Ιθάκη, ένας θρυλικός τόπος

2018-05-07

Τόπος ρομαντικός, όπου ο μύθος συναντά την ιστορία, η Ιθάκη αποτελεί ιδανικό προορισμό για γαλήνιες διακοπές, ενδιαφέρουσες περιηγήσεις και εξερευνήσεις.

Την πατρίδα του ομηρικού ήρωα Οδυσσέα στολίζουν υπέροχοι όρμοι και γοητευτικές παραλίες, γραφικά μονοπάτια και παραδοσιακοί οικισμοί.

Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα της ασφαλούς ταύτισης της ομηρικής Ιθάκης, έδρας του βασιλείου του Οδυσσέα, με τη σημερινή Ιθάκη δεν έχει ακόμη επιλυθεί (οι ανασκαφικές έρευνες στο νησί δεν έχουν φέρει στο φως παρά περιορισμένα μυκηναϊκά ευρήματα), αλλά η Ιθάκη δεν παύει να αποτελεί ένα θρυλικό τόπο, σημείο αναφοράς στο έργο σημαντικών πνευματικών ανθρώπων.

Πρωτεύουσα του νησιού με το θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο και το βαθύ θαλάσσιο διαμελισμό είναι το Βαθύ, που απλώνεται στο εσωτερικό κλειστού όρμου με δαντελωτές ακτές. Τα παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, ο παραλιακός δρόμος και τα γραφικά σοκάκια συνθέτουν ένα μαγευτικό οικιστικό σύνολο.

Εκτός από την πρωτεύουσα, στο νότιο τμήμα του νησιού (ο ισθμός του Αετού, στενή λουρίδα γης, το ενώνει με το βόρειο τμήμα) βρίσκεται το Περαχώρι, όμορφο χωριό με παραδοσιακό χρώμα, όπου εδρεύει αγροτουριστικός συνεταιρισμός με αξιόλογη δραστηριότητα (προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας, τοπικά προϊόντα, παραδοσιακές κατοικίες προς ενοικίαση).

Στο βόρειο τμήμα της Ιθάκης οι επισκέπτες συναντούν τόσο μεσόγεια χωριά με αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία (Ανωγή, Σταυρός, Εξωγή, Πλατρειθιάς) όσο και γραφικά ψαροχώρια (Κιόνι, Φρίκες).

in.gr

Ο καύσωνας έχει χτυπήσει για τα καλά όλη την Ελλάδα και άπαντες αναζητούν ανάσες δροσιάς. Για τους πρωτευουσιάνους λοιπόν η καλύτερη πρόταση περιλαμβάνει πηγές, σουβλάκια, θάλασσα και βουνό.

Βρώμικα σεντόνια, σπασμένες τουαλέτες, έντομα... Έχει συμβεί σε όλους να βρεθούμε κάποια στιγμή στο ταξίδι μας σε δωμάτιο που μοιάζει βγαλμένο από θρίλερ. Για να μην σας ξανασυμβεί, χρειάζεται να έχετε υπόψη σας τέσσερα πράγματα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.