Καταστράφηκαν περιβάλλον και επιχειρήσεις στον Σαρωνικό

2017-09-19

Άδειες οι παραλιακές επιχειρήσεις, στη στεριά οι ψαράδες - Προσοχή στα ψάρια που καταναλώνετε, λένε οι επιστήμονες - Σαντορινιός: «Βαριά» ρύπανση μέχρι τη Γλυφάδα, μετά οι περιοχές είναι καθαρές

Μαύρες από το μαζούτ παραλίες, επιχειρήσεις που βλέπουν την κίνηση να πέφτει κατακόρυφα, εργαζόμενοι που χάνουν τις δουλειές τους, άνθρωποι του μόχθου που χάνουν το μεροκάματο καθώς στα ψαράδικα δεν πατάει ψυχή.Αυτές είναι κάποιες από τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας που κατέστρεψε τον Σαρωνικό έπειτα από την διαρροή μαζούτ μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» εδώ και δέκα μέρες.
Σε Σαλαμίνα και Αττική πλέον δεν θα είναι τίποτα όπως πριν. Χρειάζεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον πέντε με δέκα χρόνια, ώστε να επανέλθει το οικοσύστημα στην κατάσταση που βρισκόταν πριν σκεπάσει τις ακτές αυτό το... «μαύρο πέπλο».
Αν και αρχικά ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός είχε εμφανιστεί αισιόδοξος πως «σε 20 μέρες οι παραλίες της Αττικής θα είναι καθαρότερες από πριν» τελικά φαίνεται να πείστηκε από τις δηλώσεις επιστημόνων που μιλούν για μακροχρόνια οικολογική βλάβη αναγνωρίζοντας στον εαυτό του πως «κάνουμε και λάθη» όπως δήλωσε σχετικά το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στον Σκάι. 

Ο δρ Νίκος Κατσαρός επιστημονικός συνεργάτης στον «Δημόκριτο», π. Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, π. Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας και π. Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), επισημαίνει στο protothema.gr πως η ρύπανση του Σαρωνικού είναι μία μακροχρόνια οικολογική βλάβη καθώς όπως εξηγεί πλήρης αποκατάσταση του οικοσυστήματος θα υπάρξει σε πέντε με δέκα χρόνια από σήμερα. 

«Από πέντε έως δέκα χρόνια, που θα προσδιοριστεί αυτό τους επόμενους ένα με δύο μήνες, θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση. Το οικοσύστημα με τους μικροοργανισμούς, με τη φωτοσύνθεση η πλήρης δηλαδή αποκατάσταση όπως ήταν πριν το επεισόδιο θα είναι μετά από χρόνια. Είναι πολύ πιθανό του χρόνου ή τον παραπάνω χρόνο να μπορούν οι κάτοικοι να κάνουν μπάνιο χωρίς σοβαρό πρόβλημα. Αυτό όμως θα το δείξουν οι αναλύσεις που θα γίνουν μετά από έναν έως δύο μήνες», λέει χαρακτηριστικά.
Οι εργασίες απορρύπανσης κατά μήκος της παραλιακής ζώνης των νοτίων προαστίων από την πετρελαιοκηλίδα που κατέστρεψε τον Σαρωνικό συνεχίζονται και σήμερα. Χθες έγινε γνωστό πως έχουν απαντληθεί περίπου 1500 τόνοι πετρελαίου.  

Μπορεί σε κάποιες από τις ακτές της Σαλαμίνας και της Αττικής η εικόνα να είναι ελάχιστα βελτιωμένη, στα περισσότερα όμως παραλιακά μέτωπα η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σταθερή.
Όσον αφορά τις αναλύσεις, που ήδη κάποιοι δήμοι έχουν σπεύσει να κάνουν προκειμένου να δουν αν στα νερά των ορίων τους υπάρχουν ενδείξεις μαζούτ, ο δρ Κατσαρός τονίζει: «Αξιόπιστες είναι οι αναλύσεις που κάνει το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και αυτό γιατί κάνουν παραπάνω στοιχεία από αυτά που κάνουν οι δήμοι. Οι δήμοι απλά κάνουν ορισμένες αναλύσεις που θα δείξουν κατά πόσο είναι καθαρό το νερό αλλά το αν και πόσο είναι βιώσιμο προσδιορίζεται από το Γενικό Χημείο του Κράτους και το ΕΛΚΕΘΕ».
Τέλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές και τους εφιστά την προσοχή στην κατανάλωση ψαριών: «Είναι δικαιολογημένο επειδή βγάζουν τα προς το ζην από τη θάλασσα να λένε ότι το ψάρι το βλέπουν. Είναι άλλο το βλέπω και άλλο πώς φαίνεται μέσα από τις αναλύσεις. Τον ψαρά τον ενδιαφέρει να μαζεύει ψάρια και όχι αν είναι υγιή και ποιες είναι οι κατηγορίες που προσέρχονται εκεί. Καλό θα ήταν ο κόσμος να μην καταναλώνει αυτά τα ψάρια και οι ψαράδες να μην ψαρεύουν σε αυτές τις περιοχές». 

πηγή: protothema.gr