Ιατρεία ολιστικής προσέγγισης στον δήμο Αθηναίων

2017-10-10

Τα δημοτικά ιατρεία περνούν σε μια νέα εποχή με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και προσφέροντας όχι μόνο πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, αλλά και βοήθεια σε κοινωνικά ζητήματα πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. 


Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιδημάρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του δήμου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη «πήραμε μια απόφαση να αναβαθμίσουμε τα δημοτικά ιατρεία του δήμου Αθηναίων, δηλαδή να λειτουργήσουν πιο οργανωμένα και το κυριότερο να τα εμπλουτίσουμε με κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να προσεγγίζουμε τους πολίτες που έχουν ανάγκες, τις ευάλωτες ομάδες αλλά όχι μόνο με έναν διαφορετικό τρόπο που να εξυπηρετούνται μέσα στο δημοτικό ιατρείο τόσο για τις πρωτοβάθμιες ανάγκες υγείας όσο και για τα θέμα κοινωνικής ένταξης και αλληλεγγύης. 

Διότι θεωρούμε ότι η φροντίδα υγείας είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τα κοινωνικά προβλήματα του ανθρώπου. Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση, μια νέα μεθοδολογία που εφαρμόζουμε για να εκσυγχρονίσουμε τις κοινωνικές δομές του δήμου».

Μέχρι στιγμής το πρώτο ιατρείο με βάση αυτή τη φιλοσοφία βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Χανίων 4 στην Κυψέλη και λειτουργεί από τον Μάιο, ενώ στις 24 Οκτωβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του διευρυμένου δημοτικού ιατρείου στην οδό Σαρανταπόρου 4 στα Πατήσια.

«Η βασική φιλοσοφία μας είναι ότι τα προβλήματα υγείας τις περισσότερες φορές είναι συνδεδεμένα με τα κοινωνικά προβλήματα. Δηλαδή ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί τον γιατρό που χρειάζεται (υπάρχουν ειδικότητες στα δημοτικά ιατρεία), νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή αλλά και να επισκεφθεί και κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, σύμβουλο οικονομικών υποθέσεων ή εργασιακό σύμβουλο, ο οποίος μπορεί να διασυνδέσει τον ενδιαφερόμενο με ένα πληροφοριακό σύστημα με τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, για να κάνει μια αίτηση στο κοινωνικό παντοπωλείο ή μια αίτηση για βοήθεια στο σπίτι», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Στρατηγάκη.

Επιπλέον, συμπληρώνει ότι «ο εργασιακός σύμβουλος είναι εκεί για να βοηθήσει οποιονδήποτε στο πώς να αναζητήσει εργασία, καθώς και να τον διασύνδεσει με πιθανούς εργοδότες έπειτα από παραπομπή στο job center στην Αγίου Κωνσταντίνου. Με αυτόν τον τρόπο το ιατρείο γίνεται ένα κέντρο αναφοράς, ένα σημείο όπου μπορεί να εξυπηρετηθεί ο άνθρωπος για όλα τα κοινωνικά του θέματα».

Στα άμεσα σχέδια του δήμου Αθηναίων είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να στηθούν άλλα 3 πολυδύναμα και αναβαθμισμένα δημοτικά ιατρεία στο κέντρο της Αθήνας με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. «Προγραμματίζουμε να λειτουργήσουν συνολικά πέντε ιατρεία τέτοιου τύπου» επισημαίνει η κ. Στρατηγάκη και διευκρινίζει ότι «απευθυνόμαστε σε όλους τους κατοίκους της Αθήνας, με προτεραιότητα όμως στις περιπτώσεις πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως άνεργοι, ανασφάλιστοι, άστεγοι, μετανάστες, πρόσφυγες, οικονομικά αδύναμοι πολίτες».

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στο μέλλον αναμένεται «να αναπτύξουμε τις υπηρεσίες των δημοτικών ιατρείων, εφόσον υπάρχει το απαιτούμενοι προσωπικό, ώστε να γίνουν δράσεις στην κοινότητα, δηλαδή εκτός ιατρείου, όπως σε σχολεία, σε λέσχες φιλίες».

14.881 ραντεβού με πολίτες μέσα σε τέσσερις μήνες

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του δημοτικού ιατρείου ολιστικής προσέγγισης στην περιοχή της Κυψέλης, τον Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα εξυπηρετήθηκαν 14.881 ραντεβού με πολίτες μέσα σε τέσσερις μήνες (περίπου 160 ραντεβού την ημέρα) με γιατρούς, επαγγελματίες Υγείας και κοινωνικούς επιστήμονες. Το Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης δημιουργήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η πρότυπη λειτουργία του πραγματοποιείται υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ανακαίνιση του κτιρίου έγινε με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Το Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης λειτουργεί στο κτίριο στον πεζόδρομο της οδού Χανίων 4β, με διευρυμένο ωράριο από τις 8 πμ έως τις 8 μμ κατά τις εργάσιμες ημέρες. (Πληροφορίες και Ραντεβού: 210-8836200).

Το επιστημονικό προσωπικό του Δημοτικού Ιατρείου Κυψέλης απαρτίζεται από 32 άτομα με τις εξής ειδικότητες:

Γιατροί
Γενικός γιατρός, Γυναικολόγος, Δερματολόγος, Καρδιολόγος, Οδοντίατρος, Ορθοπεδικός, Οφθαλμίατρος, Παιδίατρος, Ψυχίατρος
Επαγγελματίες Υγείας
Επισκέπτης/τρια υγείας, Μαία, Νοσηλευτής/τρια, Φυσικοθεραπευτής/τρια
Επαγγελματίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης
Ψυχολόγος, Κοινωνικός/ή λειτουργός, Κοινωνιολόγος, Εργασιακός/ή Σύμβουλος, Σύμβουλος νομικών υποθέσεων, Σύμβουλος κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχονται:
1. Ενημέρωση των πολιτών για κοινωνικές παροχές (πχ επιδόματα, παροχές σε είδος, κοινωνικές υπηρεσίες) που δικαιούνται από τον δήμο Αθηναίων
2. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά κά.
3. Υποδοχή και προσανατολισμός από κοινωνικούς λειτουργούς, διασύνδεση και παραπομπή σε άλλους φορείς (π.χ. δημόσιους οργανισμούς, ΜΚΟ)
4. Παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών υγείας (πχ προ/περιγεννητικές υπηρεσίες, μαιευτική φροντίδα)
5. Συμβουλευτική υποστήριξη παιδιών και οικογένειας (συμβουλευτική σε γονείς & παιδιά, ΑμεΑ)
6. Συμβουλευτικές υπηρεσίες εργασίας, συμβουλευτική στήριξη και ενημέρωση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα
7. Νομική υποστήριξη (συμβουλευτική σε θέματα όπως υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επίλυση συγκρούσεων και διαφορών με στόχο τις ανθρώπινες σχέσεις, ζητήματα αστικού και οικογενειακού δικαίου).

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.

Αύξηση των τιμών σε τσάντες και σχολικά είδη από χρόνο σε χρόνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες 36 χώρες, διαπιστώνει έρευνα της picodi.com, που δείχνει ότι το κόστος για τον Έλληνα γονιό είναι σχετικά υψηλό, ως ποσοστό του μέσου μηνιαίου μισθού του