Κακοκαιρία: Ηχησε το 112 στην Αττική – Αποφύγετε τις μετακινήσεις την Τετάρτη

2023-09-26

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ ήχησε το 112 στην Αττική προειδοποιώντας τους κατοίκους να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, την Τετάρτη, ενόψει της κακοκαιρίας Elias.

Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι η κακοκαιρία Elias θα χτυπήσει αύριο, Τετάρτη και την Αττική και η κατάσταση αναμένεται να είναι δύσκολη σε πολλούς δρόμους στο λεκανοπέδιο.

Προειδοποίηση για πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων

Νωρίς, πάντως το απόγευμα κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Αττικής έλαβαν μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες μέρες.

Ωστόσο πηγές της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής διευκρίνιζαν ότι το μήνυμα δεν αφορά την Αττική καθώς όπως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν λόγω των κεραιών κινητών τηλεφωνίας ένα μήνυμα του 112 που αφορά μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να το λάβουν και κάτοικοι γειτονικών περιοχών.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Σύμφωνα πάντως με το επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ προβλέπεται:

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα πάντως με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, σημειώνονται καταιγίδες στη βόρεια Πελοπόννησο και κατευθύνονται βορειότερα και αναμένεται να περάσουν τον Κορινθιακό Κόλπο και να «χτυπήσουν» την κεντρική Στερεά Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι από τα ξημερώματα οι καταιγίδες θα χτυπήσουν και την περιοχή της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου, τις επόμενες ώρες το βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει τα βορειότερα τμήματα της Πελοποννήσου, τη δυτική και κεντρική Στερεά και στη συνέχεια τμήματα της δυτικής και νότιας Θεσσαλίας όπου θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού και ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Αναφορικά με την Τετάρτη, η κακοκαιρία Elias αναμένεται να επιμείνει στις ίδιες περιοχές, ενώ θα κινηθεί λίγο πιο ανατολικά επηρεάζοντας το μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου, την κεντρική βορειοανατολική Στερεά και την κεντρική, ανατολική και νότια Θεσσαλία. Έντονα φαινόμενα θα παρατηρηθούν και στη βόρεια Εύβοια. 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».