Καρκίνος του πνεύμονα: Άλμα στο προσδόκιμο επιβίωσης – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

2018-04-17

Φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της επιβίωσης για όσους μάχονται τον καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα δύο νέες έρευνες.

Η πρώτη έρευνα διαπίστωσε ότι, όταν το φάρμακο ανοσοθεραπείας Keytruda (pembrolizumab) συνδυάστηκε με πρότυπη χημειοθεραπεία, η πιθανότητα ότι ένας ασθενής θα πεθάνει εντός των επόμενων 11 μηνών μειώθηκε κατά περισσότερο από 50%, σε σύγκριση με την σκέτη χημειοθεραπεία.

Η συνδυασμένη θεραπεία μείωσε, επίσης κατά 50% περίπου, τον κίνδυνο να εξαπλωθεί ο καρκίνος, πρόσθεσε η ερευνητική ομάδα του NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, που έκανε την έρευνα.

Καρκίνος του πνεύμονα: Τι έδειξε η δεύτερη έρευνα

Με παρόμοια ιδέα, μια άλλη ομάδα ερευνητών έδωσε στους ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα είτε έναν συνδυασμό των φαρμάκων ανοσοθεραπείας Opdivo (nivolumab) και Yervoy (ipilimumab), είτε μια πρότυπη χημειοθεραπεία. Όσοι πήρα τον συνδυασμό φαρμάκων ανοσοθεραπείας είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες εξάπλωσης του καρκίνου μετά από έναν χρόνο.

Συνολικά, τα αποτελέσματα των δύο ερευνών αποτελούν άλμα στην προσπάθεια να βελτιωθούν οι πιθανότητες επιβίωσης ενάντια στην κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο, δηλαδή τον καρκίνο του πνεύμονα, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Τι λένε οι ερευνητές

"Η χημειοθεραπεία παραμένει το πρότυπο αντιμετώπισης για την πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και είναι ένα πολύ χαμηλής ποιότητας πρότυπο", εξήγησε η δρ. Leena Gandhi, επικεφαλής της μελέτης της στο NYU Langone. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είπε, η χημειοθεραπεία παρατείνει την ζωή του ασθενούς μόνο για έναν χρόνο, ή και ακόμα λιγότερο.

Αλλά η θεραπευτική προσέγγιση με συνδυασμό φαρμάκων ανοσοδιέγερσης και χημειοθεραπείας "είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική βελτίωση στην ανταπόκριση του ασθενούς και στην επιβίωση χωρίς μεταστάσεις του καρκίνου σε όλους τους ασθενείς", ανέφερε.

Οι ερευνητές που συμμετέχουν σε αμφότερες τις μελέτες αναμένεται να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο επικείμενο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, που θα γίνει στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν, επίσης ταυτόχρονα, στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη από τον δρ. Matthew Hellmann, βοηθό στο πανεπιστημιακό κέντρο Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη.

Πηγή-διαβάστε όλο το άρθρο στο iatropedia.gr

Τα αυγά είναι το πιο βολικό και πλήρες φαγητό που μπορεί να βρει κανείς στην καθημερινότητά του. Προσφέρουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, σελήνιο, φώσφορο, χολίνη, βιταμίνη Β12 και αντιοξειδωτικά.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics υποστηρίζει ότι αφού έχουμε πιει μια μικρή ποσότητα καφέ καταναλώνουμε 10% λιγότερη ποσότητα τροφής στο πρωινό μας γεύμα.