«ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», Η Οδύσσεια του Ελληνισμού μέσα στον ιστορικό χρόνο

2018-06-19

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, έλαβε χώρα στο Σπίτι της Κύπρου ημερίδα με θέμα «Καταβολές του Ελληνισμού - Η Οδύσσεια του Ελληνισμού μέσα στον ιστορικό χρόνο».

Την ημερίδα οργάνωσαν οι Εκδόσεις Ενάλιος, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τoΔιεθνές Κέντρο Κώστας Κυριαζής (ΔΚΚΚ), η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, ηΕλληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και ο Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, σε συνεργασία με το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος (Κανάλι της Βουλής) κα Κέλλυ Κοντογεώργη

Οι ομιλητές, που συνέβαλαν στην εγχώρια ιστοριογραφία με νέες θέσεις που είναι αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνάς τους στο πεδίο της ιστορίας, ήταν οι κ.κ.,

Μενέλαος Γκίβαλος, Αν. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέμα ομιλίας:«Αρχαία Ελληνική Σκέψη στην Φιλοσοφία του Διαφωτισμού»

Πάνος Τριγάζης, Πρόεδρος Συνδέσμου Μπάϊρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, θέμα ομιλίας:«Ο Φιλελληνισμός ως Διαχρονικό Φαινόμενο - - Ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις»

Νίκος Κυριαζής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς & Εμμανουήλ-Μάριος Οικονόμου, Δρ. Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θέμα ομιλίας: «Οι τελευταίοι βυζαντινοί αιώνες και η επίδρασή τους στην σύγχρονη Ελλάδα»

Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ.-Αρχείων Ν. Μαγνησίας, θέμα ομιλίας: "Ο Ρήγας Βελεστινλής στη νεοελληνική συνείδηση".

Ζαφείρης Ρωσσίδης, Ιστορικός, θέμα ομιλίας: «Ενωτικοί κατά ανθενωτικών: Ένα σχίσμα με παρελθόν και με προβολή στο μέλλον»

Ελένη Κεκροπούλου, Εκδότρια-Συγγραφέας, θέμα ομιλίας: «Κύριλλος Λούκαρης, ο αιρετικός Πατριάρχης».

Ηλίας Φιλιππίδης,π. πανεπιστημιακός καθηγητής, Δρ. Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Βόννης, Νομικός, Θεμελιωτής της θεωρίας της Ελληνολογίας, θέμα ομιλίας: "Ελλανισμός και Ελλαδισμός - Η διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού ως αλληλουχία φάσεων αυτονομίας και κελυφώσεως"

Την ημερίδα παρακολούθησαν μέσω livestreaming από το Βookiα 964 άτομα.

Δείτε το βίντεο - πηγές φωτογραφιών bookia.gr

Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.facebook.com/bookia.gr/videos/1820895441306589/

Ολοι έχουμε με κάποιο τρόπο στο μυαλό μας στα Εξάρχεια. Είτε τα ζήσαμε στις μυθικές τους εποχές, είτε όχι, είτε βγάλαμε όλη τη φοιτητική μας ζωή σε κάποιο από τα café του, είτε ζήσαμε οι ίδιοι ή φίλοι μας σε κάποιον από τους δρόμους τους.

«Καλησπέρα Αθήνα». Με τις λέξεις αυτές ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας ο Klaus Meine τη μεγάλη συναυλία των Scorpions στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (KOA).

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», της οποίας μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τις εικαστικές εκθέσεις «Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο», 1910-1967 και Το βιβλίο ως έργο τέχνης - artist's books από τα χρόνια του ΄60,...