Ηλεκτρικό καλώδιο θα συνδέει την Αίγυπτο με την Αττική

2017-11-23

Τι αφορά το φιλόδοξο σχέδιο EuroAfrica Interconnector που ανέφερε μιλώντας στη Λευκωσία ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ομιλία του μετά τη σημερινή τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρυ στη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για εμβάθυνση των ενεργειακών σχέσεων των τριών χωρών μέσω της ανάπτυξης του EuroAfrica Interconnector, ένα έργο που φιλοδοξεί να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από την Αφρική προς την Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε:

"Η συνεργασία μας αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Αφρική και το στρατηγικής σημασίας έργο EuroAfrica Interconnector είναι αυτό που μπορεί να συνδέσει την αγορά της Β. Αφρικής με αυτή της Ευρώπης μέσω της Κρήτης και της Κύπρου. Με τον τρόπο αυτό και η Αίγυπτος θα καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και θα φέρει πιο κοντά τις οικονομίες μας".

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του εν λόγω έργου, ο EuroAfrica Interconnector θα είναι υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με την ηπειρωτική Ευρώπη και προορίζεται να αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης των τριών χωρών με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW.

Σχετικό μνημόνιο κατανόησης υπογράφηκε μεταξύ της εταιρείας του EuroAfrica Interconnector και της αιγυπτιακής εταιρείας ηλεκτρισμού EEHC για τη διεξαγωγή των σχετικών μελετών του έργου στις 2 Φεβρουαρίου στο Κάϊρο.

Όπως είναι φυσικό, ο EuroAfrica θα μπορούσε να συνδυαστεί ιδανικά με τον EuroAsia Interconnector που προβλέπει διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, ώστε να μεταφέρεται όλο το ρεύμα μέσω ενιαίας γραμμής προς την Ελλάδα.

Ακόμα, πάντως, και τα δύο έργα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και θα χρειαστούν πολλές ακόμα πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν.

news247.gr

Δοκιμή ενός μικρού, διθέσιου ηλεκτρικού αεροπλάνου πραγματοποίησε την Δευτέρα η Νορβηγία, με πρόβλεψη για έναρξη πτήσεων με επιβάτες έως το 2025, εάν και εφόσον στον χώρο της αεροπορίας παρατηρηθεί η «πράσινη στροφή» που έκανε τους Νορβηγούς να βρεθούν στην κορυφή του κόσμου ως προς τις αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Uber υπέβαλε αίτηση για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας πάνω στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα είναι σε θέση να διαπιστώνει πόσο υπό την επήρεια αλκοόλ μπορεί να είναι οι εν δυνάμει επιβάτες.

Με αφετηρία το πρώτο κεφάλαιο της έκθεσης [α]γνωστοι προορισμοί που πραγματοποιήθηκε στην πρώην οικία Ζαρίφη του 1924 στην Κυψέλη (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017), ο επιμελητής δρ Κώστας Πράπογλου ενεργοποιεί με το δεύτερο κεφάλαιο της έκθεσης ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της περιοχής που η πορεία του χαράχτηκε παράλληλα με αυτήν των...

Μετά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις Πρόδρομες εργασίες της κατασκευής της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, το σύνολο του έργου ενεργοποιήθηκε. Τώρα περιμένουμε την έναρξη της Β`φάσης του κατασκευαστικού αντικειμένου που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com θα βγει στον αέρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.