Η βιταμίνη Ε καταπολεμάει μία σειρά από ασθένειες

2017-10-28

Η βιταμίνη Ε είναι μία από τις πιο σημαντικές ουσίες που μπορεί να συναντήσει κάποιος τόσο στις τροφές, όσο και στα συμπληρώματα διατροφής. Πρόκειται για ένα συστατικό, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να λαμβάνεται από άνδρες και γυναίκες σε καθημερινή βάση.

Παρουσιάζει προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα, η γ-τοκοφερόλη, μία από τις μορφές της βιταμίνης Ε, εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, χωρίς ωστόσο να βλάπτονται τα υγιή κύτταρα του αδένα. Όταν η γ-τοκοφερόλη συνδυάζεται με άλλες μορφές της βιταμίνης Ε (όπως δ-τοκοφερόλη) μπορεί να οδηγήσει σε απόπτωση των ευαίσθητων στα ανδρογόνα καρκινικών κυττάρων του προστάτη, μετά από μόλις τρεις ημέρες θεραπείας. Από την άλλη, η α-τοκοφερόλη από μόνη της δεν παρουσιάζει τέτοια δράση.

Ακόμα, δρα ευεργετικά όσον αφορά το Αλτσχάιμερ, αφού μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου ή να δράσει συμπληρωματικά στη θεραπεία της. Μάλιστα, μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όσοι παρουσίαζαν την υψηλότερη πρόσληψη της βιταμίνης εμφάνιζαν 67% μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, όπως επιβεβαιώνεται από πολλές έρευνες. Σύμφωνα με αυτές, αν συμπεριλάβουμε τη βιταμίνη Ε στη διατροφή μας, μπορούμε να μειώσουμε στο μισό την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Τέλος, συμβάλλει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συγκεκριμένα, θεωρείται απαραίτητη για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ βοηθάει τον οργανισμό μας να αξιοποιήσει τη βιταμίνη Κ.

H απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, να βάλει σε προτεραιότητα το μείζον θέμα της ασφάλειας των πολιτών αλλά και την προστασία των ανθρώπων που είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά στις περιοχές της Αθήνας, με έμφαση το Πεδίον του Άρεως, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Τη δυναμική παρέμβαση του κεντρικού κράτους, ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης για την αντιμετώπιση της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών στην πρωτεύουσα, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει κεντρικές γειτονιές της σε πιάτσες εμπορίας ναρκωτικών, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics υποστηρίζει ότι αφού έχουμε πιει μια μικρή ποσότητα καφέ καταναλώνουμε 10% λιγότερη ποσότητα τροφής στο πρωινό μας γεύμα.

Σημαντικά νέα μας έρχονται από το πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων αναφορικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων αυτής.