Λεμονάτα μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες της γιαγιάς

2017-12-13

Κοτόπουλο με πατάτες, το κυριακάτικο φαγάκι που αγαπάει όλη η οικογένεια με μπουτάκια και μπόλικο λεμονάκι... 

Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: 15'  Χρόνος μαγειρέματος: 60' Έτοιμο σε: 1:15 

Υλικά

  • 6 πατάτες, σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ροδέλες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή ή θυμάρι
  • 4 μπουτάκια κοτόπουλου κομμένα στη μέση
  • 1 κουτ. σούπας μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • 2 ντομάτες, σε φέτες
  • 4 κλωνάρια σέλινο με τα φύλλα
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πατάτες και το κοτόπουλο. Πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι, τη μισή ποσότητα της ρίγανης, το μίγμα μπαχαρικών, ανακατεύετε και τα βάζετε σε ένα ταψί, κάτω τις πατάτες και από πάνω τα μπουτάκια.
Βάζετε από μια φέτα ντομάτα σε κάθε κομμάτι κοτόπουλο και μετά το σέλινο.
Περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το λεμόνι ανακατεμένο με τη μουστάρδα και ένα ποτήρι νερό.
Ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα με 1 και 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα μπουτάκια να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε με σαλάτα μαρούλι, κρεμμυδάκι φρέσκο, άνηθο και λαδολέμονο. 

Αλεύρι από άγριο σιτάρι και κριθάρι, ανακατεμένο με ρίζες φυτών, προσθήκη νερού και ψήσιμο ήταν η «συνταγή» για το αρχαιότερο ψωμί του κόσμου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.