Καθυστερήσεις και δικαστικές διαμάχες ξεκίνησαν στην νέα Γραμμή 4 του μετρό

2018-03-21

Εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας έμεινε ένας από τους 4 διεκδικητές για την κατασκευή της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com με απόφαση του Δ.Σ. της Αττικό Μετρό μένει εκτός η Κ/Ξ FCC - ARCHIRODON - Μυτιληναίος λόγω μη επάρκειας τεχνικής εμπειρίας. 

Η απάντηση της κοινοπραξίας ήταν η προσφυγή κατά της απόφασης και η συνέχεια αναμένεται να είναι δικαστική. Εξάλλου έχουμε δυστυχώς και παράταση για την απόφαση του ΣτΕ η οποία πήγε για τις 30 Απριλίου, πράγμα που δίνει ακόμα μεγαλύτερο τόνο στην δικαστική πλευρά του διαγωνισμού αλλά και επιπλέον χρόνο καθυστέρησης. Εφόσον κρίνει ότι είναι νόμιμη, τότε η Αττικό Μετρό θα ξεκινήσει την Β`φάση του διαγωνισμού, που είναι η κατάθεση των τεχνικών προσφορών.

Αυτή η φάση αναμένεται να κρατήσει αρκετούς μήνες και με την ολοκλήρωση της θα μας οδηγήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που με τη σειρά τους θα αναδείξουν το ανάδοχο σχήμα του έργου. Στην καλύτερη περίπτωση το έργο θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2019, καθώς θα χρειαστούν μήνες μέχρι να εξεταστούν τυχόν νέες προσφυγές, να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να κυρωθεί από τη Βουλή και στη συνέχεια να υπογραφεί.

Η πρώτη φάση της Νέας Γραμμής 4, περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς σε ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΕΛΙΚΩΝΟΣ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ,ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΙΛΙΣΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΓΟΥΔΗ. Θα συνδέεται με τη Γραμμή 2 στο σταθμό ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ (μέσω υπόγειας πεζοδιάβασης με το σταθμό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ) και στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ με τη Γραμμή 3. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,8δισ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και τα κεφάλαια είναι εξασφαλισμένα από την ΕΤΕπ κατά 75% και το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).

Οι 3 πλεόν διεκδικητές είναι οι 1. Κ/Ξ Τέρνα ΑΕ - VINCI - SIEMENS AG «TVS», 2. Κ/Ξ J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. - GHELLA SpA - ALSTOM TRANSPORT S.A., 3. Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ANSALDO STP S.p.A - HITACHI RAIL ITALY SP.

Το ανάδοχο σχήμα θα πρέπει σε διάρκεια 8 ετών να ολοκληρώσει το έργο των 13χλμ υπόγειας σήραγγας και 15 σταθμών. Η διάνοιξη της σήραγγας θα γίνει από 2 Μετροπόντικες (ένας σε κάθε άκρο της γραμμής) ενώ υπάρχει υπό εξέταση και η συμμετοχή και τρίτου ΤΒΜ.

Στη Νέα Γραμμή 4 θα ενσωματαθούν όλες οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις σε έργα Μετρό και θα δούμε νέας γενιάς υπεραυτόματα τρένα χωρίς οδηγό (όπως εκείνα του Μετρό Θεσσαλονίκης), οι αποβάθρες θα έχουν μήκος 110 μέτρα και θα διαθέτουν ειδικές θύρες ασφαλείας που θα ανοίγουν μόνο με την έλευση του συρμού. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, καθημερινά στους 15 σταθμούς θα διακινούνται περισσότεροι από 220.000 επιβάτες.

Η Γραμμή 4 στην πλήρη της έκταση περιλαμβάνει 33,5χλμ μήκος με 31 σταθμούς και οι επόμενες φάσεις κατασκευής περιλαμβάνουν επεκτάσεις προς Εθνική Οδό (μέσω Κηφισίας και φτάνοντας στο ύψος της Λυκόβρυσης) και Περισσό (συνδεόμενη με τον σταθμό της Γραμμής 1). Για τις δύο αυτές επεκτάσεις αναζητούνται κεφάλαια ύψους 1,5δισ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ).

ΠΗΓH: ypodomes.com

Με αφετηρία το πρώτο κεφάλαιο της έκθεσης [α]γνωστοι προορισμοί που πραγματοποιήθηκε στην πρώην οικία Ζαρίφη του 1924 στην Κυψέλη (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017), ο επιμελητής δρ Κώστας Πράπογλου ενεργοποιεί με το δεύτερο κεφάλαιο της έκθεσης ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της περιοχής που η πορεία του χαράχτηκε παράλληλα με αυτήν των...

Μετά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις Πρόδρομες εργασίες της κατασκευής της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, το σύνολο του έργου ενεργοποιήθηκε. Τώρα περιμένουμε την έναρξη της Β`φάσης του κατασκευαστικού αντικειμένου που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com θα βγει στον αέρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.