Μάστιγα οι κλοπές του ηλεκτρικού ρεύματος

2017-10-17

Σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν σε δύο χρόνια οι υποθέσεις ρευματοκλοπών που φτάνουν στα δικαστήρια χωρίς οι παραβάτες να έχουν πληρώσει τις οφειλές και τα πρόστιμα που επιβάλλει ο ΔΕΔΔΗΕ 

Σύμφωνα με στοιχεία του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου και μόνο στα δικαστήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης έφτασαν στην ακροαματική δικαστική διαδικασία 2.971 υποθέσεις.

Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2016 ήταν 1.410, ενώ για το 2015 μόλις 324.

Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν τους παραβάτες που δεν κατέβαλαν τις οφειλές που όρισε κατ΄εκτίμηση ο ΔΕΔΔΗΕ, παρότι συνελήφθησαν να κλέβουν παράνομα ρεύμα.

Όπως εξηγούν πηγές του Διαχειριστή, σε όλες τις εντοπισμένες περιπτώσεις ρευματοκλοπών υποβάλλονται μηνύσεις. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι οι εναγόμενοι παραβάτες να αθωώνονται από το δικαστήριο όταν έχουν πληρώσει τα χρηματικά ποσά και τα πρόστιμα που καταλογίζονται από τις υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, που στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι η ΔΕΗ.

Πέραν των υποθέσεων που λήγουν δια της δικαστικής οδού, ο ΔΕΔΔΗΕ δουλεύει εντατικά και για τον εντοπισμό ρευματοκλοπών, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο αριθμός των εντοπισμένων περιπτώσεων αυξάνει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία που φτάνουν μέχρι και το καλοκαίρι, έχουν εντοπιστεί 5.000 υποθέσεις ρευματοκλοπών, την ώρα που ο αριθμός αυτός για όλο το 2016 ήταν 11.500, ενώ το 2015 οι εντοπισμένες ρευματοκλοπές ήταν περίπου 8.600.

Η παραβατική αυτή συμπεριφορά έχει, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ως βασική αιτία την οικονομική ύφεση και τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν περιέλθει σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας που φτάνει στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και να παρεμβαίνουν στα ρολόγια μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Ο οικονομικός αντίκτυπος των ρευματοκλοπών για τη ΔΕΗ είναι τεράστιος, καθώς η εταιρεία υπολογίζει το κόστος τους σε 250 εκατ. ευρώ το χρόνο.

news247

Μπορεί η μέλισσα-δολοφόνος να μοιάζει πως έχει βγει από ταινία τρόμου χαμηλού προϋπολογισμού, είναι όμως μια πραγματικότητα που ξεπήδησε από μια ταπεινή απόπειρα να αυξηθεί η παραγωγή μελιού πίσω στη δεκαετία του 1950.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός «συγκρούονται» στο ΟΑΚΑ (19:00, CosmoteSport 4) στον 5ο τελικό της Basket League, με τον νικητή της «τιτανομαχίας» να πανηγυρίσει τον τίτλο.

Ένα παραδοσιακό καφενείο αναβιώνει σε έναν υπέροχο χώρο, με ατού την εκπληκτική θέα που απλώνεται μπροστά του. Αυτό είναι το Καφενείον Ακροπόλεως στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, που από τον Δεκέμβριο του 2017 έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά στην περιοχή.