Μαζεύουν τις ελιές στην...Ερμού!

2017-12-08

Η κοινωνική διάσταση της κρίσης αποτυπώνεται στην καθημερινότητα μας με διάφορους τρόπους, συνεχώς.

Έχει έρθει αυτή η εποχή του χρόνου όπου στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, μαζεύουν τις ελιές. Απλωμένα πανιά κάτω από τα δέντρα γεμάτα ελιές, ραβδιστικά εργαλεία, τσουβάλια, άνθρωποι σκυμμένοι, εικόνες, που αυτήν την περίοδο είναι πολύ συνηθισμένες στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Δεν περιμέναμε ωστόσο να δούμε τέτοιες εικόνες στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της Ερμού. Κι όμως...

«Τις μαζεύω είναι κρίμα να πάνε χαμένες, δύσκολες εποχές, ανεργία..» μας λένε κοιτώντας μας καχύποπτα, οι πολίτες που συναντήσαμε στην Ερμού να μαζεύουν τους καρπούς. «Πρέπει να πλυθούν πολύ καλά, να μείνουν στο νερό τρεις μέρες, κατόπιν σε νερό με αλάτι σε σκιερό μέρος για κάνα μήνα και ύστερα σε νερό με ξύδι και αλάτι για ένα μήνα ή και λιγότερο και είναι έτοιμες να φαγωθούν» μας εξηγούν.

Τα τελευταία χρόνια μεσσούσης της οικονομικής κρίσης, κάποιοι δήμοι της Αττικής έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή ελιών από τους κοινόχρηστους χώρους με σκοπό την παραγωγή ελαιόλαδου το οποίο διανέμουν σε φτωχές και άπορες οικογένειες.

athens984.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.