρώπινα ωράρια - για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας - για αξιοπρεπείς αμοιβές - για την υπεράσπιση της Κυριακής Αργίας.

Μετά από την κίνηση της Lidl ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα απαντήσουν ή θα σχολιάσουν οι άλλες μεγάλες εγχώριες και πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. 

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.