Κεντροαριστερά: Αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη - Προκλήσεις & προσδοκίες

2017-11-11

Ώρα μηδέν για τις εκλογές που αφορούν την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Οι προκλήσεις, οι προσδοκίες και η επόμενη μέρα. 

Λίγες ώρες απομένουν πριν ανοίξει η κάλπη και ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο τελικός νικητής θα αναδειχθεί, ωστόσο, την επόμενη Κυριακή 18 Νοεμβρίου, στον β'γύρο των εκλογών. Εκτός από το «δίδυμο» που θα περάσει στον δεύτερο γύρο, οι αυριανές κάλπες θα κρίνουν επίσης -ή τουλάχιστον θα αποτελέσουν μια πρώτη δοκιμασία- για την επιτυχία του συνολικού εγχειρήματος με βάση το ποσοστό συμμετοχής και το ενδιαφέρον που ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι πολίτες και οι υποστηρικτές του νέου φορέα. Όπως είναι πρωφανές, όσο υψηλότερη είναι η συμμετοχή, τόσο μεγαλύτερη και ενεργητικότερη θα είναι η δυναμική του φορέα. Προβλέψεις για το ποσοστό της συμμετοχής είναι δύσκολο να γίνουν. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας προσδιόρισε έναν πήχη, τοποθετώντας τον στις 180.000 συμμετοχές. Ειδάλλως, μια προσέλευση κάτω από 100.000 «θα είναι μίζερη και δεν θα βοηθήσει το εγχείρημα».

Την ηγεσία του νέου φορέα διεκδικούν εννέα «μνηστήρες», με τις εκτιμήσεις της προηγούμενης περιόδου να κάνουν λόγο για αγώνα ανάμεσα σε τέσσερις: την Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Καμίνη και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όλα τα γκάλοπ που δημοσιοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο δείχνουν ως φαβορί για την πρώτη θέση την κ. Γεννηματά, ενώ για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στον πολυπόθητο δεύτερο γύρο η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή. Ανοιχτό, παραμένει ακόμη το ερώτημα του τι θα κάνουν οι 7 υποψήφιοι που δεν θα περάσουν στον β' γύρο. Εάν δηλαδή θα προχωρήσουν ανοιχτά σε στήριξη κάποιου υποψηφίου, εάν θα δημιουργήσουν συμμαχίες και υπό ποιούς όρους. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι δύο υποψήφιοι που θα περάσουν στον β'γύρο αναμένεται να κονταροχτυπηθούν σε ένα ακόμη debate που διεξαχθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα της κεντροαριστερής κάλπης είναι βεβαίως και η ενότητα, κάτι που εν μέρει θα αποτελέσει συνάρητησ και του ποσοστού συμμετοχής. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων τόσο για τα διαδικαστικά όσο και για τα πολιτικά θέματα. Ορισμένες από αυτές τις «κόντρες» δεν αποκλείεται να επανέλθουν και την επόμενη ημέρα της κάλπης όταν αυτή θα έχει δώσει τον οριστικό νικητή. Εξ αυτών δύο ήταν εκείνες που έκαναν τη μεγαλύτερη αίσθηση. Η απόφαση για την διατήρηση των δύο διαφορετικών ΚΟ (ΔΗΣΥ και Ποταμιού) μέχρι τις επόμενες εκλογές και η πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση του νέου φορέα, το πώς δηλαδή θα τοποθετηθεί στην κλίμακα Δεξιά-Αριστερά.

Όλες οι λεπτομέρειες για την ψηφοφορία

H ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 08:00 και θα διαρκέσει έως τις 20:00 και τις δύο Κυριακές. Ειδικά για την περιοχή της Αθήνας, οι κάλπες την Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα παραμείνουν ανοιχτές έως και τις 21:00, λόγω της διεξαγωγής του Μαραθώνιου της Αθήνας. Οι ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα εξωτερικού θα είναι οι αντίστοιχες με την Ελλάδα, αλλά με βάση τις τοπικές ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι ψήφοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά θα αργήσουν να ενσωματωθούν, ενώ τα αποτελέσματα της Αυστραλίας θα γίνουν γνωστά στην Αθήνα μερικές ώρες πριν κλείσουν οι ελληνικές κάλπες.

Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1 ψήφο, θα υπάρξει δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους, την επόμενη Κυριακή, 19 Νοεμβρίου. Υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς είναι με αλφαβητική σειρά οι Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Τζιώτης.

Tο ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας έναν σταυρό προτίμησης το πολύ. Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας. Στον β' γύρο θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι είχαν προηγουμένως ψηφίσει και στον α' γύρο, δηλαδή στις 12 Νοεμβρίου.

thetoc.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.