Ιός Δυτικού Νείλου: 17 οι νεκροί -Τι πρέπει να πρoσέχουμε

2018-08-30

Στους 17 έχουν φθάσει οι νεκροί από το ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 150, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου στο ραδιόφωνο 247. 

Όπως είπε ο κ. Μπασκόζος όλα τα θύματα είναι ηλικιωμένοι, γι' αυτό το λόγο οι συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα αποφεύγοντας σε πρώτη φάση να έρθουν σε επαφή με τα κουνούπια. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν καλύπτουν σημεία του σώματός τους φορώντας ιδιαίτερα το βράδυ μακρυμάνικα μπλουζάκια ή πουκάμισα και μακριά παντελόνια αλλά και χρησιμοποιώντας αντικουνουπικά. Παράλληλα ο γγ του υπ. Υγείας τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε να ποτίσουμε τα λουλούδια το βράδυ και να προτιμούμε πρωινές ώρες. 

Αναφορικά με το αν τσίμπημα από απλό κουνούπι μπορεί να προκαλέσει τον ιό, επισήμανε μεν ότι ο ιός μεταδίδεται από τα απλά κουνούπια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε τσίμπημα τον μεταδίδει: «Αυτό είναι σπάνιο, αλλά πρέπει να προσέχουμε», πρόσθεσε. 

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας: Οι μισοί δήμοι δεν παίρνουν κανένα μέτρο πρόληψης για τον ιό Δυτικού Νείλου

Αποφασισμένος να ασκήσει πίεση προς τους δήμους, ώστε να κάνουν συστηματικούς ψεκασμούς για τα κουνούπια δηλώνει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, στο "Έθνος", μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την κινητοποίηση ενάντια στον ιό του Δυτικού Νείλου.

"Εκτιμώ ότι οι μισοί από τους δήμους δεν παίρνουν κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ οι περιφέρειες έχουν κινητοποιηθεί στο σύνολό τους έπειτα από αρκετές προσπάθειες" δήλωσε.

"Είναι λυπηρό να βλέπεις μια επιδημία σε εξέλιξη και ορισμένους απλώς να κουνούν το δάχτυλο στους άλλους που θεωρούν αρμοδίους. Σκοπεύω άμεσα να ζητήσω από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που ελέγχουν τους δήμους, να ασκήσουν την εποπτεία τους και να ρωτήσουν κάθε δήμο ποια μέτρα πρόληψης έχει λάβει, πως, που και πότε. Εκτιμώ, πάντως, ότι οι μισοί από τους συνολικά 325 δήμους δεν κάνουν τίποτε" τόνισε.

Πηγή: Έθνος

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.