Η βιταμίνη Ε καταπολεμάει μία σειρά από ασθένειες

2017-10-28

Η βιταμίνη Ε είναι μία από τις πιο σημαντικές ουσίες που μπορεί να συναντήσει κάποιος τόσο στις τροφές, όσο και στα συμπληρώματα διατροφής. Πρόκειται για ένα συστατικό, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να λαμβάνεται από άνδρες και γυναίκες σε καθημερινή βάση.

Παρουσιάζει προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα, η γ-τοκοφερόλη, μία από τις μορφές της βιταμίνης Ε, εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, χωρίς ωστόσο να βλάπτονται τα υγιή κύτταρα του αδένα. Όταν η γ-τοκοφερόλη συνδυάζεται με άλλες μορφές της βιταμίνης Ε (όπως δ-τοκοφερόλη) μπορεί να οδηγήσει σε απόπτωση των ευαίσθητων στα ανδρογόνα καρκινικών κυττάρων του προστάτη, μετά από μόλις τρεις ημέρες θεραπείας. Από την άλλη, η α-τοκοφερόλη από μόνη της δεν παρουσιάζει τέτοια δράση.

Ακόμα, δρα ευεργετικά όσον αφορά το Αλτσχάιμερ, αφού μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου ή να δράσει συμπληρωματικά στη θεραπεία της. Μάλιστα, μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όσοι παρουσίαζαν την υψηλότερη πρόσληψη της βιταμίνης εμφάνιζαν 67% μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, όπως επιβεβαιώνεται από πολλές έρευνες. Σύμφωνα με αυτές, αν συμπεριλάβουμε τη βιταμίνη Ε στη διατροφή μας, μπορούμε να μειώσουμε στο μισό την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Τέλος, συμβάλλει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συγκεκριμένα, θεωρείται απαραίτητη για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ βοηθάει τον οργανισμό μας να αξιοποιήσει τη βιταμίνη Κ.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.

Μελέτη που έγινε από τον Δρ. Επαμεινώνδα Φούντα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια μελέτη που χρησιμοποιεί δεδομένα από 28 εκατομμύρια ανθρώπους, δείχνει ότι το αλκοόλ βλάπτει από την πρώτη σταγόνα. Και είναι υπεύθυνο για περισσότερους θανάτους παγκοσμίως από ό, τι αναμενόταν. Αυτό αποδεικνύεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet (GBD Alcohol Colaborators, 2018).

"Οι εξελίξεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική δυστυχώς δημιούργησαν σοβαρές απώλειες σε ζωές, περιουσίες και ολόκληρες κοινότητες. Από εκείνο το βράδυ έχουμε γίνει θεατές, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά, όλων αυτών των δυσάρεστων εικόνων και των σκηνών που διαδραματίζονται στις πληγείσες περιοχές, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.