Η συνταγή για Ρουμελιώτικη τυρόπιτα

2018-06-19

Αυτή είναι η πίτα! Ρουμελιώτικη τυρόπιτα όνειρο, φτιάξτε την οπωσδήποτε! Όσα κομμάτια και να εμφανίσετε στο τραπέζι από αυτή τη φανταστική Ρουμελιώτικη τυρόπιτα, να είστε βέβαιοι ότι θα εξαφανιστούν αμέσως! 

ΥΛΙΚΑ

  • 6 φύλλα πίτας

  • 800 γρ. φέτα

  • 300 γρ. μυζήθρα

  • 700 γρ. φρέσκο γάλα

  • 200 γρ. ελαιόλαδο

  • 5 αβγά

  • αλάτοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά, τρίβουμε όλα τα τυριά σε ένα μπολ και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα. Αλατίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το γάλα και το μισό περίπου από το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε. Αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο. Το ταψί πρέπει να είναι περίπου 40εκ, κατάλληλο για πίτες.

Στρώνουμε 3 φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Κάνουμε μια στρώση με το 1/2 των τυριών και ραντίζουμε με το 1/2 των υγρών. Απλώνουμε το 4ο φύλλο ελαφρά σουρωμένο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα τυριά και το υπόλοιπο μείγμα υγρών.

Τελειώνουμε την πίτα καλύπτοντάς την με 2 φύλλα ελαφρώς λαδωμένα

Γυρίζουμε τις άκρες που εξέχουν. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια (όχι βαθειά) και ραντίζουμε τις χαρακιές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις ή στους 160οC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Στο τελευταίο 10λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση, για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Η πίτα είναι έτοιμη όταν κουνήσουμε το ταψί και η βάση της έχει ξεκολλήσει.

Σερβίρεται ζεστή, σε θερμοκρασία δωματίου.

Αλεύρι από άγριο σιτάρι και κριθάρι, ανακατεμένο με ρίζες φυτών, προσθήκη νερού και ψήσιμο ήταν η «συνταγή» για το αρχαιότερο ψωμί του κόσμου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.

Το site Good Food του BBC φιλοξενεί συχνά αφιερώματα με 10 φαγητά που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσει κάποιος όταν επισκεφτεί έναν προορισμό. Ανάμεσα τους η Κρήτη και η τοπική κουζίνα του νησιού, που όπως ενημερώνουν τους αναγνώστες τους είναι γνωστή για τα μοναδικά υλικά, τις γεύσεις της και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.